Нов болничен лист се въвежда от 1 юли | webcafe.bg
newscafe

Нов болничен лист от 1 юли

Webcafe.bg
26.06.2011, 14:48 (обновена 26.06.2011, 14:58)
лекар

В бъдеще лекарите ще пращат болничния лист директно от кабинета си на работодателя и НОИ.

От 1 юли към болничните листове задължително ще се прилага декларация с данни за това дали разболелият се има право на обезщетение. Тя ще се попълва работодателя или самоосигуряващия се, съобщава в. "Дневник".

Новото приложение е задължително както за болничните, които се издават за първи път, така и за тези, с които отпускът по болест се удължава. Това предвижда нова инструкция на Националния осигурителен институт (НОИ), която ще влезе в сила от 1 юли.

Целта е да засили контрола срещу злоупотреби. Осигурителният институт ще може да проверява диагнозата, дали разболелият се има трудов договор и какъв е бил осигурителният му доход. Така ще се предотврати получаването на помощи от хора, които не са осигурени.

Новият образец ще има две части - "лице" с медицинските подробности и "гръб", където ще се описват причините за временната неработоспособност.

Старите образци ще са валидни до края на 2011 г. Новият болничен е по-добре структуриран и е пригоден за бъдещо получаване на данните по интернет и за електронното им обработване, обясниха от НОИ.

В бъдеще от лекарския кабинет болничният ще се изпраща по интернет до работодателя и оттам до НОИ. Така ще се пести време на хората, които в момента, дори и болни, трябва да занесат листа на работодателя си, който пък трябва да го представи в осигурителния институт. В момента НОИ трябва да изплаща парите до 15 дни, след като получи болничния.

В момента фирмите плащат първите три болнични дни, а НОИ покрива обезщетението след това. Този ред беше въведен като временна антикризисна мярка в средата на 2010 г. и трябва да важи до края на тази година.

Oще: болни  болничен лист  лекари  нои  осигуряване  работодател 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 26.06.201116:40

Маса народ ще направат сефтето как 1-ви юли се пада петък... да одат да се метнат от скалите на каварна Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани