Касата ще плаща за лечение в чужбина по цени в България | webcafe.bg
newscafe

Касата ще плаща за лечение в чужбина по цени в България

Webcafe.bg
29.11.2013, 13:25 (обновена 29.11.2013, 17:29)
НЗОК

Здравноосигурените българи, които изберат да се лекуват в чужбина, впоследствие могат да осребрят разходите си, но по цените на клиничните пътеки в България.

Това стана ясно след като депутатите приеха на първо четене днес промени в Закона за здравето, след като мъчително дълго събираха кворум. В крайна сметка 130 народни представители одобриха законопроекта, без депутатите от "Атака", които не участваха в гласуването.

Промените в закона предвиждат транспониране на европейска директива, която определя реда за предоставянето на трансгранични здравни услуги.

Директивата ще се прилага от НЗОК и МЗ, като осигуреният пациент има правото да избере държавата, в която желае да получи здравните услуги, да заплати за тях, след което той може да потърси възстановяване на средствата от НЗОК, съответно от МЗ.

С промените се предвижда създаването на национален регистър на пациентите с редки заболявания, което е важна предпоставка за осъществяване от страна на България на предвиденото сътрудничество между държавите членки в развитието на Европейските референтни мрежи между доставчици на здравно обслужване и експертни центрове в държавите членки, по-конкретно в областта на редките заболявания.

"Политика на Министерството на здравеопазването е поетапно изграждане на регистри не само на редките заболявания, а и за всички социално значими заболявания".

Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева при дебатите по промените в Закона за здравето.

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих заяви, че промените ще улеснят пациентите и ще дадат по-голяма възможност на хората да се чувстват свободни да решат къде да се лекуват.

"Не се притеснявам българите да ходят в чужбина. Целта е чужди пациенти да дойдат да се лекуват при нас. Министърът на финансите да си направи проучване и ще остане приятно изненадан колко европейци отиват да се лекуват в Индия например. Има възможност хората да дойдат да се лекуват тук, трябва да направим така, че да няма пречки за това", каза още депутатът.

Въвежда се и законов регламент на изискванията, при които козметичните продукти се смятат за безопасни за човешкото здраве.

С промените се осигурява прилагането на Регламент (ЕО)1223/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 30 ноември 2009 г. за козметичните продукти. При нарушение на регламентираните изисквания са предвидени и санкции.

Oще: българия  депутати  здравеопазване  лечение  мз  нзок  таня андреева  цени  чужбина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани