В България в момента има около 4500 игрални зали и казина - по официални данни | webcafe.bg
newscafe

Интернет залаганията - с регламент в закона за хазарта

Webcafe.bg
13.10.2011, 12:56 (обновена 13.10.2011, 15:27)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

По предложение на вицепремиера Симеон Дянков в "заболелите" финансово публични дружества превантивно влизат квестори, които ще имат пълен достъп до всички документи и помещения

Министерският съвет прие нов проектозакон за хазарта, който предвижда окрупняване на изискванията за броя игрални машини или игрални маси в казината. Освен това ще се регулират и интернет залаганията, ще се регламентират залаганията чрез телефонни есемеси и чрез телевизионни предавания, които досега бяха извън този законодателен обхват.

Според Симеон Дянков идеята е игралните зали да излязат от кварталите и да отидат там, където само зрели хора могат да влизат в тях. По данни на Комисията за хазарта в момента в страната има около 4500 игрални зали и казина. Около 20-25 на сто от тях сега ще трябва да променят дейността си, каза Дянков. 

По анализи на ЕК от началото на 2010 г., средства от залаганията, които излизат от страната, не са регламентирани и не се облагат с данъци, са между 300 и 700 млн. евро.

Министърът припомни, че през 2010 г. данъкът за хазарта е 15% и затова може да се очертае голяма сума на годишна база като данъчен приход от облагането на хазарта. Минималният обем на приходите, според Дянков, е между 40 и 50 млн. евро. 

Симеон Дянков праща финансови квестори в публичните дружества

Правителството създава нова длъжност - "финансов квестор", който да контролира управлението на средствата в предприятията от сектора "Държавно управление". Това стана с одобрените днес проектопромени в Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

С новите норми се предвижда министърът на финансите да може да извършва  превантивен контрол в тях чрез назначен от него финансов квестор. Те ще могат да влизат в държавни предприятия и в търговски дружества с държавно участие, в които е лоша финансовата дисциплина, уточни Дянков. Първите квестори ще влязат в БДЖ и някои болници, сред които и Военномедицинска академия, които са обременени със значителни дългове.

Служителят ще контролира дали още преди дружеството да е поело финансови задължения и да е извършило разходите, това ще е законосъобразно, ефективно и икономично. Той ще има право на свободен достъп до служебните помещения, ръководството, персонала и всички активи на организацията, която проверява. Квесторът ще може да изисква и всички документи.

Той ще се отчита пред финансовия министър всеки месец и ще го информира за случаите, когато е извършен разход без неговото одобрение.

Oще: законопроект  залагания  интернет  казино  квестор  мс  приходи  симеон дянков  хазарт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани