Данъчните си търсят 11 млн. лева от НДК | webcafe.bg
newscafe

Данъчните си търсят 11 млн. лева от НДК

Webcafe.bg
31.10.2013, 12:23 (обновена 31.10.2013, 12:37)
НДК

Снимка: © Wikimedia Commons

НАП си търси задължения на двореца от преди 2010 г.

Сградата на Националния дворец на културата е заплашена от запор заради 11 млн. лева неплатени задължения към НАП, съобщава в."24 часа". Дългът е натрупан в периода от 2005 г. до 2010 г., когато НДК стана акционерно дружество.

Правени са две ревизии - през 2011 г. и в началото на т.г. И двете са приключили с ревизионни актове. В тях е записано, че дворецът дължи тези пари основно от наеми. Според закона, НДК като наемодател трябва да плаща авансов данък върху доходите, получени от тази дейност.

Установено е също, че цените, при които са отдавани помещения, етажи, зали и студия, са били по-ниски от средните за този район. В общата сума по акта имало и неплатени отдавна осигуровки.

За това време се смениха 3 правителства, но никой не се е опитал да събере задълженията. Те не включват лихвата за забавата, която ги повишава още.

Ще си работи

В момента тече напрегната кореспонденция между НДК и НАП. Най-вероятно тя ще приключи с обезпечаване на окончателно уточненото вземане, когато и двете страни го приемат, с парична сума, или със запор над бъдещи вземания, прогнозират пред вестника юристи.

Компромисът се налагал, тъй като сградата на НДК практически е непродаваема заради огромната цена. Дори и да е продаваема обаче, логиката на данъчните е, че е добре тя да продължи да работи спокойно, за да генерира приходи, които да отидат за плащане на налозите. Налагането на евентуален запор би затруднило ръководството.

Запор над сградата би го поставил в по-уязвима позиция при сключването на договори за наем например, обясняват инспектори.

Малко история

НДК стана акционерно дружество през май 2011 г. след 30-годишно съществуване като несъществуващото в правния мир стопанско обединение. След 1991 г. държавата спира субсидиите на НДК и оттогава той се самоиздържа.

Според изявления на дългогодишния му шеф Христо Друмев годишната издръжка на двореца гълта по около 10 млн. лв.

До преобразуването му през 2010 г. отчети и баланси обаче не са обявявани никъде. Не е ясно нито дали е работил с печалба, нито дали и какви дивиденти е получавала държавата.

Oще: данъци  нап  национален дворец на културата  ндк  христо друмев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани