Прокуратурата проверява министър Иван Данов за злоупотреби във Франция | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата проверява министър Иван Данов

Webcafe.bg, по Нова телевизия
21.04.2014, 17:48 (обновена 21.04.2014, 17:59)
Данов

Според публикация във френския седмичник L'Express министър Иван Данов е получавал дневно обезщетение от малко над 60 евро в периода между септември 2004 и юни 2005 г., или общо близо 15 000 евро

Прокуратурата проучва данните, изнесени от сайта "Бивол", според които министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов е източвал френската социална система. Това каза пред Нова телевизия журналистът Атанас Чобанов. Според публикациите Данов е извършил документно престъпление във Франция, като е декларирал, че е безработен и е получавал помощи, докато е работил в България по специалността си.

Чобанов уточни, че по българския закон документното престъпление е с давност 10 години, а според изнесените данни Данов е получавал неправомерно помощи през 2005 г. За да се стигне до получаването на тези помощи за безработица Иван Данов е подписвал декларации, че е безработен във Франция, живее там и си търси работа. По думите на Чобанов в същото време министърът е живял тук и е работил по няколко архитектурни проекта, а също е преподавал и в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Чобанов беше разпитван от прокуратурата по случая миналата седмица. Той подчерта, че министърът е пътувал до Франция, както и че е подписвал документи, с който е удостоверявал, че е безработен, така че не може да се оправдава, че не е знаел дали е взимал помощи.

Чобанов отбеляза, че не френската прокуратура, а българската може да вземе отношение кътм случая, защото страва въпорс за документно престъпление, извършено през 2004-2005 г., а във Франция давността за подобно престъпление е само 5 години и там дело там не може да бъде заведено. Въпреки това, според Чобанов, френските власти могат да поискат парите да бъдат върнати.

Според публикация във френския седмичник L'Express, преведена от сайта "Бивол", министър Иван Данов е получавал дневно обезщетение от малко над 60 евро в периода между септември 2004 и юни 2005 г., или общо близо 15 000 евро. През този период обаче той се е върнал в България и е упражнявал различни професии, без да информира за това френската служба по заетостта.

Oще: иван данов  инвестиционното проектиране  министерство  министър  социални помощи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани