БСП ще пази хората от банките | webcafe.bg
newscafe

БСП ще пази хората от банките

Webcafe.bg, по БГНЕС и в."Сега"
30.09.2013, 14:36 (обновена 30.09.2013, 17:48)
Драгомир Стойнев

Снимка: © Sofia photo agency

БСП обмисля законови промени, след които банката ще спира да си търси парите след 5-7 години неплащане на ипотечен кредит

БСП ще прави законодателни промени за хората, които не успяват да погасят ипотечните си кредити и рискуват да останат без единственото си жилище. Това обяви в Пловдив министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Според него е недопустимо пред XXI век хора в държава от ЕС да остават на улицата. "За съжаление, когато беше бумът на кредитите и на строителството, банките много лесно раздаваха кредите. Сега положението е много тежко, тъй като тези хора, които не могат да изплащат своите кредити, трябва да напуснат жилищата", заяви Стойнев.

Трудносмилаеми мерки

Социалистите обсъждат няколко варианта за облекчаване на тези, които не могат да плащат ипотечните си кредити. Банките вероятно ще посрещнат "на нож" всеки от тях.

Една от идеите е хората да делят риска солидарно с банката т.е. ако ипотекираното жилище бъде продадено, а остава сума за погасяване, длъжникът да трябва да покрие само 50% от нея. Друг вариант е въвеждането на давност от 5 или 7 години, след която, ако длъжникът не плаща, кредитът да се отписва. Третата възможност е да не се плащат наказателни лихви, ако ипотечният кредит се погаси с кредит от друга финансова институция.

На 27 септември правната комисия на парламента одобри промени в Закона за задълженията и договорите, според които неплатените необезпечени дългове да се заличават след 10 години.

В момента давността за дългове е 5 г. (или 3 г. за ток, парно, вода и т.н.), но тя започва да тече наново с всяко действие на кредитора за събиране на дълга - завеждане на дело в съда или при съдебен изпълнител. Така човек може да се превърне във "вечен длъжник".

Промяната ще облекчи онези длъжници, чиито ипотекирани жилища са продадени, но част от кредита остава дължима. 10 години след като е продадено ипотекираното жилище, дългът ще се заличава.

Oще: банка  драгомир стойнев  задължения  ипотечни кредити  лихви 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 30.09.201318:26

Браво на БКПто, царе са на мечтите и плановете!
В комбинация с другата новина, за оземляването на емигриралите по икономически причини, направо ще прекършат гръбнака на бедността и немотията.
Банката ти взима апартамента, но държавата ти дава земя и лопата - хем да си обработваш земята с нея, хем да си изкопаеш землянка в която да живееш, хем да ти изкопат и гроб след 1-2 зими!
И накрая банката прибира и бившата ти земя много ясно. И тъй като гроба ти ше пречи на строителството на нов Мол, ветропарк или магистрала, те ексхумират и те изгарят в Мариза Изток! пуша
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани