Речта на Станишев: Катарзис и другарски съд | webcafe.bg
newscafe

Речта на Станишев: Катарзис и другарски съд

Webcafe.bg
05.07.2014, 13:30 (обновена 05.07.2014, 14:01)

1 от 5 снимки Назад Напред

бсп

Снимка: © В.Е.

Сергей Станишев: "Всички заедно трябва да изгоним търговците от храма" (Вижте повече в галерията)

Отстъпление, но не без бой - така може да се обобщи речта на Сергей Станишев пред Националния съвет на БСП.

С описание на личните си постижения начело на БСП, със синдроми на къснопроявен "катарзис", но и с много критики и препратки към вътрешните и външни опоненти Станишев обяснява на съпартийците си защо овакантява председателския пост.

"БСП е единствената партия в България. В класическия и в истинския смисъл на тази дума. И е единствената партия в последните 24 години, която винаги е успявала да научи уроците си както от успехите, така и от грешките си", заявява Сергей Станишев и заявява, че има самочувствието да е направил много за този път.

"Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер. С всичката сила на авторитета и опита, който съм натрупал във времето. С европейското си влияние и позиции", заявява Станишев, като прави препратка към отцепилия се в АБВ Георги Първанов.

"Днес БСП е фактор в европейската лява политика. Има силна младежка организация. Има подготвени и калени хора. Има и енергията да се променя и развива. Аз се гордея с това", казва председателят на БСП, като благодари на симпатизантите, подкрепили партията "въпреки помията, която се излива".

"Другарю" не е просто обръщение

Станишев критикува съпартийците си, които през медиите искаха оставката му, като ги определя като хора "които се опиват от собствената си оригиналност".

"Знаете ли как изглеждаме отстрани - като озверяла глутница, в която оцеляването означава да разкъсаш другия. За какво? За да делим какво? Властта, до която никой няма да ни допусне, тъкмо заради това ни поведение?", пита Сергей Станишев

Той добавя, че "другарите" са хора, които се подкрепят, "независимо от това дали си прав или не, защото на първо място сте заедно в общата кауза и в общата битка".

БСП ООД

"Категорично няма да позволя тя да се разглежда като фирма, като приватизиран обект, като частна собственост, като възможност за придобиване на акции в корпорация. БСП не е и бюро по труда - това е нашата партия!", обяснява Сергей Станишев.

Апетитите отвън и отвътре към БСП били огромни, разкрива той.

"Този интерес е към добиване на дял, акции, влияние в БСП - с една единствена цел - да бъдем елемент в чужди управленски конструкции, да бъдем инструмент в подялбата на властта и икономическите сфери. Твърде жалко е, когато наши представители, в името на своите интереси с желание отварят портите на БСП за тези „влияния", заявява Сергей Станишев.

Партията трябва да се стреми към властта само заради интересите и проблемите на хората, а не заради властта "като инструмент, чрез който разпределяш "порциите", обяснява Сергей Станишев, като използва прословутата реплика на Ахмед Доган - почетен лидер на коалиционния партньор ДПС.

"Всички заедно трябва да изгоним търговците от храма!"

За това призовава председателят на БСП. Той задава въпрос защо критиките срещу него са се активизирали точно когато обявил, че БСП "не е партия на ишлеме".

Станишев обвинява вътрешните си опоненти в безскрупулни сделки и преследване на лични интереси заради публичното извиване на ръце.

"Хората, които ме атакуват за отношенията с ДПС съзаклятничат по ъглите, по офиси на фирми или по ловни хижи с други партии, в това число с основните ни политически опоненти от ГЕРБ", казва Станишев - намеквайки за близостта по линия на ловджийското хоби между председателя на ДПС и видни социалисти.

Станишев казва още, че е готов да прости всичко, ако БСП се обедини и на предстоящия конгрес "се стегнат редиците".

Коалиционните намерения

"Влезохме в коалиция защото така решиха българските избиратели. Не смятам, че това беше грешка. И българите трябва да знаят, че направихме всичко в името на добрата промяна за страната. Мисля си, че автентични бяха и намеренията на партньорите ни. Поне изначално.", обяснява Сергей Станишев.

Той обаче отчита като грешка това, че БСП не е направила достатъчно публични коалиционните ни преговори и разговори.

"Не отстояхме политическото в нужната степен. Не успяхме да променим решително и механизмите на властта. Така дадохме възможност на слухове и спекулации да изместят реалността на това, което правихме заради хората.

Факт е, че задкулисието направи опит да премине в наследство. С кадрови назначения, с невъзможността да кажем цялата истина за наследството на ГЕРБ и за състоянието на държавността", казва Сергей Станишев.

Атаката срещу банките - удар срещу БСП

Сергей Станишев разкрива, че е бил направен нарочен опит да се въведе "банкова ваканция", която да предизвика изкуствена финансова криза. "Вината трябваше да бъде стоварена върху БСП. Нещо повече - планът беше България да бъде поставена по външен протекторат и МВФ да определя всички наши основни политики - в областта на здравеопазването, пенсионната система, финансите", казва Станишев.

Oще: бсп  георги първанов  дпс  катарзис  оставка  пленум  позитано 20  порции  румен овчаров  сергей станишев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 06.07.201409:51

Отивай в Европа и никога повече не се връщай! Ако можеш да завлечеш с теб и цялата останала многоцветна политическа паплач, ще е още по-добре!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.03.2014, 19:23

1 peet | 05.07.201419:59

Безродник.
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани