МИЕТ разбули „Южен поток“, Стойнев и руската намеса | webcafe.bg
newscafe

МИЕТ разбули „Южен поток“, Стойнев и руската намеса

Webcafe.bg
05.09.2014, 13:13 (обновена 05.09.2014, 13:46)
стойнев

Драгомир Стойнев се хлавеше, че България строи "Южен поток", но без да плаща нищо

Министерството на икономиката и енергетиката вдигна завесата върху част от старателното пазените документи по руския проект за газопровод „Южен поток". На сайта на министерството са публикувани 14 документа от тази година, включително кореспонденцията на бившия министър Драгомир Стойнев с руската страна.

Още тогава Реформаторският блок разкри, че Москва диктува на кабинета „Орешарски" какво да прави със стратегическия проект, включително и въвеждането на спорното понятие „морски газопровод" в отлежаващия за второ четене проект за поправки в Закона на енергетиката, с което да се заобиколят европейските закони. Тогава правителството обясни, че става дума за съгласуване, а през цялото време Стойнев повтаряше, че проектът „Южен поток" не е замразен.

На 22 април посолството на Русия изпраща нота с приложено писмо от руския енергиен министър Александър Новак, с което той пита какво става с проекта и „договореностите, постигнати на заседание на Руско-българската работна група по енергетика, проведено на 22 януари". Драгомир Стойнев отговаря, че са внесени поправки в Закона за енергетиката и са приети на първо четене.

„Представените предложения за законодателни промени бяха разгледани и детайлно обсъдени, като по отношение на регулацията за морската част на газопровода „Южен поток", законодателният орган на Р България - Народното събрание прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетика, който урежда режим за изгражане на газова инфраструктура за транспортиране на природен газ от държави извън Европейския съюз до България", отговаря Стойнев.

Този развоя на събитията става повод европейският комисар Гюнтер Йотигнер да изрази съмнения, а след това да поиска спиране на проекта в България заради съмнения за нарушаване на правото на ЕС и за манипуланира на светкавичната обществена поръчка за избор на строител в България - консорциумът „Стойтрансгаз" на близкия до Путин Генадий Тимченко, който междувременно попада в списъка със санкции на Брюксел заради кризата в Украйна.

В крайна сметка експремиерът Пламен Орешарски обяви, че е разпоредил спиране на проекта от БЕХ, заради което Стойнев пише до директора на холдинга Иван Йончев да преустанови всички дейности.

Въпреки това и започналата наказателна процедура от ЕК, месец по-късно Стойнев отново пише до Йовчев, че БЕХ може да предприеме действия на корпоративно ниво, ако бъдат съобразени с позицията на ЕК.

В крайна сметка се оказа, че БЕХ е дал съгласие за увеличаване на капитала на „Южен поток България"с 382 милиона лева, заради което служебният министър Васил Щонов сезира прокуратурата.

Oще: бех  драгомир стойнев  европейска комисия  кореспонденция  миет  русия  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.12.2013, 15:34

1 megatod | 05.09.201415:55

Г-н Щонов, след като си предал на прокуратурата действията на БЕХ и след уволнението на Георги Христозов от БЕХ, ЗАЩО още го държите в СД на Мини марица Изток ЕАД, както и другият освободен член на БЕХ Илкко Желязков, все ощи председател на СД на ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД. Тези хора са директно за повдигане на обвинения.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани