Брюксел удря цигарената индустрия на 10 септември | webcafe.bg
newscafe

Брюксел удря цигарената индустрия на 10 септември

Webcafe.bg, по "Български фермер" и БТА
04.09.2013, 13:00 (обновена 04.09.2013, 13:26)
пушене

Снимка: © Getty Images

На 10 септември Брюксел удря цигарената индустрия.

След като през юни отказа на българските тютюнопроизводители субсидии през следващия програмен период 2014-2020 г., на 10 септември Европарламентът ще гласува последната ревизия на Директивата за тютюневите изделия. Тя налага сериозни рестрикции в целия отрасъл, а националните правителства ще имат 18 месеца, за да я наложат в законодателствата си.

Цигарите ще поскъпнат до 2018 г. в резултат на по-високия акциз, гласят изискванията на европейска директива. Сега данъчната ставка е 78 евро за 1000 къса, а до 2018 г. трябва да стане най-малко 90 евро за същото количество, съобщи на семинар в Берлин Марк Фрич, директор "Регулаторни отношения за ЕС" в цигарения концерн "Филип Морис".

За България това означава, че кутия цигари от средната ценова листа ще скочи най-малко със 70 стотинки.

Националните правителства на страните-членки би следвало плавно да увеличат данъка с по 10 евроцента на година, което ще помогне да не се изкриви пазара, както това се случи през 2010 г.

Тогава рязкото покачване на акциза нанесе удар върху джоба на потребителите и индустрията, и даде "зелена светлина" на контрабандата.

Основното искането е за забрана на около една трета от тютюневите изделия - слимс цигарите, ментоловите и с други аромати, както и електронните цигари. Тютюнът за дъвчене и смъркане ще подлежи на специално етикетиране и регулиране на съставките. Остава съществуващата в момента забрана за тютюна, който се ползва за дъвчене - т.нар. снус.

Директивата налага уеднаквяване и на дизайна на цигарите заради изискването за площ от над 75% с предупредителни надписи и илюстрации. Комисията към ЕП предлага върху останалите 25% от повърхността, незаети със здравно предупреждение, да не може да се поставят отличителни знаци, символи и лога на запазените търговски марки.

Фирмите няма да презентират нови марки, включително и по-леките. Ако все пак желаят да пуснат на пазара нов продукт, ще трябва да получат съгласието на всичките 28 държави членки.

Електронните цигари също ще скочат, ако бъдат одобрени предложенията за промени на Директивата за тютюневите изделия. Европейската комисия настоява да се приеме праг от 2 милиграма никотин за пълнител. Продуктите под това ниво ще се продават като обикновените цигари, а по-силните ще се регулират като фармацевтични изделия.

В момента средното съдържание на никотина е 10 мг, а електронни цигари с 6 мг никотин се водят за леки. Здравната комисия на Европарламента е по-крайна и настоява всички електронни цигари да се търгуват в аптеките като медицински продукти. Ако минат през тази процедура, те ще поскъпнат драстично.

Друго предложение за промяна в т.нар. Тютюнева директива забранява продажбата на опаковка с по-малко от 20 цигари. Няма да се предлагат в кутии тип червило. Всички ще са с формата на паралелепипед с основа правоъгълник, а върху 75 на сто от площта от двете страни ще има снимки и надписи, които предупреждават, че тютюнопушенето е вредно.

Oще: директива  европарламент  еп  индустрия  тютюн  тютюневи изделия  цигари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 04.09.201322:58

да се надяваме, че това недоразумение няма да изкара 2018-та.
и да не забрава:
ЗА МЕТАДОН ДА ГИ ДАВАТА ПАРИТЕ ОТ АКЦИЗИТЕ НА ПИЕНЕ И ЦИГАРИ!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани