"До 4 години руската хватка в енергетиката отслабва" | webcafe.bg
newscafe

Борисов обеща да разхлаби руската хватка

Webcafe.bg, по Euronews
27.09.2012, 16:20 (обновена 27.09.2012, 18:06)
белене, делян добрев

България е предала всички документи за разследването на ЕК срещу "Газпром" за монопол

Успешна енергийна диверсификация до 3-4 години очаква премиерът Бойко Борисов. Обяснявайки по карта пред журналист от телевизия Euronews, Борисов очерта основните проекти за газопроводи, в които ще участваме - европейския "Набуко", руския "Южен поток" и ТАНАП, общ проект на Турция и Азербайджан.

Борисов заявява готовност да започне строежа на "Набуко" "още от утре, ако е нужно". През ноември пък правителството ще подпише окончателно за руския газопровод "Южен поток". За София е много важно и двата проекта да вървят напред, уверява премиерът, учудвайки се от въпроса дали проектът "Набуко" е мъртъв.

"Много е важното турският газопровод ТАНАП да стигне до България. Много е важно "Набуко" - Запад и "Южен поток" да се приближат до Европа", коментира Борисов.

Не бе пропуснат и собственият добив на газ и нефт (основно от залежи в Черно море), на който също се разчита да намали енергийната ни зависимост от Русия.

Същото важи и за газовата връзки с Гърция, която е почти завършена, и с Румъния. Предстои и строителството на интерконекторните връзки с Турция и със Сърбия. След изграждането им България ще се включи в газовите мрежи на съседните страни и ще може да купува природен газ оттам.

България е предала всички документи за разследването на ЕК срещу "Газпром" за монопол на пазарите в Централна и Източна Европа, съобщи премиерът. Брюксел започна разследване за злоупотреба с монополно положение от страна на руската газова компания в 8 страни, сред които и България. По-рано Борисов заяви, че е доволен от започналото разследване, имайки предвид договорите за доставка на газ, сключени "безобразно" от "Овчаров и компания".

България очаква да подпише нови договори за доставка на природен газ от Русия, които ще са от 1 януари 2013 г.

На 4 септември ЕК започна разследване срещу газовия гигант, за да провери за нарушения на европейското антитръстово законодателство. Съмнението е за господстващо положение на пазарите в Централна и Източна Европа - България, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Полша, Унгария и Чехия.

Спомняйки си за газовата криза от 2009 г., когато бе кмет на София, Борисов заяви, че „сме си научили урока" и сме били най-потърпевши. Съжали, че тогава никой не ни е помогнал, както сега се случва с Гърция, въпреки че страната замръзнала без газ за 10-15 дни при минусови температури.

ЕС е прекалено строг към България, а толерантен към Гърция. Те са наш добър съсед и приятел, но всички страдаме от тази толерантност, недоволства той.В момента нямаме интерес да се присъединим към еврозаната, потвърждава Борисов. Аргументът е, че най-бедната страна в ЕС не трябва да плаща за нации, които показват по-небрежно поведение и липса на фискална дисциплина.

Премиерът отново изтъква, че бюджетният ни дефицит в момента е 1.2% от БВП, което поставя страната ни редом до Дания и Финландия.

България ползва в момента договорената през април отстъпка от цената на руския природен газ в размер на 11%, която е в сила до края на 2012 г. Не са подписани дългосрочните договори с "Газпром" за доставки на синьо гориво. Наскоро премиерът Бойко Борисов лансира тезата, че можем да минем на краткосрочни договори за доставки. Ако стане, това ще е прецедент в търговската политика на "Газпром".

Темата за отложеното ни членство в Шенген също присъства в интервюто. Всички са наясно, че сигурността на нашите граници е по-добра от тази на останалите държави в ЕС, коментира Борисов, изтъквайки и изпълнените технически критерии за приемането ни.

По отношение на престъпните банди, техните босовете са или задържани, или се издирват от Интерпол с червена бюлетина, отговаря Борисов на критиките от Брюксел, че не се справяме с организираната престъпност и корупцията.

Oще: бойко борисов  газ  диверсификация  енергетика  набуко  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

6 Pavur Pezev | 28.09.201212:26

Халката ша олаби,не Фатката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 28.09.201210:57

На този другар очевидно му доставя удоволствие да показва лично могъщество-прави се на нещо средно между Парижката комуна и Великата октомврийска революция.За това и заместника му-американски гражданин-обича да пляска Русия.С което двамата изпреварват дори EC и USA,взети заедно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

4 peta_wawa | 27.09.201219:55

Той много работи обещава на различни хора, та не знам Усмивка ...
Противоречи си с Плевнелиев, он друго каза на интервюто в америчко, ше се присъединяваме 100%. Поради много добрия си, но все пак не идеален английски и поради леко притеснение може би е забрвил да допълни "ин дъ фючър" Усмивка ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 27.09.201218:28

Молете се, надявайте се да няма много нефт и газ под морето, че иначе олигарсите ще станат шейхове и съвсем няма отърване от тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

2 азът | 27.09.201218:22

Не, станиола увива шоколада в мармот...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 27.09.201216:57

а един мармот завива шоколад!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани