Той ли е агент "Буда" или не | webcafe.bg
newscafe

Той ли е агент "Буда" или не

Webcafe.bg
04.02.2013, 10:20 (обновена 04.02.2013, 14:42)
Бойко Борисов, Народно събрание

Снимка: © Sofia Photo Agency

Според премиера Бойко Борисов "Слави Бинев и кръгът "Банкя" са в основата на това (публикация, че е работил за антимафиотите като агент Буда бел.р.)

Премиерът Бойко Борисов отрече пред в. "Преса" да е бил информатор на ЦСБОП (Централната служба за борба с организираната престъпност, сега НСБОП), каквато информация изнесе в неделя сайтът "Биволъ", публикувайки документ за вербовката на Борисов през 1996 г.

"Не знам за такова предложение, това е пълна глупост". Така премиерът отговаря на прекия въпрос дали е бил агент на ЦСБОП.

Според документа, публикуван в "Биволъ", оперативен работник е предложил на на 9 декември 1996 г. Борисов "да бъде регистриран в оперативния отчет на службата като информатор с перспективи за регистрация в по-горна категория СС (секретен сътрудник), за което има качества".  Документът е получен в "Биволъ" чрез платформата за анонимно получаване на материали Balkanleaks.

"Биволъ" съобщава, че оперативният работник, предложил Борисов за информатор, е Младен Георгиев. През 1997 г. той е бил освободен от ЦСБОП заради "връзка с групировки", от 2008 г. работи в ДАНС, а от 2009 г. е главен секретар на агенцията. 

Вербовката била утвърдена от началника на сектор Спас Спасов, огласен през 2010 г. от Комисията по досиетата като офицер от Шесто управление на ДС. Той също е бил уволнен през 1997 г. от ЦСБОП, след което започнал работа във фирми свързани с Алексей Петров, подсъдим в момента по делото "Октопод". 

Бойко Борисов не коментира директно автентичността на изнесените документи. От една страна той обяснява, че не знае за предложението на оперативния работник, но от друга казва: "Вероятно те са правили опити да се свържат с мен, писали са си предложение, за което не знам, но ведната са разбрали, че съм отказал и са ме свалили от отчет. Единствените ми контакти с тях по това време са били около взрива на колата на Цветелина Бориславова. Тогава, ако са си писали нещо по тази линия, то да е останало".

На въпроса има ли собственоръчно подписан документ за сътрудничество, Борисов отговаря: "Няма. Нито съм агент Буда, нито съм подписвал някакъв документ."

На напомнянето, че бившият оперативен работник Младен Георгиев става главен секретар на ДАНС по време на управлението на ГЕРБ и Борисов, казва: "Това е част от кариерата му". Борисов коментира още, че както е публикуван единият документ, би трябвало да бъде публикуван и друг, в който отказва сътрудничество.

Същевременно Борисов коментира с риторичния въпрос "Какво лошо", ако се помага на МВР.  И добавя: "Винаги сме помагали на МВР, многократно съм сътрудничил на службите и винаги ще им сътруднича". Запитан защо сега излиза този документ, Борисов казва :"За да изкарат нещо, което, дори да е положително, да излезе като лошо."

От разговора става ясно, че от сайта "Биволъ"  са търсили премиера във връзка с информацията и че той е разпоредил проверка. "Още преди две седмици, когато от сайта "Биволъ" ни зададоха тези въпроси, ние им отговорихме официално. Накарах Цветанов да провери всичко", твърди Борисов.

Премиерът коментира съвсем лаконично напомнянето, че преди две години Яне Янев публично беше попитал дали премиерът стои зад агентурния псевдоним Буда.  "Защото тогава на него са му казали да прави това", отговаря Борисов. А на въпроса кой стои сега зад този скандал казва: "Слави Бинев и кръгът "Банкя" са в основата на това".

Oще: агент  бойко борисов  буда  информатор  класифицирана информация  цсбоп 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

11 Bezpartien | 04.02.201323:46

Два глиста баща и син се подават от един задник. Синът казва на баща си:
-Тати, какво е това?
- Това е синьото небе с пухкави облачета татиното.
Синът пак пита:
-Тати, ами това какво е?
-Това е зелена полянка с цветленца татиното.
Синът:
-Тати, ами това какво е?
-Това е поточе с бистра водица.
-Ей тати, тук всичко е много хубаво, ами ние к`во дирим в тоя гъз?!!
-РОДИНА ТАТИНОТО!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

10 Borracho | 04.02.201321:52

Кво значение има, че имал картонче в службите по време на най-голямата политическа и социална криза последните 70 години. Има къде къде по-сериозни доказателства за съдружие на Борисов в нелегални бизнеси, контрабанди и далавери... Те се опитват с някакво картонче, че бил информатор да го плашат. Пак духане на прах в очите. Те 90% от мафиотските босове идат от службите, много ясно че имат картончета всичките, това ниото е новина нито е някакъв скандал.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

9 Vasil | 04.02.201320:41

че Биби е бил информатор на службите и сътрудник е ясно и на децата ....

такива бяха и Поли Пантев , който беше сътрудник на ДС още преди 90 год а след това и на НСС , Констатнин Димитров - Самоковеца след чийто разстрел в Амстердам холандците намериха карта на НСБОП в джоба му , Иво Карамански - Кръстника , който беше редовен информатор на службите както и може би най- активният в това отношение агентът на 2 български служби и на Белград и Москва Иван Тодоров -Доктора .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

8 Thea Atanasova | 04.02.201319:56

Не той е агент Кришна... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

7 Bezpartien | 04.02.201317:50

Той не е Буда!Буда-ли сме ние че го търпим още!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

6 pepe | 04.02.201316:31

На някой хора им трябва "Бивол" зада видят очевидното - че цялата ни сегашна власт е милиционерска постановка /милиционерско-мутренска, щото то в България няма разлика/...
Интересно е това, че някой взе да вади пост-комунистически досиета. Явно влизаме в нова фаза на "Досие-гейт". И ся ко ша праим - ша го бием ли Бойко по главата с досието или ше пропуснем, както вече ни призовават някой?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

5 Bezpartien | 04.02.201314:18

ЧЕНГЕДЖИЙНИЦА!
Седем милиона мишлета изкарват се взаимно ченгета!
А котараците размахват досиета и си пият кафето!
Спомнихте ли си тая песничка от началото на демокрацията? Нищо по-точно не е казвано за нашенската трагикомедия около ченгетата, досиетата, палачите, жертвите, морала, подлостта, властта.
Имало една комунистическа България - най-вярното куче на могъщата съветска мечка.

Тази България имала Държавна сигурност, която пазела повече БКП, отколкото държавата.

Тази Държавна сигурност вербувала много агенти, сътрудници и доносници.

Някои й отказвали сътрудничество - те добро не видели. Повечето се съгласявали - или нямало накъде, или искали да растат в кариерата, или и двете.

Но изневиделица дошъл Десети ноември. БКП мигом станала БСП - лидерите й почнали да се кръстят в "Св. Александър Невски", да творят комисии за деформациите, да раздават пари в куфарчета на избрани люде и да говорят за капитализъм с човешко лице. Тези лидери обвинили във всички грехове ДС, най-паче нейното Шесто управление и ги разформировали. А те самите - ни лук яли, ни лук мирисали!
Докога бе, братя и сестри? Докога?

Не виждате ли, че котараците ни се подиграват? Че ни правят за резил?

Вече не знаем кой е бил гаден доносник, кой просто е докладвал за командировката си в чужбина и кой се е правел на три и половина пред водещия си офицер. Впрочем доста водещи офицери станаха бизнесмени, депутати, министри, посланици, медийни магнати - колеги са с доста от водените. Още си държат в сейфа досиетата. Гордеят се, че са били водещи.
Дали доживяхме да научим истината - тая истина, дето може да вгорчи кафето на котараците?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 04.02.201313:48

Не знам дали съм прав, но съм любопитен да разбра истината. Струва ми се, че Цветанов е нещо като отговорник (handler) на Борисов, а ролята на агента е май да бъде балансьор между бандите и плановете на партийните и ДС играчи. Това, че Бойко така почва да се притиска в него като уплашено дете в майка и не можа никога да му каже и "копче" говори, че Цветанов е по-важен от него, а сега може би от него зависи и как ще завърши живота на Буда - в нирвана или мир-вам-а.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 04.02.201313:32

Страхът си показва рогцата в речта на премиера - преминава към множествено число в редица случаи, в които би трябвало да каже "аз", ако твърденията му са истина. Почва да се проявява и стадното чувство, значи мирише на реална заплаха. Биволъ вече знае как да играе и не пуска всичко наведнъж, всяка дума преди следващата стъпка е оправдание, което може да изкара още кирливи ризи Усмивка Браво на момците биволарчета! Наистина сериозно ги поздравявам - успяха да го накарат да се уплаши и признаците са много, а ако му се случи нещо на Бойко то няма да е политически атентат, а прикриване на криминални следи. Той доста години не беше се чувства в ролята на опасен за заверата, но сега явно има опасност доста хора да изгорят, ако той вземе да пада неконтролирано и ако съвсем по неговия си начин вземе да приказва, може да завлече и други. Страх, батка, страх! Ама така е, скъпи коли и скъпи жени струват живот.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 04.02.201312:40

Борисов се е доказал като безсрамен лъжец и не мога да му вярвам.Той така е станал и отличник в училището,където майка му е била учител.Но и до днес не прави разлика между цифра и число.Най-вероятно той наистина да е агент Буда,защото ченгетата не обичат да ги наричат агент Буда ла! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани