Учени: Животът се е появил преди Земята | webcafe.bg
newscafe

Учени: Животът се е появил преди Земята

Webcafe.bg, по БТА
22.04.2013, 12:43 (обновена 22.04.2013, 14:09)
планета

Снимка: © re-actor.net

Резултатите от изчисленията на Шарков и Гордън подкрепят теорията за панспермията, според която животът се е зародил извън Слънчевата система и е бил пренесен на Земята след сблъсък с отломки от други планети и астероиди

Американски учени изчислиха, че животът се е зародил преди 10 милиарда години и е предшествал появата на Земята преди 4.5 милиарда години, пише в. "Дейли мейл".

Алексей Шаров от Националния институт за дълголетие в Балтимор и Ричард Гордън от Океанската лаборатория във Флорида решили да приложат компютърния закон на Мур при еволюцията на биологичните видове.

Според правилото на Гордън Мур компютърната памет се развива експоненциално, като на всеки две години броят на транзисторите в чиповете на интегралните схеми се удвоява. Ако приложим закона на Мур и се върнем назад във времето, ще стигнем до началото на 60-те години, когато е бил създаден първият микрочип.

Генетиците Шаров и Мур заместили транзисторите с нуклеотиди, градивните части на ДНК и РНК, а интегралните схеми - с генетичен материал. При направените изчисления те достигнали до извода, че животът се е зародил преди около 9.7 милиарда години, като точността се колебае плюс-минус 2.5 милиарда години.

Учените установили, че толкова време е било нужно да се върнат назад, за да се стигне до първата базова двойка на "градивния материал". А това във всички случаи е преди появата на Земята, която се е оформила преди 4.5 милиарда години. 

Резултатите от изчисленията на Шарков и Гордън подкрепят теорията за панспермията, според която животът се е зародил извън Слънчевата система и е бил пренесен на Земята след сблъсък с отломки от други планети и астероиди.

Носителите му са тъй-наречените екстремофили, първични организми, способни да оцелеят при екстремните условия на космическото пътешествие и сблъсък с друг астрономически обект. Когато намерят добри условия за развитие, бактериите-екстремофили стават активни и с тях започва процесът на еволюцията.

Американските учени признават, че техните изчисления, публикувани в онлайн изданието Arxiv.com., са само теоретични. Но по думите на Шаров "съществува 99 на сто вероятност анализът ни да е точен и животът да се е зародил преди появата на Земята.

Останалият 1 процент го оставяме като резерва, ако не сме взели предвид някакъв съществен фактор, който ни се е изплъзнал".

Oще: днк  еволюция  живот  земя  рнк  слънчева система 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

2 Radenko Kostadinov | 22.04.201318:51

И вероятно не по-малко арогантно да се сравнява процесът на развитие на интегралните схеми с процеса на развитие на живота Чуди се Интересен ход са избрали, за да докажат една теория, но - поне според мен - крайно далеч от науката.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 16:10

1 thaddeus | 22.04.201315:33

Прекалено арогантно е да си мислим, че животът във вселената е възникнал само и единствено на Земята!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани