Населението на България сериозно застарява, твърди ООН | webcafe.bg
newscafe

Населението на България сериозно застарява, твърди ООН


18.01.2010, 16:23 (обновена 18.01.2010, 16:47)
опашка, пенсионери

Пенсионери на опашка в социалната служба - бъдещето на нашето настояще

България е сред десетте най-застарели държави в света, обяви ООН.

Над 24% от населението на страната е над 60 години, което ни отрежда пето място по застаряване в света. В предишното демографско проучване на ООН от 2007-а България беше седма.

Преди България по застаряване са вече само Япония, Италия, Германия и Швеция.

Само за 10 години броят на хората над 60-годишна възраст в света се е увеличил със 100 милиона. В момента техният брой е 700 милиона, или 11 процента от световното население, показват данните от най-новия доклад на демографския отдел на ООН

Паралелно с ръста на възрастните хора по света прогресивно намалява и броят на децата под 15-годишна възраст, както и броят на хората в трудоспособна възраст.

Застаряването е процес с дълбоки последици, предупреди световната организация.

То засяга всички аспекти на икономическия и социалния живот и ще промени фундаментално политическите структури, тъй като влияе на тенденциите на гласуване и политическата представителност. Нарушените демографски пропорции водят до промени в самите основи на обществото, твърдят демографите.

 

Oще: българия  застаряване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани