400 000 направления повече през тази година | webcafe.bg
newscafe

400 000 направления повече през тази година

Webcafe.bg, по TV7 и Дарик
10.02.2013, 11:30 (обновена 10.02.2013, 11:59)
Десислава Атанасова

Снимка: © Sofia photo agency

Здравният министър Десислава Атанасова

С 400 000 направления повече ще разполага здравната каса през тази година в сравнение с миналата, съобщи вчера здравният министър Десислава Атанасова. Общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ вече имат право да дават 15 на сто повече направления за прегледи и изследвания над предвидения лимит, обясни тя.

До миналата година те имаха право да дават само до 10% над тези, които им се отпускат всеки месец.

Докторите обаче ще трябва предварително да подадат заявление за допълнителните бройки до съответната районна каса, която на свой ред да ги поиска от националната. Самото отпускане на допълнителните бройки ще става в рамките на една седмица, уверяват от НЗОК. Оттам обясниха, че промяната е направена, за да се използват талоните по-ефективно.

През последните месеци на 2102 г. има преизпълнение на средствата, които се очакваха да влязат от здравни вноски от НАП и от НЗОК, обясни още министърът на здравеопазването. Атанасова обясни, че към 31 декември 2012 г. държавните и общинските болници са били със задължения около 77 млн. лева. Към настоящия момент задълженията на държавните лечебни заведения вече са с 11 млн. лева по-малко.

В същото време пациентските организации разпространиха изявление, в което посочват сериозни проблеми с разпределението на талоните, гласувано от Надзорния съвет на здравната каса. "Направленията за остри и хронични случаи са поставени в една група с тези за ТЕЛК, което води до несигурност, и няма гаранция, че ще се осигури достъп на всички пациенти с остри състояния", алармират организациите. При децата пък се налага ограничението да получават само един преглед от специалист, когато са с остро състояние, а понякога - примерно при заболяване на сливиците, се налага и трета консултация.

http://dariknews.bg

Oще: деислава атанасова  здравеопазване  направления 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 10.02.201312:54

Ако пуснат поне 5 пъти повече направления,може и американци да тръгнат да се лекуват в България!Вместо да се редят на опашки пред кубинските болници,които са напълно безплатни,дори и за чужденци.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани