Гриша Ганчев на 15 минути разпит | webcafe.bg
newscafe

Гриша Ганчев на 15 минути разпит

Webcafe.bg
11.05.2012, 10:30 (обновена 11.05.2012, 19:04)
Гриша Ганчев

Снимка: © БГНЕС

„Ако бях спечелил 300 - 500 млн. лева от източване на ДДС, както се твърди, щях да отида да се пека на някой остров и всеки месец да пращам картички на Дянков"

Разпитът на собственика на "Литекс" Гриша Ганчев в ГДБОП продължи само 15 минути. Той пристигна с охраната си около 10 часа и четвърт час по-късно напусна сградата без да отговори на въпросите на чакащите журналисти.

"Ще си нося четка и паста за зъби", пошегува се шефът на "Литекс" Гриша Ганчев тази сутрин по bTV в коментар, че е извикан на разпит. Синът му Данаил и петима служители на фирмата му бяха задържани вчера от МВР в операция срещу източване на ДДС чрез продажба на захар. Бизнесменът каза, че не е се чувал със сина си след задържането му.

"Ако бях спечелил 300 - 500 млн. лева от източване на ДДС, както се твърди, щях да отида да се пека на някой остров и всеки месец да пращам картички на Дянков", каза още Ганчев. "Вместо това всеки месец се чудя от къде да намеря пари, за да платя на работниците си, защото заводите ни са пред фалит".

Бизнесменът заяви, че ако ще прави измами, няма да разчита на 60 тона, каквито данни бяха съобщени от МВР, а ще работи с по-големи количества, тъй като от 60 тона ще източи ДДС за 3000 лв., които по думите му са "колкото да ви заведа на една вечеря с колегата ви".

В отговор на въпрос дали компанията му е планирала внос на захар от Чернобил, както съобщи МВР, Ганчев отговори на водещата Ани Цолова: "Колежке, вие чувала ли сте там да расте захарна тръстика? 20 години храня държавата със захар. Нещо да е станало".

Фирми от Пловдив, София и Карнобат, регистрирани на името на роми, въртят измамите с ДДС със захар, каза Ганчев. Според него част от фирмите, които правят измамите, купуват продукция от захарните заводи на "Литекс", но основната част от данъка се източва със стока, внесена от страни от ЕС. "Те купуват от нас 10-20 камиона, но има и стотици, които прелитат границата като врабчета. Понеже е вътрешнообщностна доставка, те не подлежат на проверка", разясни бизнесменът.

"Всички бандюги могат да си купят захар от нас. Ние не сме разследващ орган", каза Ганчев и добави, че "държавата се е взела в ръце" и е започнала проверка на захарния бизнес. „Нормално е да почнат от нас. Ние сме най-големите. Аз имам най-голям интерес бизнесът със захарта да излезе на светло", каза още той.

По думите му от две години сигнализира на финансовото министерство за укриваните обороти в търговията със захар, като подадените сигнали са над 20. Ганчев предложил на министър Дянков и решение на проблема, което може да стане с приемането на една наредба.

Според него е достатъчно всички фирми, които внасят захар, да оставят банкова гаранция още при влизането на стоката в страната. Ако до три-четири месеца вносителите не представят документи за легалната продажба на стоката, гаранцията да се усвоява.

След разговорът с Ганчев по bTV се включи и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който обяви, че МВР приема на сериозно всички сигнали за измами с ДДС. Той не коментира твърденията на Ганчев, че съобщението от вчера на МВР е кьорфишек и тиражира спекулации.

"Всичко от вчера се потвърди", каза Цветанов. Той добави, че днес специализираната прокуратура ще прецизира събраните доказателства и ще прецени дали да повдигне обвинения и лицата да бъдат задържани за 72 часа.

Вчера Цветанов уточни как са процедирали измамниците. "Схемата е такава, че от 12 ТИР-а само два са влизали законно с необходимите документи. Останалите 10 просто все едно ги няма, но те са калкулирали сериозен финансов резултат и са ощетили сериозно републиканския бюджет", каза министърът.

По информация на МВР схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци. Захарта се доставя от акционерно дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня. Плащанията на фирмите купувачи се извършва единствено и само по банков път.

Постъпилите средства - между 40 000  и 130 хиляди на ден, се теглят в брой на каса още в момента на тяхното постъпване от управителя на фирмата търговец.  Следва връзка по телефона с един от изпълнителните директори на дружеството - доставчик, потвърждаване на преведените по банков път средства и искане камионите на фирмите получатели да бъдат допуснати за товарене на стоката.

Според събраните до този момент сведения двете дружества фактурират само отделни доставки (на всеки 10-12 камиона, се осчетоводяват 1-2), като остатъкът от внесените средства  се носи в офиса на акционерно дружество в София.

За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т.нар. "липсващи търговци".

С цел да се прикрие престъпната дейност спедицията на стоката от складовете  на заводите до крайния получател се е извършвала чрез "курсове на черно" -  управителят намирал транспортни фирми, разполагащи с големи камиони и договарял с тях да не фактурират извършваната услуга.

Разследващите установили, че всичко на пръв поглед било напълно легално – при всеки превоз били изготвяни необходимите документи – фактури, товарителници, които отразяват реално транспортираната стока. Така при евентуална проверка на товара количествата напълно кореспондират с отразеното в документацията. При пристигане на стоката обаче изготвените документи били унищожавани.

В хода на разследването е установено, че в края на март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките – целите количества захар от доставчика директно  се разтоварвали в базата на търговската фирма.

За периода от края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв., от които само 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар.

Установено е и намерение за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил (Украйна). Идеята била да внесат първоначално около 25 тона, като при пласирането щели да предоставят на контрагентите си едната част от сертификата на захарта, в който не са упоменати произхода и съдържанието. Тази захар била предназначена за влагане в производство. Ако успеели да я пласират на българския пазар те възнамерявали регулярен внос. В случай че качеството било лошо, 25-те тона захар щели да бъдат предадени за производство на натурални сокове.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

2 Илия Илиев | 12.05.201211:35

Много трудно си изразява мисълта,хъм-ка ,мънка -абе зле е по литература,Гриша.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2012, 08:51

1 Falconetti | 11.05.201212:14

Смях, през сълзи! Другари господа български" мафиоти", ако знаете колко сте малки сами бихте се гръмнали! Айде , по добре пратете още няколко бивши Олимпийски шампиони да ви пренасят стоки този път от Сингапур или Малайзия! луд!?!?!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани