"Труд": Задава се 8-10% скок на парното за изборите | webcafe.bg
newscafe

"Труд": Задава се 8-10% скок на парното за изборите

в. "Труд"
10.09.2011, 12:52 (обновена 10.09.2011, 12:56)
Чугунен радиотор на топлофикация

По наредба повишението следва автоматично от предстоящия скок на цената на синьото гориво

Парното ще поскъпне с 8-10% от 1 октомври - броени дни преди изборите за местни власти и за президент - ако енергийният регулатор одобри разчетите на доставчика на природен газ. По наредба повишението следва автоматично от предстоящия скок на цената на синьото гориво.

“Булгаргаз” поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) увеличение на цената на природния газ на едро с близо 14% или със 77,22 лв. - от 557,22 лв. на 634,44 лв. за хиляда куб. м без ДДС от 1 октомври.

Това съобщиха от държавната фирма пред “Труд” в петък. Заявлението е за значително по-малко увеличение от прогнозираното преди месец. “Разликата се дължи на постигнатите с доставчиците на газ допълнителни договорености, които позволяват на “Булгаргаз” да оптимизира разходите си за Ічетвъртото тримесечие на 2011 г.”, поясниха от компанията.

На 12 август фирмата публикува очакванията си за поскъпване с 19,98% до 668,57 лв. за хиляда куб. м.

Според последните изменения на Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия ДКЕВР трябва автоматично да отрази повишението на газа в стойността на парното и топлата вода.

Поскъпване на горивото с 13,86% означава 9-10% увеличение на цените на топлинната енергия, казаха експерти. Стоян Цветанов, изпълнителен директор на “Топлофикация София”, потвърди тези сметки. “Компонентата природен газ заема 70-75% от разходите ни. Умножете този дял по поскъпването и ще видите какво трябва да бъде увеличението на цената на енергията”, каза Цветанов. Той подчерта, че дружеството системно намалява текущите си задължения към “Булгаргаз”. В началото на годината те са били около 107 млн. лв., а по отчета за 9 септември са 63 млн. лв. “В понеделник ще направим нов превод и ще ги свалим на 60 млн. лв.”, допълни Цветанов.

Ден по-рано председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че поскъпването на газа ще бъде не повече от 10%. Това прави скок на топлоенергията с около 8%. Ако увеличението на газа е до 5%, парното няма да поскъпне. В такъв случай по-високата цена на горивото ще е за сметка на топлофикациите.

Окончателното решение на ДКЕВР за цените на газа и парното ще бъде взето в последните дни на септември. Така в него ще бъдат отчетени актуални промени в котировките на петролните продукти, курса на лева спрямо долара и количествата газ, които страната ни ще трябва да внесе до края на годината.

И без ново поскъпване отоплителният сезон тази есен ще започне с по-високи цени на парното. От 1 юли тарифите бяха увеличени в почти всички топлофицирани градове. В София топлоенергията поскъпна с 4,55%, в Пловдив - с 6,76%, а във Варна - с 8,84%.

Oще: парно  прирпден газ  топлофикация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани