Използвана на Марс технология за откриване на подземни ледници би могла да се използва за търсене на вода под пустини на Земята | webcafe.bg
newscafe

Сонда за ледници на Марс открива и вода под пустините

Webcafe.bg
07.04.2010, 16:14 (обновена 07.04.2010, 16:28)
Nasa

Снимка: © БГНЕС

Космическите технологии ще свършат добра работа и на планетата Земя

Използвана на Марс технология за откриване на подземни ледници би могла да се използва за търсене на вода под пустини на Земята, стана известно на конференция на ООН.

Апаратура, използвана от сондите на НАСА, би могла да послужи за предотвратяването на избухването на световни конфликти и войни, твърдят учени от космическата агенция.

Сондата, изстреляна през 2007 г., откри, че под пустинята, която покрива Марс, има достатъчно замръзнала вода, за да бъде потопена цялата повърхност на Червената планета.
 
За целта бе използвано оборудване, наречено Marsis, което се състои от радарен сонар с 40-метрова антена, прикрепена към орбитален модул, който е в състояние  да подава радиовълни, проникващи на дълбочина 3.7 км под повърхността на Марс.

Същата радарна технология би трябвало да бъде използвана в огромните пустини в Средния Изток и Северна Африка, казва планетологът Есам Хеги.

Хеги, който работи за Jet Propulsion Laboratory на НАСА, обяви на конференцията на ООН за водите в египетския град Александрия, че недостигът на вода би могъл да предизвика конфликти заради вода в региона.

По думите му технологията би могла да открива вода на дълбочина повече от 800 м под плътните пустини, покриващи голямата част от Средния Изток и Северна Африка.

Ако глобалното затопляне продължи да предизвиква опустошения по земята през следващия век, според експертите ще възникне заплахата пресъхналите земи да превземат още територии. Хеги добавя, че технологията би могла да помогне за предотвратяването на конфликти.

Сканирания, извършени от НАСА, са показали, че страдащият от тежки засухи район Дарфур в Судан се намира над долини и езера, които са на повече от 6000 години.

"В този регион ние сме в най-доброто положение да използваме тази технология," заявява ученият пред финансираната от Програмата за развитие на ООН конференция. "Водата няма заместители. Но все още не я търсим. Водата е ресурс като всеки друг. А вече сме ставали свидетели на конфликти за ресурси."

Страните от Средния Изток, сред които са най-големите износители на петрол в света, отделят средства за откриване на петрол от който и да е друг глобален регион. Според учените от НАСА обаче те почти не заделят средства за издирване на водни ресурси.

Oще: вода  марс  наса  пустиня  сонда 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.