СРС доказаха: лекари от Горна Оряховица са убили бебето! | webcafe.bg
newscafe

СРС доказаха: лекари от Горна Оряховица са убили бебето!

Webcafe.bg
03.12.2010, 14:19 (обновена 03.12.2010, 14:47)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Вътрешният министър Цветан Цветанов прочете дословно от парламентарната трибуна СРС с разговорите в болницата от деня на случая

Подслушване на телефона на директора на МБАЛ "Св. Иван Рилски" доказва, че бебето на 17-годишната родилка в Горна Оряховица е било умъртвено умишлено.

От Окръжна прокуратура във Велико Търново изнесоха запис на телефоните разговори, които директорът на болницата е водил. Те доказват твърденията на полицията, че детето е било родено живо.

Разговорите на д-р Кожухаров с лица, на които от прокуратурата не пожелаха да съобщят имената, показват, че бебето е живяло 24 часа.

Прокурорът по случая - Светослав Калчев, съобщи, че детето е родено на 28 ноември около 15.00 часа в горнооряховската болница. Разговорите, които д-р Кожухаров е провел, са на 29 октомври следобед. В тях става ясно, че детето е още живо.

Първият разговор е проведен в 14.44 часа. При него д-р Кожухаров пита другия мъж защо д-р Лазаров не е извикал неонаталог.

По време на разговора директорът на болницата заявява ''Плащане, плащане, ама щяхме да избегнем, сега какво да го правим." От разговора става ясно, че са възнамерявали да платят на майката на бебето. Те обсъждат дали да кажат на майката, че детето е все още живо.

В следващия разговор на същия ден в 15.24 часа събеседниците коментират, че вече са съучастници и осъзнават, че могат да бъдат съдени за предумишлено убийство. Мъжът пита д-р Кожухаров „дали да мята детето". От разговора става ясно, че детето е било поставено в хладилника, но после е извадено. Обсъжда се и вариантът детето да се дави в кофа.

В третия разговор в 16.10 часа събеседникът на д-р Кожухаров споменава, че детето вече е при Андрей Баташов. Директорът пита как е умряло детето, а мъжът отговаря, че му е било малко хладно в биологичните отпадъци. Д-р Кожухаров заявява: „Просто няма такова, че е живяло, никой не е виждал, не е чул''.

„Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", каза вътрешният министър Цветанов.

От парламентарната трибуна той прочете дословно разговорите в болницата от деня на случая.

Част от цитатите в разговорите между лекарите на смяна и ръководството на болницата гласят:

„Ще стане голяма разправия, защото са минали 24 часа. Ще кажат, че сме го оставили да мре. Майката знае, че е умряло", „Той си е виновен. Откъде накъде е казал на майката, че е умряло, като то не е умряло?", „Това дете стои живо. Те ще кажат, вие като дойдохте на работа и видяхте, че бебето е живо, какво направихте?", „Могат да ни съдят за предумишлено убийство, бе човек!", „То си отива при Андрей Баташов, ама какво да правим", "Трябва да е под 500 грама", "Нека го сложим във фризера с биологичните отпадъци, те там си решават как да ги горят", "Никой не е виждал, не е чул, слагаме го в биологичните отпадъци", "Умряло е при раждането, казваме".

Данните от разговорите между лекарите посочват, че е бил обсъждан и въпросът да се плати на майката сума около 1000 лева, за да запази мълчание по случая.

„Изпитвам чувство на срам." С тези думи министърът на здравеопазването Стефан Константинов коментира новата информация по случая с умъртвеното дете в Горна Оряховица.

Oще: аборт  бебе  блс  горна оряховица  лекари  скандал  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.07.2010, 16:36

4 Kanzler | 22.12.201023:40

Нямаме такъв закон , дето със СРС-та да се доказва каквото и да било Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.12.2010, 22:12

3 Lima | 05.12.201022:24

Учудва ме наглостта на лекарите, с която коментират "полицейския произвол"?! Надявам се искренно в тази държава вече да се въведе ред - убийците зад решетките! И като няма смъртно наказание - доживот, без право на помилване! Но на нас, електората, както ни наричат по време на избори не ни се дава думата! Нямаме право да да искаме наказания, каквито заслужават престъпниците - такива били законите?! Не можело така, а може ли да се отнема човешки живот? Моля, хора, българи, нека се опитаме да защитим себе си и децата си! И тъй като познавам проф.Миланов искам да му кажа : ако това се беше случило с вашите внуци?! Така ли щяхте да реагирате професоре? Къде ви е докторската етика, първо се запознайте със случая и тогава си позволявайте да говорите и то такива гръмки фрази за терор?! Надявам се като се изясни случая професора публично да поиска извинение от всички нас, че намесва политиката в чисто професионалните проблеми!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.11.2010, 22:26

2 mamun4o | 04.12.201017:20

В случая с кофата със водата от стари акушерки знам ,че се е практикувало някога при деца с уродства несъвместими с живота -например липса на главен мозък/аненцефалия/ В случая тези деца живеят няколко часа след раждането, но след това задължително умират, оставяйки доста тежка психична травма върху родителите.Т.е детето се дави в кофа преди да е продишало ,а на майката се казва ,че е родено мъртво.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 18:27

1 Ashly Canie | 03.12.201018:30

за пореден път България се изложи....без думи просто
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани