Асен Петров и Красимир Лефтеров са двамата служители от МОМН, изнесли информация за матурата по български език и литература | webcafe.bg
newscafe

Просветното министерство уволнява издайниците за матурите

Webcafe.bg
05.07.2010, 13:31 (обновена 05.07.2010, 18:17)
сергей игнатов

Снимка: © БГНЕС

Асен Петров и Красимир Лефтеров, уличени в изнасяне на информация за матурите по български език и литература, ще бъдат уволнени, съобщи просветният министър Сергей Игнатов

Асен Петров и Красимир Лефтеров са двамата служители от Министерството на образованието, младежта и науката, за които има доказателства, че са изнесли информация за матурата по български език и литература - това сочи докладът на ГДБОП.

Петров е отговарял за прехвърлянето на темите в брайлов формат, а Лефтеров, който има дъщеря абитуриентка - за разпределението на бюджетните средства на в Центъра за интеграция.

Срещу двамата са започнали дисциплинарни производства и по думите на просветния министър Сергей Игнатов, те ще бъдат уволнени. Игнатов отново повтори, че под 10 деца са знаели темата на матурата. Въпреки че за подготовката на матурите е отговаряла заместник-министърката Милка Коджабашиева тя няма да бъде наказана. Освен това до ден днешен просветното министерство още не си е признало дали останалите две резервни теми, които изтекоха, са действително подготвените.

Днес Игнатов е подписал препоръка Асен Петров да бъде отстранен от длъжност. С Лефтеров пък ще се занимае Центърът за интеграция. 

Просветното министерство очаква предложения от регионалните инспекторати по образование за това как да бъде подобрена системата и да се използват новите технологии, така че да не се пътува от отдалечени общини като Добрич например, да се разнасят пликове и т.н.

Изпитите през септември обаче ще бъдат в стария формат. Промяната ще е само на организационно ниво.

Следващата година темата ще бъде генерирана автоматично в присъствието на медиите и ще се разпрати. Предвидено е и осъвременяване на въпросите, тъй като просветният министър отбеляза, че в момента те са твърде остарели. След 10-15 години матурата вероятно ще представлява един тестови изпит по всички предмети, каза Сергей Игнатов.

В бюджета до септември са отпуснати 9 милиона лева за 5-годишните. Задължителното обучение в детските градини ще обхване всички деца от тази възраст, за да могат да се социализират и да научат добре български език. Заради неравномерното разпределение на децата и детските градини ще е необходимо голяма част от тях да бъдат извозвани. За целта са отделени 1.5 млн. лева.

По думите на просветния министър ще се промени системата на отпускане на държавните субсидии за висшите училища, която ще диференцира парите според качеството на образованието. Така например субсидиите по специалности ще бъдат различни, в зависимост от рейтинга на съответния държавен ВУЗ. Любопитно е, че правистите, завършили Югозападния университет в Благоевград получавали най-високо заплащане след завършване на образованието си.

Данните за заплащането са от националната статистика, което е странно, тъй като правно-историческият факултет на ЮЗУ е с лоша репутация, а одит на министерството преди две години установи незаконно прехвърляне на студенти и надвишен план-прием. Извън тези нарушения, преподаватели от ВУЗ-а на няколко пъти сигнализираха, че бившият вече декан на факултета Александър Воденичаров "кадрува" и раздава дипломи на политици, генерали от МВР, бизнесмени и модели, част от които записани за студенти, тъй като са били спонсори. 

Oще: гдбоп  издайници  момн  сергей игнатов  уволнения 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.06.2010, 17:29

1 N!P | 05.07.201015:08

а нещо като затвор каторга? за тях и началниците?
а нещо з а мутрата борисов отстрел ,отрова, камъни?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани