Надеждата за Шенген умира последна... | webcafe.bg
newscafe

И турски граничари - в охрана на българската граница

Webcafe.bg , по БНР и БТА
08.09.2011, 14:28 (обновена 08.09.2011, 15:06)
цветан цветанов, бойко борисов

Надеждата за Шенген умира последна

В опитите си да постигне положително решение за присъединяването на България към Шенген на 22-23 септември, правителството обяви готовност да приеме разполагането на представители на другите европейски страни по сухопътните граници на страната.

Ще се формират общи гранични патрули с Турция, които да охраняват най-критичната външна граница на ЕС, която след евентуално присъединяване на България в Шенген ще бъде подложена на още по-голям миграционен натиск от граждани на трети страни.

Това стана ясно от изявление днес на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов на деветата международна конференция "Сигурността в Югоизточна Европа - кризи, предизвикателства, политики".

България се надява на съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на 22-23 септември ще бъде взето компромисно решение за поетапно присъединяване - първо с въздушните граници до края на тази година, а след това и с другите. Решението за присъединяване се взима с консенсус от страните-членки.

Цветанов съобщи, че България е готова да приеме и внезапни проверки на качеството на граничния контрол. "Намирането на компромис за влизането ни в Шенген налага да дадем допълнителни гаранции, че миграционният натиск към Европа няма да се усили", каза Цветанов.

 

В същото време външният ни министър Николай Младенов е на посещение в Турция, където една от основните му цели е да постигне съгласие за формирането на общи гранични патрули.

Това може да стане в края на ноември, когато ще се проведе съвместно заседание на българското и турското правителство, на което ще се обсъди сътрудничеството между имиграционни власти.

По-късно министърът на вътрешните работи съобщи, че от ноември досега близо 6800 човека, нежелани по шенгенските изисквания, са влезли в България. По думите му няма механизъм, по който те да не бъдат допуснати преди страната да бъде приета в пространството за свободно пътуване.

България официално е изпълнила техническите критерии за членство в Шенгенското пространство, но Германия, Франция и Холандия се противопоставят на членството на страната заради слаби резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Преди дни дойдоха поредните негативни сигнали от Германия. Говорителят на немския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих обяви, че "с оглед на негативните доклади на ЕК за напредъка на двете страни Германия гледа въздържано на желанието за членство".

Повод за изявлението му станаха публикации във вестник "Билд" и списание "Фокус", които прогнозираха разширяване на зоната до Черно море през октомври. Първо по въздух и вода, а впоследствие и по суша.

От немското вътрешно министерство обаче категорично опровергаха тази информация с уточнението, че "министърът все още не е дал никакъв сигнал, да е оформил окончателно своето мнение". Говорителят му посочи още, че предстоят разговори по въпроса с Франция и Холандия тази седмица.

Oще: българия  граници  ес  турция  цветан цветанов  шенген  югоизточна европа 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.03.2011, 23:59

1 smehyran | 08.09.201121:17

Браво и на министар Цвитаноф и на министар Младеноф,си бива онанистки и гей изцепки ма тези направу на разкрачват тоталноооо.Може ли такова безхаберие,липса на национално достойнство и самочувствие бам! бам! бам! бам! бам! бам! бам! бам! Как се пръкнаха тези предатели на националните интереси на тази разтерзана държава, няма ли кой да ги спре?Ми що не приемат исляма и да ходят в Турция?Бойкооооо,Бойко или Бекир да те наричаме вече а?
   

оценка

+0 -0