България отстъпва с три места - от 71 на 74, в класацията за глобална конкурентоспособност на Световния икономичeски форум в Давос | webcafe.bg
newscafe

България спадна с три места по конкурентоспособност

Webcafe.bg
07.09.2011, 11:56 (обновена 07.09.2011, 12:37)
сингапур, покрив

Снимка: © L'Espresso

Сингапур е класирана на второ място по конкурентоспособност в класацията на Световния икономически форум в Давос - след Швейцария

България отстъпва с три места - от 71-о на 74-о, в класацията за глобална конкурентоспособност на Световния икономичeски форум в Давос (The Global Competitiveness Report 2011-2012) на 142 икономики в света.

Причините за отстъплението са свързани с известно влошаване на класирането по отношение на: ефективност на стоковите пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, инфраструктура, иновативност.

Същевременно има подобрение при институциите, финансовите пазари, ефективността на пазара на труда, образование и квалификация, съобщиха от Центъра за икономическо развитие, партньор на организацията в България.

И в последното издание на доклада най-конкурентоспособна е икономиката на Швейцария, следвана от Сингапур. САЩ отстъпват от 4-о на 5-о място. В първата десетка се подреждат държави от ЕС - Швеция на 3-о място, Германия - е на 6-о, Холандия и Дания заемат съответно седма и осма позиция, Великобритания е десета. Япония е класирана на девета позиция.

Данните показват, че през последните години конкурентоспособността на американската икономика се влошава, тази на страните от ЕС се запазва на постоянно ниво, с бързи темпове нараства конкурентоспособността на Китай.

Oще: българия  давос  ес  класация  конкурентоспособност  сащ  швейцария 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 07.09.201115:21

това е добре.. оти аз мислех, че е изпаднала от класацията ^^
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани