До 15 ноември здравното министерство ще подготви нова наредба, която ще промени обнародваните стандарти за качеството на медицинската помощ | webcafe.bg
newscafe

Болниците хем се пререгистрират, хем им сменят стандартите

Webcafe.bg
28.10.2010, 10:53 (обновена 28.10.2010, 12:52)
Стефан Константинов

Снимка: © Sofia photo agency

Новият здравен министър Стефан Константинов променя в движение стандартите на предшественичката си - иначе болниците се пререгистрират по тях...

До 31 октомври болниците в България трябва да се пререгистрират съгласно обнародваните от бившата здравна министърка Анна-Мария Борисова стандарти, които пък до 15 ноември ще се променят, за да бъдат занижени. Липсата на здрав смисъл в подобно упражнение трудно може да бъде обяснена... 

В същото време, тъй като наредбата на Борисова беше обнародвана на 22 октомври, на болниците им останаха 9 дни реално време, в което да спретнат изискваната по нея документация. Заради това районните центрове по здравеопазване ще работят извънредно през уикенда, тъй като в неделя е 31 октомври.

До средата на ноември Министерството на здравеопазването ще подготви нова наредба, която ще промени обнародваните стандарти за качеството на медицинската помощ и изискванията ще бъдат занижени. Това съобщи днес здравният министър д-р Стефан Константинов.

Предшественичката му проф. Анна-Мария Борисова скоростно подготви няколко наредби за стандартите по всички медицински специалности. Според оценката на д-р Константинов обаче в тях личи силен лобизъм и нереални изисквания и в цяла България са щели да останат една-две клиники от трето ниво (най-качествените) - и то на хора, писали стандартите.

При пререгистрацията всъщност ще бъдат определени нивата на различните болници - първо, второ или трето. Оценката ще се прави на базата на брой специалисти, апаратура и съответствието с медицинските стандарти. Заради очакваните промени в стандартите обаче болниците ще могат да подават и допълнително документи в следващите месеци.

Очаква се до края на годината те да бъдат проверени и от януари 2011 г. да е ясно коя болница на кое ниво е и по какви клинични пътеки има право да работи. От всичко това зависи колко пари ще получават здравните заведения и кои ще оцелеят.

Националната здравна карта обаче може и да не е готова до края на тази година, тъй като не можем да смогнем, обяви министърът. Тя трябва да определи от колко болници, лекари и медицински центрове има нужда страната, а реформата по нея трябва да започне от 1 януари 2011 г.

Анна-Мария Борисова беше подготвила такава, която през лятото беше обсъдена във всичките 28 областни центрове на България. Но до реализацията й така и не се стигна.

Въпросната наредба

От близо 400 болници в България около 70 ще бъдат закрити заради влизането в сила на стандартите, които ще се поправят. Това стана ясно наскоро на работна среща на представители на Центъра за защита на правата в здравеопазването и управители на лечебните заведения с ръководството на Министерството на здравеопазването.

Орязването беше определено от някои управители на болници като ""комунизъм" и "национализация". Ощетените са решени да оспорват Наредба № 49 в съда и да съдят здравния министър проф. Стефан Константинов.

На 22 октомври бе обнародвана Наредба № 49. Тя съдържа основните изисквания, на които трябва да отговарят лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи от 18 октомври 2010 година, обнародвана в ДВ бр. 83/22.10.2010 на министъра на здравеопазването.

С Наредбата се въвежда изискване за минимален брой легла за работа на една болница - 30.

Според председателя на Федерация "Български пациентски форум" Теодора Захариева закриването на болниците се прави, защото здравното министерство смята, че така ще има по-добра пазарност. "Единственото ми обяснение е да се ликвидира конкуренцията на държавните болници", каза Захариева.

По думите й е предложено на зам.-министъра на здравеопазването д-р Зортев да се даде отсрочка от една година, за да имат време директорите да преструктурират болниците си. "Убедена съм, че ако се мисли държавнически, наредбата ще бъде отменена от Административния съд", заяви Захариева.

Oще: анна-мария борисова  болници  карта  министър  пререгистрация  специалисти  стандарти  стефан константинов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани