Правителството крие писмо от Европейската комисия, че няма да финансира изграждането на завод за боклука край София и проектът за него е отхвърлен, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев | webcafe.bg
newscafe

Ще има ли София завод за боклук? Не?

Webcafe.bg
21.09.2010, 12:33 (обновена 21.09.2010, 13:01)
Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов

Снимка: © BGNES

И настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова, и бившият - Бойко Борисов, вече не говорят за завода за боклук...Защо ли

Правителството на Бойко Борисов крие писмо от Европейската комисия, че няма да финансира изграждането на завод за боклук край София и проектът за него е отхвърлен. Това заяви късно снощи в Пловдив соцлидерът Сергей Станишев, съобщи "Труд".

Той припомни, че през май 2009 г. Борисов - като столичен кмет, е направил първа копка на завода за боклук и обеща, че след година и половина ще е готов. "Тези 18 месеца изтичат съвсем скоро", изчислил лидерът на БСП.

Станишев подкрепи Пловдив в решението да не приема още 30 000 тона столичен боклук. "Пловдив и другите общини не са длъжни да плащат за некадърността на тези, които управляват София. Г-н Борисов обеща да плати на пловдивчани над 26 млн. лева като компенсация за (депонираните досега - бел.р.) 100 000 тона, а парите ги няма", каза още Станишев.  Позицията на Станишев е обяснима и от партийно-опозиционна гледна точка, тъй като в Пловдив ВМРО-НИЕ управлява в коалиция с БСП, след като с ГЕРБ развалиха договорките. 

Соцлидерът заяви още, че предишното правителство изпълнило поетите ангажименти към общините за приемане на столичните бали. Така Пловдив е получил като компенсация 50 млн. лева, Силистра - 20 млн. лева, а Карлово - 17 млн. лева.

Кабинетът реши да изпрати още 150 000 бали столичен боклук в 4 депа в страната, но кметовете там недоволстват. Кметът на Пловдив Славчо Атанасов даже заяви, че кабинетът е обявил воняща война на града им.

Общинският съвет в Карлово също отказа да приеме нови 60 000 тона бали със софийски боклук на градското сметище. 22-ма от всичките 33 съветници подкрепиха декларацията, която изразява несъгласието им с кабинета да наложи решението си, без да се съобрази с мнението на карловци. Те смятат, че сметището им е пригодено да приема по 40 000 т свеж отпадък годишно и няма капацитет да поеме нови 60 000 тона.

Миналата есен започна наказателна процедура

Междувременно миналата есен Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу България заради неуспеха на страната да въведе законодателството на Европейския съюз за боклука. Случаят засяга недостатъчно предприятия за преработка на смет в столицата.

България трябваше да има необходимата мрежа от налични обекти от момента на присъединяването си на 1 януари 2007 г. "Въпреки това София продължава да разчита на остарялото и неотговарящо на стандартите сметище в Суходол. Българските власти работят в посока на нови важни инвестиции и решението на проблема предстои до няколко години", се посочваше в съобщението на ЕК.

Европейският съд може да наложи на страната ни еднократни глоби, на базата на БВП на страната, както и ежедневна санкция, докато България не изпълни задължението си. Санкциите могат да достигнат десетки хиляди евро на ден.

През май м.г. МОСВ, ръководено от Джевдет Чакъров, реши, че боклукът на София ще се депонира на сметището в Суходол според остатъчния му капацитет, до поетапното изграждане и влизане в експлоатация на елементите от интегрираната система за управление на отпадъците в столицата. 

Oще: бали  боклук  завод  софия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани