Половината пари на държавните фирми - в Корпоративна банка | webcafe.bg
newscafe

Половината пари на държавните фирми - в Корпоративна банка

Webcafe bg
16.05.2010, 18:10 (обновена 17.05.2010, 16:07)
пари

Държавата призна, че е поверила парите си на Цветан Василев и Корпоративна банка

Корпоративна търговска банка, която бе фаворит на тройната коалиция, се радва на още по-добро отношение от настоящото правителство на ГЕРБ. Банката държи вече почти половината от парите на държавните фирми - 48%. По данни на "Капитал" към 2009 г. същата банка е държала 35% от тези пари.

Данните за това в кои банки държат парите си 18-те най-големи компании с мажоритарно държавно участие бяха предоставени от финансовия министър Дянков в резултат на искането на главните редактори на най-големите печатни медии, членове на Съюза на издателите от министерство на финансите по силата на Закона за достъп до информация.

Над 64% от парите на тези фирми към 31 март 2010 г. са концентрирани в три банки, които имат малък дял в банковия сектор изобщо - Корпоративна банка, СИБанк и Централна кооперативна банка. Към август миналата година мястото на СИБанк се е заемало от Инвестбанк.

Към 31 март 2010 г. в КТБ са били депозирани 48% от парите на 18-те държавни компании или 408 млн. лв. На практика тя държи между 50 и 60% от парите на държавните енергийни предприятия - АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица Изток" 2, НЕК. В нея са 90 % от парите на "Терем", 30% от парите на фирмите, свързани с Министерство на транспорта и съобщенията.

За първите три месеца на 2010 г. СиБанк е успяла да се изкачи на второ място по привлечен капитал на държавни фирми - близо 80 млн. лв.

В искането си главните редактори посочваха, че питането им е "във връзка със задълбочаване на икономическата криза и необходимостта от оптимално и прозрачно управление на средствата на данъкоплатците в предприятията, които са преобладаващо държавна и общинска собственост".

Справката на Министерство на финансите не дава яснота как ръководителите на държавните фирми избират банки, които да обслужват финансите им.

Oще: банки  държавни фирми  пари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 16.05.201018:41

One can't help but wonder how this looks from the other side - how big is the part of the government money in the banks's capital.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани