Проходът на републиката "Хаинбоаз" не е въведен в редовна експлоатация, защото няма разрешение за това от органите на строителния контрол и не може да се ползва | webcafe.bg
newscafe

Хаинбоаз затворен, защото е незаконен

Webcafe.bg , По БТА
28.02.2011, 13:41 (обновена 28.02.2011, 18:05)
росен плевнелиев

Снимка: © БГНЕС

Какво ще прави сега строителният министър Росен Плевнелиев, след като съдът във Велико Търново реши, че проходът Хаинбоаз не може да се ползва... Проблемът е наследен от правителството на тройната коалиция

Проходът на републиката "Хаинбоаз" не е въведен в редовна експлоатация, защото няма разрешение за това от органите на строителния контрол и не може да се ползва по предназначение. Решението за това е на Административния съд във Велико Търново и беше оповестено пред БТА от неговия председател - съдия Марияна Лазарова.

Делото е образувано по жалба на Агенция "Пътна инфраструктура", която обжалва забрана на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да се използва участъкът от главния път Велико Търново-Гурково, ремонтиран по проекта "Транзитни пътища-4".

Според административния съд жалбата е неоснователна, защото на 15 март 2010 г. органите на строителния контрол са установили, че не е изпълнен проектът за ландшафно оформяне и укрепване на цялото трасе, липсват протоколи за прочистване на р. Белица от строителни отпадъци, частично е изпълнен инвестиционният проект по отношение на отводняването и обезопасяването на скалните откоси.

На пътното платно в района на с. Мишеморков хан не е направена трета лента за движение, а предвиденият мост е недовършен. Неукрепени скални откоси и липсващи банкети на пътя са сред констатираните нередности, въз основа на които строителният надзор правилно отказва да издаде разрешение за ползване на обекта, се посочва в съдебното решение.

В жалбата на пътната агенция се посочва, че ремонтът на прохода се финансира по европейска програма и не било необходимо такъв обект да се приема от Държавна приемателна комисия, а за това бил достатъчен сертификат за ползване, издаден от Международния съюз на инженерите консултанти.

Съдът обаче отхвърля тези аргументи с мотива, че в случая следва да се спазват нормите на българското законодателство и ремонтираният участък на прохода трябва да бъде въведен в експлоатация с разрешение за ползване, издадено от ДНСК.

След като до момента такива документи не са издадени, съдът потвърждава заповедта на директора на ДНСК за спиране от експлоатация на ремонтирания участък от прохода "Хаинбоаз" на територията на община Велико Търново между селата Габровци, Големаните, Въглевци, Вонеща вода и Райковци.

Съдебното решение е издадено по смисъла на Закона за устройство на територията и не подлежи на обжалване, информираха от Административния съд.

Проходът е най-прекият път между Северна и Южна България. Ремонтът на "Хаинбоаз", който се превърна в строителство на нов път, започна на 1 ноември 2006 г. Проектът беше за 19.3 млн. евро, но глътна 27 млн. евро.

Един от най-опасните пътни участъци е именно проходът Хаинбоаз. В превод от турски името му означава "Черният проход". Той е бил наричан така още по времето на турското робство заради непристъпността и трудността при преминаването му. Днес повечето от шофьорите го наричат "Прохода на смъртта".

По дългата 30-ина километра северна страна днес има поставени десетки паметни плочи на над 30 загинали. В част от случаите "полетът" на турските тираджии завършва с челен удар или обръщане в канавката.

Oще: банкети  българия  днск  експлоатация  проход  път  ремонт  съд  хаинбоаз 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.12.2010, 12:50

1 newmind | 02.03.201110:41

Данъците и таксите са задължение на гражданите и частните фирми!

Задължения държавата няма

А трябва да има и да гарантира,че нашите пари се използват само по законен и целеви начин, а то:
Информация от днес:

"Проходът на републиката Хаинбоаз е незаконен обект, който не е въведен в експлоатация, и движението през него трябва да бъде спряно". Това гласи последното решение на Великотърновския административен съд. "Решението ни е окончателно и не подлежи на обжалване. Хаинбоаз трябва да бъде затворен веднага, защото съдебното решение от 22 февруари тази година е влязло в сила”.

Тази новина дава отговори на много въпроси:
1.Как се употребяват нашите пари.
2.Как се прилагат законите у нас.
И сега интересното е да видим как Плевнелиев ще повтори думите си "Няма недосегаеми незаконни строежи" "Държавата не прави разлика между барака, многоетажна къща, комплекси и хотели, ако са незаконни" "Собствениците на незаконни строежи да не чакат държавата да ги събори" "На другия ден след като заповедите за премахване бъдат утвърдени от съда, ще отидем с багерите""Държавата има силната воля да премахне всички незаконни строежи и единственият смисъл е да помогнем на българите да разберат, че най-лесното строителство е законното""Друг важен аспект, е че сме длъжни да изпълняваме решенията на Върховния административен съд, който ни е задължил да ги премахнем""Незаконното строителство по конституция се премахва""България е решена незаконното строителство да бъде премахнато"
"Не правим разлика между незаконен билборд или незаконна къща, независимо на кого е, не правим разлика между това къде се намират. Те трябва и ще бъдат премахнати"

Думи,думи..........а резултатът - всичко голямо по брегове и чашки законно всичко що е ограда външна тоялетна,барака,навес,козирка и остъклен балкон незаконно!............но сега започват да излизат фактите и за огромното незаконно държавно строителство,нещо което Гражданското общество иска от Плевнелиев съвсем честно и почтенно да сложи също в сайта на министерството.

И така къде отиват нашите пари - за законни или за незаконни обекти на държавата и кога ще започва разрушаването на незаконните държавни обекти ? Защо плащаме заплати на висши и нисши чиновници, които само ни рекетират и пилеят нашите пари? Кога ще имаме едни нормални закони? Кога ще имаме отговор от Плевнелиев и неговите прекрасни експертни групи за решението на проблемът "остъклените " балкони,неговият срок беше 1.1.2011г.? Защо се прилагат двойни стандарти?

Още незаконни обекти: (само от инфраструктурните някои)

Около 500 км пътища в момента се ползват незаконосъобразно, без да са приети от държавна приемателна комисия и без да е издадено разрешение за ползване,

Участъци от пътища без разрешение за ползване (незаконни)

- Даскалово - Дупница, от магистрала "Струма"
- Чирпан - Стара Загора, магистрала "Тракия"
- проход Витиня, от магистрала "Хемус"
- Дупница - Кулата
- Симитли - Разлог
- подходен път Подкова - Маказа
- подходен път към нов ГКПП Рудозем
- Бургас - Созопол - Приморско
- Видин - Монтана
- обходен път Шумен - Девня
- проход Хаинбоаз

Кога ще видим Публичният регистър и пълният списък на незаконното държавно и общинско имущества качен в сайта на ДНСК?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани