Цистерна с химикал се преобърна в Дебелец | webcafe.bg
newscafe

Евакуация в Дебелец заради разлята отрова

Webcafe.bg , По БНР
11.07.2011, 10:22 (обновена 11.07.2011, 12:02)
пожарна

Снимка: © Sofia Photo Agency

Пред БНР началникът на пожарната служба във Велико Търново Йордан Йорданов заяви, че течът е спрян и концентрациите на отровното вещество падат

Цистерна с химикал се преобърна в Дебелец. Предприети са мерки за евакуация на населението от града. Вече са евакуирани 350 човека, като са осигурени осем автобуса за извозване на хората. По предварителни данни в 20-тонната цистерна има стирол.

Инцидентът е станал на пътя Килифарево - Велико Търново малко след полунощ, като е започнали изтичане на химикала, криещо опасност от образуване на отровен облак.

Стиролът прониква в организма при вдишване и в малка степен чрез кожата, разпространява се бързо в организма и се натрупва основно в мастната тъкан.

Предизвиква възпаление на очите, смущения в храносмилателната система и въздейства и върху централната нервна система. Човек, имал досег с веществото, се чувства отпаднал, уморен, замаян и с главоболие. 

Стиролът се използва за производството на леки и твърди продукти като тръби, детски конструктори и кофички за кисело мляко. Приложението му обаче е доста по-широко - и в автомобилната индустрия, за производство на плавателни съдове, компютри, тъй като е в основата на смоли и пластмаси.

Изследвания на американски специалисти са доказали, че веществото не е канцерогенно и не може да доведе до рак, въпреки това класификацията му е възможен канцероген.

Пред БНР началникът на пожарната служба във Велико Търново Йордан Йорданов заяви, че течът е спрян и концентрациите на отровното вещество падат.

Предприети са мерки по ограничаване достъпа до мястото на инцидента в радиус 150-200 м и е спряно движението на превозни средства.

Първо са евакуирани 51 деца от детския дом в Дебелец, сред които 20 бебета. Създадена е организация за настаняване на евакуираните хора в обществени
сгради във Велико Търново и Килифарево.

По данни към 10 часа близо 1500 души са били евакуирани от град Дебелец. Измерената концентрация на летливото вещество в три отделни пункта - в това число в Дебелец и великотърновския квартал "Чолаковци" вече е нормална.

В Дебелец има засилено полицейско присъствие, с цел да се опази имуществото на гражданите, които са евакуирани.

Към момента няма причини да се предприема евакуация на Велико Търново, в Дебелец също се отчита стойност, която е напълно в нормите. Облакът е минал ниско по поречието на река Янтра, където е имало високи концентрации, но вече се разсейва, увери кметът Румен Рашев.

Бедственото положение в Дебелец все пак ще остане, докато цистерната не бъде преместена.

Шофьорът Ю. В. (45 г.) пътувал за Румъния. Мъжът е подложен на тест за употреба на алкохол, но апаратът е отчел отрицателни резултати. Взета му е кръвна проба за химичен анализ.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани