Бил Гейтс от „Напоителни системи" подсъдим, отстраняват го | webcafe.bg
newscafe

Бил Гейтс от „Напоителни системи" подсъдим, отстраняват го

Webcafe.bg
21.02.2012, 10:37 (обновена 21.02.2012, 12:22)
героги харизанов

Георги Харизанов, който се оказа без диплома за завършено висше образование, ще бъде отстранен временно от длъжността си

Георги Харизанов, който се оказа без диплома за завършено висше образование, ще бъде отстранен временно от длъжността председател на борда на директорите на „Напоителни системи", съобщи  министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

"Тъй като днес бях информиран от председателя на борда на директорите на „Напоителни системи" Георги Харизанов, че в края на месец януари му е повдигнато обвинение във връзка с дело, което е от 2001 г., след като информирах и премиера, и по предложение на самия Харизанов, той ще бъде отстранен от длъжността председател на Борда на директорите на „Напоителни системи" до приключване на предварителното следствие", обясни министър Найденов.

От официалната биография на Харизанов не е ясно какво е работил, преди да стане съветник на земеделския министър преди година и половина и малко след това да оглави борда на "Напоителни системи".

Периодът до назначаването в държавната администрация е упоменат като "работа в частния бизнес". Проблемна е и степента на образованието му, въпреки че заради липсата на диплома земеделският министър го сравни с Бил Гейтс.

Според разследване на "Труд" председателят на съвета на директорите на "Напоителни системи" Георги Харизанов е подсъдим за заплаха за убийство и обвиняем по друго дело - за кражба на 50 хил. долара.

Преписката за заплахата е образувана от Районната прокуратура в София още през декември 2008 г. Пратена е от Четвърто РПУ по жалба на Деница Цицелкова. Жената се оплакала, че Харизанов я заплашил през 2009 г., когато бил сред организаторите на протест срещу високите данъци на моторите. Цицелкова по онова време участвала в мотофорум като любител на моторите. Оттам започнало и познанството й с Харизанов.

През пролетта на 2010 г. пред Софийския районен съд пострадалата и Харизанов се помиряват. Той се извинява за обидата, а Цицелкова оттегля частната си тъжба и граждански иск. На това основание на 29 април 2010 г. делото е прекратено.

През юли 2010 г. обаче е възобновено. Междувременно Харизанов е разследван и за кражбата на 50 000 долара. А от 13 януари 2012 г. е и с обвинение за нея. Парите изчезнали през май 2001 г. от офис на фирма СТОА в София. Бандитите проникнали в помещение, в което се съхранява касата през нощта. Разбили я и прибрали левове и валута.

По това време Харизанов работел като търговски агент в частното дружеството. Още тогава разследващите обърнали внимание на неколцина от служителите, сред които бил и самият той.

Тогава обаче до обвинение не се стига. Разпитан е само като свидетел. А заради липса на открит извършител на престъплението, делото е спряно. Десет години по-късно, на 22 октомври 2010 г., производството е възобновено. "Наблюдаващият прокурор е преценил, че има основание за това", съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Три месеца след повторния старт на разследването Харизанов е обвинен за кражба в особено големи размери. Разследването се води от следовател Мая Велинова под наблюдението на прокурор Явор Димитров.

На въпрос открива ли връзка между възобновяването на делото и поста, който заема, Харизанов отговори: "Не искам да изкарвам следователи и прокурори като част от някаква схема, без да съм 100 % сигурен."

Днес ще заседава бордът на "Напоителни системи", за да бъде избран заместник на председателя на борда Георги Харизанов.

"Отзивите между другото за работата на Харизанов от абсолютно всички институции, в които той е работил, особено сега по време на тази ситуация, са положителни. Така че по отношение на работата му нямам абсолютно никакви претенции", подчерта земеделският министър Мирослав Найденов.

"Не може да се прави аналогия с Калина Илиева, защото той никога не е лъгал за образователния си ценз. Той в момента приключва образованието си. Не се изисква образование за това, да бъдеш член на Борда на директорите. Там има експерти. Дикторът е инженер хидролог, главният инженер, т.е. на оперативно ниво всички са с необходимия ценз", повтори тази сутрин пред бTV Найденов.

Oще: георги харизанов  дело  мирослав найденов  подсъдим 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.12.2011, 10:21

6 тутурутка | 21.02.201223:04

Поредната калинка,божеее!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

5 Vortep | 21.02.201214:54

Преди няколко дни една статия в кафенето започна така:
"Поредната "калинка" изпълзя от втория ешелон на земеделското министерство...", но "гърмения заяк" Мирко Найденов бързо реагира: "Да ценим хората по техните дела, а не по ценза им"

А иначе, под слънцето нищо ново...

Само дето през последните дни внезапно, много "обекти" се озоваха във въздуха, отлитайки от Партийния коневръз!

Летете калинки, летете .... в устрема ви милиони, погледи са приковани, със надежда и любов...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.12.2011, 12:51

4 Теодора Церовска | 21.02.201213:57

Повече, Харизановщина, повече демократични промени.така е, когато властта произтича от Народа.Т-т от Банкя...Да не би Московски да е специалист по влаковете, които чакат за локомотиви по гарите. Цецо да е духовен апологот на реда. Или онази неправителствена Темида, която не знае, че МВР е изпълнителна власт. Дудуци и пищялки...И цялата власт на Съветите...Друго не е важно нам. Едни назначават, други уволняват. Това се нарича приемственост на революционните промени. Знаете ли по времето на комунизма кой беше началник на язовирте в България? Не знаете?Горуня!каква е разликата с този остриган "датски възпитаник", освен гнилото което носи в остриганата си глава. Земеделския Миро ни просълзи, че това е нашия Бил...кой беше? Може би Клинтън. Нищо, както и да е. Добре че не се продъни морето. Знаете ли кой управлява в момента бомбите на България? гасарбайтера Неврокоп, дето буля му го няма за едното нищо...Е, кой е по-опасе? Я, да му дадат на Харизанов да управлява и атомните стенции, та да си отживеем на спокойствие. Той има потенциал, вижда се. Пък и диплома ще получи. От Варненския свободен университе. може и от Айтоския...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 21.02.201211:58

Чуди се Бесен Като изчете това човек, може само да подсвирне.Мисля, че това само в абсурдистания може да се случи.Главата ми няма достатъчно обем да побере изумлението, на което е подложена ден след ден. И, струва ми се, че твърде грубата и недодялана аналогия с Бил Гейтс вече идва съвсем в повече и тук трябва да се внимава, щото в щатите се съдят за доста по-безобидни неща.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 21.02.201211:47

не че го защитават човека ама много бързо чекистите изровиха повод да го пратят в забвение ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 16:12

1 Milena Gogeva | 21.02.201210:52

Човекът даже е по-кадърен и от Бил Гейтс...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани