КНСБ иска антикризисни мерки от правителството | webcafe.bg
newscafe

200 000 българи остават без работа?


23.02.2010, 10:53 (обновена 24.02.2010, 11:33)
пламен димитров

Снимка: © БГНЕС

Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ

200 000 души в България ще загубят работата си до края на 2010 г, ако няма промяна в досегашната политика на правителството, заяви Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ.

Става въпрос за фалит предимно на еднолични търговци, семеен бизнес, малки хотели и фирми. По данни на КНСБ се очаква безработицата в края на декември да е 15%.

Над 400 млн. лв. за месечни възнаграждения и осигуровки дължи българският бизнес на работниците си според КНСБ, стана ясно на вчерашната пресконференция на синдиката във Варна.

Рекордът се държи от две шуменски предприятия- "Кабиюк" не е изплащал заплати за 34 месеца, а "Автомагистрали Шумен"- за 12 месеца. Най-тежко е положението в "Полимери" ООД, което от 2 февруари вече е официално затворено до 31 май.

В четвъртък започват национални преговори, на които българският бизнес и правителството ще се съберат да обсъдят мерките, които да изведат страната от рецесия.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" ще излязат с общ пакет антикризисни предложения, сред които отваряне на фискална възможност за изплащане на всички задължения, въвеждане на евтини кредити за бизнеса, държавни поръчки към ключови сектори на българската икономика и др.

От синдикатите са разработили и две групи мерки, засягащи населението. Сред основните искания на КНСБ и "Подкрепа" са увеличаване на минималната работна заплата поне до 260 лв., отпадане на тавана за обезщетение при безработица, подкрепа на безработни семейства с един жилищен кредит и др.

Според Пламен Димитров от КНСБ сегашната политика на министър Дянков само влошавала положението и е довела до 4% спад на дохода на лице и 20 000 новорегистрирани безработни за януари - двойно повече спрямо предните 3 месеца.

 

Oще: безработица  кнсб  криза 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани