ГЕРБ ограничава радикално услугата "избор на лекарски екип" | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ ограничава радикално услугата "избор на лекарски екип"

Янина Здравкова , в. "Сега"
06.12.2011, 10:26 (обновена 06.12.2011, 10:36)
шейново

Снимка: © Sofia Photo Agency

Обвиненията на близки на починалите наскоро родилки, че на жените не е обърнато достатъчно внимание, тъй като не са си платили за избор на екип, доведоха до абсурдно предложение от управляващите

Обвиненията на близки на починалите наскоро родилки, че на жените не е обърнато достатъчно внимание, тъй като не са си платили за избор на екип, доведоха до абсурдно предложение от управляващите. Плащанията за избор на екип да могат да се правят само през допълнителните здравни фондове, но не и в брой. Автор на идеята е председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Доброволните здравноосигурителни фондове да поемат тази функция чрез допълнително здравно осигуряване и ако действително пациентът иска да избере - дали екип, дали някакви специални условия, при които да бъде в лечебното заведение, дали допълнителни грижи, да има тази възможност, а всички останали, които не избират чрез доброволен фонд, да ги лекуват абсолютно адекватно, както и тези, които са избрали, и помощта да е еднаква за всички", обясни Атанасова пред Нова телевизия. Според нея така ще спре говоренето за даване на пари под масата в болниците. "Винаги лекарите ще бъдат обвинявани, че вземат пари на ръка, и ако не си платиш - не те лекуват. По-добре е да не си плащаш в момента, а чрез допълнително осигуряване", каза още тя. Така според Атанасова ще има и по-добър контрол над плащанията за избор на екип, тъй като фондовете ще гарантират, че изборът е доброволен и че операцията е извършена точно от лекаря, когото пациентът е избрал.

Според депутата пациентите, които нямат осигуровки в частни здравни фондове, няма да имат право да си изберат и платят на екип. Така на практика изборът на екип ще бъде забранен.

Услугата "Избор на екип" беше легализирана в наредба на здравното министерство преди няколко години поради две причини - да не се дават пари под масата, а хората, които наистина искат да се лекуват при определен медик, да могат да го правят легално. Тъй като някои болници основно в София принуждаваха пациентите да плащат за услугата, без да са я избирали, настоящият министър сложи пределна цена - до 900 лв.

"Наредбата за избора на лекар и екип преустанови практиката да се дават пари под масата, а ако в някоя болница не се спазват правилата и пациентите са принуждавани да избират, това не означава, че наредбата е порочна, а че болницата трябва да бъде санкционирана", каза вчера зам.-председателят на лекарския съюз д-р Юлиан Йорданов.

Освен че ще върне чистата корупция в болниците, новата идея няма да спести пари на пациентите и ще доведе до хаос на пазара на доброволното здравно осигуряване. Според Десислава Атанасова пакетът за болничен престой в частните фондове струва около 250 лв. годишно, срещу което пациентите могат да получават услуга на стойност 900 лв.

Експерти в доброволното здравно осигуряване я опровергаха. В момента частните фондове работят само с корпоративни клиенти и в тях се осигуряват служителите на фирми. При договори за много хора и повече пакети - не само за болнична, но и за доболнична помощ, профилактика и т.н., се дават и отстъпки, като една от тях е и да се покриват разходи за избор на екип, ВИП стаи и т.н. Това е възможно, защото далеч не всички осигурени имат нужда от лечение. Индивидуалните клиенти са рядкост, а пакетите, които им се предлагат, не включват плащане за избор на екип.

Освен това, за да покрива фондът разходи, клиентът трябва да се е осигурявал поне една година. При сключване на договора клиентът попълва декларация. Ако в нея напише, че му предстои операция, фондът не покрива разходите по нея. Ако излъже и представи фактура след това, му се начисляват наказателни коефициенти, така че на практика огромната част от разходите му остават непокрити. Освен това пакетите в частните фондове имат лимит за плащанията за лечение. Ако управляващите решат да задължат фондовете да променят тези правила, това може да доведе до сериозни финансови трусове за тях. Поради тази причина и от фондовете са против намеренията да им се вменят подобни услуги. Десислава Атанасова не отрича необходимостта от дискусия за избистряне на идеята.

segabg.com


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.11.2011, 03:43

4 Da ama Ne | 06.12.201122:16

Интересно си решаваме проблемите в БГ, радикално !?!. Аз предпочитам генерално да си го решим с криминализиране на този род подкупи и няколко лекари в затвора.

Бях заинтригуван от заглавието на статията което звучи доста про-ГЕРБ. Четейки самата статия преминах в анти-ГЕРБ позиция. Доста несериозно и непрофесионално да се излага „неизбистрена” идея от човек на подобна позиция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.06.2011, 16:31

3 Miryana Yovcheva | 06.12.201115:55

Това с избора на екип е изпразнено от смисъл десйствие, но изпъленен с "парички джоб". Как да прецениш кой специалист е по-кадърен, от клюките носещи се в пространството - градски фолклор. Или може би ние като пациенти, трябва да имаме достатъчно знания по медицина, че да можем да оценим един лекар и неговия умствен и професионален капацитет.
Чудя се ако имаше рейтингова система и за медиците, според успеваемост на лечение, операции и прочее, какво ли би се получило в резултат...кой ли ще го изберат....
Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

2 Rodrigo Diaz de Vivar | 06.12.201112:22

Въобще цялата процедура "избор на екип" в този и вид е отвратителна.
Преди "под масата", ама сега всичко е наред, дават се над масата.
WTF?!
Нали си плащам здравно осигурителни вноски?
Този, който ще си избере екип и условия в болничното заведение също.

Откъде накъде ще получаваме различно обслужване?
Това втори данък ли е?

"Избор на екип", ОК, но не срещу плащане от страна на пациента, а заплатата на лекаря да се определя от това колко пъти е избран.
Който е кадърен, ще има кинти.
Останалите, които никой не иска да ползва, в къщи.
Или на село, да лекуват овце.

Пак правим някакъв соц. модел.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 06.12.201112:00

Спокойно, няма да стане това, което се предлага и е абсурдно наистина.

Премиерът ще се намеси в последния момент и ще го отмени, независимо на какъв етап се е придвижило предложението.
   

оценка

+0 -0