Прокуратурата: Не сме сезирани за подкуп. Другото е клевета | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата: Л. Павлов не ни е сезирал за подкуп

Webcafe.bg
13.06.2012, 11:30 (обновена 13.06.2012, 12:42)
николай кокинов, прокуро

Снимка: © Sofia Photo Agency

Градският прокурор на София Николай Кокинов: Боли ме от обвиненията към прокуратурата

Бизнесменът и медиен съдружник Любомир Павлов не е сезирал прокуратурата, че някой от наблюдаващите прокурори е внесъл обвинение, след като е взел подкуп. Това казва градският прокурор на София Николай Кокинов в интервю на Силвия Великова по БНР в предаването "Преди всички".

"За нас няма значение длъжностното и имущественото положение на обвиняемите. Ще бъдат изпълнени всички предписания на закона. Законът изисква при пране на пари да се наложи запор на имуществото. Емоциите вредят и на двете страни. Съдът ще каже кой е крив и кой прав", казва Кокинов в коментар за обвиненията срещу Огнян Донев и Любомир Павлов.

На двамата вчера бяха повдигнати обвинения за пране на пари, а на Павлов и за документна измама, и за престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс - невярно документиране.

По повод твърденията на Павлов, че са "инвестирани" 1 млн. лева, за да му бъде повдигнато обвинение, и даже назова името на прокурора Момчил Георгиев, Кокинов казва още: "Не сме сезирани... Само слушам обвинения по медии. Към този момент ми се струва неоснователно и несериозно да се самосезираме. Всичко друго остава в сферата на клеветите.

Ако колегата прецени, че е обект на клевета от тези писания, може да потърси правата си. Онзи ден получихме сигнал от г-н Павлов за разпространяване на запис (става въпрос за записа от разговор на Павлов с неизвестно лице, чиято стенограма е публикувана във в. "Преса" - бел.р.). Вчера постъпи в деловодството и сигнал от г-н Тошев (Тошо Тошев, главен редактор на в. "Преса" - бел.р.).

В рамките на една проверка ще разгледаме истинността на записа. Ние не сме искали СРС по отношение на г-н Павлов. Очевидно се касае за някакво частно подслушване. Най-малкото, може да се установи дали записът е манипулиран. Очевидно е, че този запис е частен, тъй като, повтарям, ние не сме го поръчвали. Никога не сме били най-големият заявител на СРС-та. Нашите намаляват. Вероятно контролът е завишен. Преценяваме необходимостта заедно с наблюдаващия прокурор".

В записа се засягат пиперливи теми от политиката - близките отношения на Павлов с Цветан Цветанов, твърденията му как Цветанов кадрува в прокуратурата, схемата, по която ГЕРБ се кани да избере новия главен прокурор, намесата на медийната група на Павлов в рухването на Синята коалиция и др.

Според Кокинов има тънка граница между моралната и законовата укоримост. Той не усеща напрежение по линията избор на нов главен прокурор. "Редът на номинациите е известен, сам не мога да се номинирам. Боли ме от обвиненията към прокуратурата", казва още той.

Предстоящият доклад на ЕК трябва да оцени усилията ни, колегите се скъсват да работят и непрекъснато повишават капацитета си. Когато започваме работа по едно дело, никога не може да се гарантира положителен резултат. Механизмът на оценка от Брюксел не ни притеснява, вече пет години живеем с него, каза още Николай Кокинов.

Oще: запис  запор  любомир павлов  николай кокинов  обвинения  огнян донев  пране на пари  прокуратура  прокурор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани