Служебните министри си тръгват доволни | webcafe.bg
newscafe

Служебните министри си тръгват доволни

Webcafe.bg
27.05.2013, 12:39 (обновена 27.05.2013, 13:20)
Министерски съвет

Снимка: © Явор Николов

От 1 юли средното напрежение излиза на либерализиран пазар

Ние бяхме екип, който работи добре. Събирахме се всяка седмица и обсъждахме проблемите. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, цитирана от Novini.bg. "Чрез институциите работи правовата държава. Това е пожеланието ни към следващото правителство - да върне вярата в институциите", заяви още тя.

По думите й за толкова кратко време не може да се предприеме всичко в енергетиката, но служебното правителство е направило много по отношение на прозрачността. „Разсекретихме над 200 договора в енергетиката. Поискахме две обективни оценки от ЕК и от Световната банка, не защото нямаме специалисти, които да ги изготвят у нас, а защото искахме те да са безпристрастни. Два са ключовите пункта в тези доклади - либерализация и силен регулатор", обясни вицепремиерът.

Тя е категорична, че проблемът с монополите се решава чрез силен и независим регулатор. „Колкото и да запушваме пробойните, цените на тока не могат да се намалят до безкрайност. Един от начините да се намалят сметките на домакинствата е енергийната ефективност. Смятаме, че оставяме добро наследство в това отношение", заяви Захариева.

„През последните два месеца разработихме система за контрол и публичност на големите инфраструктурни проекти заедно с Камарата на строителите. Всеки ще може да провери в този регистър до къде е всеки един проект, какви плащания са проведени и т.н. Вчера инспектирах АМ"Тракия" и мога да кажа, че тя ще факт до края на следващия месец", обяви Екатерина Захариева.

Либерализиран ток

„От 1 юли средното напрежение излиза на един либерализиран пазар", заяви енергийният министър Асен Василев . По думите му служебните министри са създали един модел, в който не си прехвърлят горещия картоф, а се водят разговори, за да се решават проблемите адекватно.

На въпрос какво означава нов начин за формиране на цената на тока, Асен Василев заяви, че добавките за зелена енергия са били не там, където им е мястото. „Не трябва да се изкривява или крие цената на електроенергия като се слага към транспорта й, който въобще не е скъп", уточни още той.

Попитан дали цената на тока може да бъде запазена такава, каквото е в момента, Василев бе категоричен, че продължава да вярва, че от 1 юли няма да има увеличение. Що се отнася до налагането на мораториум - тази мярка е неправилна, трябва да си свършим работата,а не да прибягваме към нея, заяви още той.

Успокоение и преструктуриране по всички фронтове

Транспортният министър Кристиан Кръстев заяви, че се върви към срочно преструктуриране на дълговете на БДЖ. По думите му транспортното министерство е възстановило доверието на кредиторите.

Колегата му с ресор „Земеделие" проф. Иван Станков заяви, че ведомството му е успяло да тушира напрежението в сектора. Той обобщи свършеното в неговото министерство с думите, че са обърнали особено голямо внимание на животновъдството и на зърнопроизводството.

„Трябваше да направим и един цялостен и пълен преглед на раздадените земи. Това, което се установи е, че над 50% от пасищата са дадени на хора, които не отглеждат животни. Трябва да се промени законодателството в тази насока", заяви той. По думите му хидромелиоративната система у нас трябва да се възстанови, защото без нея не може да има отглеждане на зеленчуци и плодове.

„Активно се работи по програмата за селско стопанство. Трябва да ви кажа, че по нея не беше направено почти нищо. Създадохме екипи и сега се работи по всяка една точка. Също така се работи много сериозно и по програмата "Катар", каза проф. Станков.

Що се отнася до работата на министерство на околната среда, Юлиян Попов заяви, че те са успели да повдигнат ключови въпроси, които не са били повдигани до този момент - като шумовете, праховите замърсявания и т.н. "Ще оставим след себе си една Харта за развитие на устойчив туризъм, както и пакет с мерки по редица проблеми в сектора", каза той.

Според министър Роман Василев електронните обществени поръчки е сред топ приоритетите на страната. Направихме и първа стъпка за развитието на електронното образование в България, като създадохме електронен кампус в УНСС. "Немислимо е да има електронно правителство без да имаме киберсигурност. Що се отнася до електронното здравеопазване - предстои развитие в тази насока", каза още той.

Oще: асен василев  екатерина захариева  енергетика  либерализация  служебно правителство  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани