С около 2% само ще поскъпне токът от 1 юли, ако ДКЕВР приеме намаляването на загубите на ЕРП-ата, които им се признават за разходи | webcafe.bg
newscafe

Последно: Токът по-скъп с 2% от 1 юли

Webcafe.bg
20.06.2010, 15:44 (обновена 20.06.2010, 16:53)
бойко борисов

Снимка: © Емакс

ДКЕВР така трябва да регулира, че да е справедливо за българските граждани, заяви премиерът Бойко Борисов

Поскъпването на електроенергията от 1 юли ще е с около 2% вместо предвидените близо 5%. Това стана ясно от съвместна пресконференция днес на премиера Бойко Борисов и шефа на държавния регулатор Ангел Семерджиев. Двамата представиха доклад с данни от проверката, извършена от ДКЕВР в трите електроразпределителни дружества у нас.

Целта беше да се провери какви инвестиции са правили в годините след приватизацията през 2004 г., как са били отчетени и как това е повлияло върху качеството на услугата и цената й.

Решението за поскъпването ще стане след като ДКЕВР одобри предложението за намаляване на загубите на ЕРП-тата, които се признават за разходи на електроразпределителните дружества. Това са техните т.нар. технологични разходи, които - по думите на Семерджиев, трябва да паднат до европейските нива.

Сега нивото на тези разходи е 18%. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране поиска да бъде намалено с 3%, което ще промени и крайните цени на тока. "Намалението за електроразпределителните дружества ще е 2.5-3%", заяви  Семерджиев. "Това намаляване е абсолютно безвъзвратно", каза той на въпрос дали е възможно в следващите години планираното намаление да бъде премахнато.

Шефът на регулатора отново припомни практиката на ЕРП-ата да възлагат и превъзлагат допълнително външни услуги, което раздува разходите им. Като пример посочи ЧЕЗ, чиито разходи за външни услуги са се увеличили с 36% за 2009-а спрямо 2008 г. "ЧЕЗ и Е.ОН са нарушили лицензиите си, като са възлагали почти всички услуги на компаниите майки", коментира председателят на ДКЕВР.

Сега с възможностите на държавата ще се опитаме да върнем част от тези пари - чрез глоби и неплатени данъци, заяви премиерът. Данни и констатации от доклада на ДКЕВР за електроразпределителните дружества ще бъдат предадени на НАП и ще бъде извършена данъчна проверка в дружествата, каза още Бойко Борисов.

Много от договорите, сключвани в ЕРП-ата, са без дати, а за тях са представяни фактури. По части от докладите вероятно ще бъде сезирана и прокуратурата.

"Когато се работи с толкова мощни компании, трябва да се пипа много внимателно, то не е като журналист да си кажеш какво мислиш, а трябва да го подплатим с необходимата документация, с проверките и с подписите на съответните агенции", каза премиерът по повод доклада на  ДКЕВР.

„Начинът, по който досега ЕРП-тата са били контролирани, не е бил достатъчен, за да влязат в необходимите рамки. Това, което съм обещал на премиера, е, че няма да има отказ от регулиране, напротив. Ефектът започна да се забелязва - намалял е броят на жалбите", заяви и Ангел Семерджиев. 

Oще: 1 юли  ангел семерджиев  бойко борисов  дкевр  ерп  загуби  поскъпване  разходи  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани