Батко е болен за лечение в чужбина | webcafe.bg
newscafe

Батко е болен за лечение в чужбина

Webcafe.bg
03.08.2012, 12:28 (обновена 03.08.2012, 14:39)
веселин георгиев, батко

Снимка: © Sofia Photo Agency

Чужбина го очаква, за да ... възстанови разклатеното си здраве

Софийският градски съд (СГС) отмени забраната на Веселин Георгиев - Батко да напуска страната и той заминава да се лекува в чужбина дисковата си херния, очите, черния дроб и бъбреците. Близо 5 години след като ЕС беше замразил над 150 млн. евро от предприсъединителните фондове заради аферата "Батко и Братко" Веселин Георгиев още не е осъден.

Бившият шеф на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" е подсъдим за сключване на договори между пътния фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат", както и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. Просто с неговия подпис те са получили обществени поръчки за около 120 милиона лева.

Георгиев обясни, че му се налага да отиде на медицински прегледи и лечение извън страната. 
Заради дисковата херния на шийните си прешлени, която лекува от 4 години, трябва да пътува за консултация в Мюнхен. Освен това заради проблеми с очите, черния дроб и бъбреците също му се налага да пътува извън България. 

Съдът уважи искането му като отчете всички медицински документи, както и фактът, че до този момент Георгиев е ставал причина за отлагане на заседание по делото само един път - именно поради влошено здравословно състояние. Според съда паричната гаранция от 10 000 лева, която преди години плати Георгиев, за да излезе на свобода, гарантира участието му в наказателния процес. 

Според съдия Петя Крънчева наложената забрана е неоснователно тежка мярка с оглед на нейното действие и на факта, че не съществуват доказателства, че Георгиев би могъл да се укри, ако излезе зад граница.

Процесът все още е в начален етап, след като се наложи да започне отначало през ноември 2010 г., тъй като съдия Георги Колев, който гледаше казуса, бе избран от ВСС за председател на Върховния административен съд. Впоследствие стана ясно, че новият съдия-докладчик е открил допуснати нарушения, още когато на Георгиев е повдигано обвинение и делото бе върнато на прокуратурата за корекция, припомня Mediapool.bg. Накрая пък новият съдия-докладчик бе разкомндирован от СГС и зам.-председателят на съда Петя Крънчева лично преразпредели знаковия процес на себе си, пише изданието.

Докато изчакваше решението на съдийката, Георгиев се оплака, че е жертва: "Пет години продължава един цирк, а медиите тръбят едно и също - "120 милиона лева, Батко и Братко". Той призова медиите да говорят по делото конкретно. 

Има три опита досега делото срещу Веселин Георгиев да тръгне в СГС, последният от 17 юли т.г. 
Делото тогава не получи ход, тъй като защитникът му Пламен Ялнъзов не се яви в съдебната зала, заради отсъствие от страната. За последно през 2011 г. делото бе върнато на прокуратурата за отстраняване на нарушения, след което бе поето от Петя Крънчева. Тя в момента се проверява от ВСС заради забавени дела. Крънчева е зам.-шеф на СГС, посочена за поста от семейната приятелка на Цветан Цветанов и председател на СГС Владимира Янева.

Oще: батко  веселин георгиев  дело  лечение  подсъдим  пътен фонд  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 06.08.201201:40

банту'скотия
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани