Нов болничен лист се въвежда от 1 юли | webcafe.bg
newscafe

Нов болничен лист от 1 юли

Webcafe.bg
26.06.2011, 14:48 (обновена 26.06.2011, 14:58)
лекар

В бъдеще лекарите ще пращат болничния лист директно от кабинета си на работодателя и НОИ.

От 1 юли към болничните листове задължително ще се прилага декларация с данни за това дали разболелият се има право на обезщетение. Тя ще се попълва работодателя или самоосигуряващия се, съобщава в. "Дневник".

Новото приложение е задължително както за болничните, които се издават за първи път, така и за тези, с които отпускът по болест се удължава. Това предвижда нова инструкция на Националния осигурителен институт (НОИ), която ще влезе в сила от 1 юли.

Целта е да засили контрола срещу злоупотреби. Осигурителният институт ще може да проверява диагнозата, дали разболелият се има трудов договор и какъв е бил осигурителният му доход. Така ще се предотврати получаването на помощи от хора, които не са осигурени.

Новият образец ще има две части - "лице" с медицинските подробности и "гръб", където ще се описват причините за временната неработоспособност.

Старите образци ще са валидни до края на 2011 г. Новият болничен е по-добре структуриран и е пригоден за бъдещо получаване на данните по интернет и за електронното им обработване, обясниха от НОИ.

В бъдеще от лекарския кабинет болничният ще се изпраща по интернет до работодателя и оттам до НОИ. Така ще се пести време на хората, които в момента, дори и болни, трябва да занесат листа на работодателя си, който пък трябва да го представи в осигурителния институт. В момента НОИ трябва да изплаща парите до 15 дни, след като получи болничния.

В момента фирмите плащат първите три болнични дни, а НОИ покрива обезщетението след това. Този ред беше въведен като временна антикризисна мярка в средата на 2010 г. и трябва да важи до края на тази година.

Oще: болни  болничен лист  лекари  нои  осигуряване  работодател 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 26.06.201116:40

Маса народ ще направат сефтето как 1-ви юли се пада петък... да одат да се метнат от скалите на каварна Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани