Финландската компания Nokia търси спасение от проблемите си в Редмънд | webcafe.bg
newscafe

Nokia скочи на борда на Microsoft в брак по сметка

Webcafe.bg
11.02.2011, 14:25 (обновена 11.02.2011, 15:00)
стийв болмър

Снимка: © Getty Images

Шефът на "Майкрософт" Стийв Балмър има какво да очаква от стратегическите си партньори от "Нокиа"...

Microsoft и Nokia официално обявиха преди часове, че стартират стратегическо партньорство в областта на мобилните устройства.

Въпреки че двете компании изглеждаха като двойка знаменитости, от които никога не сте очаквали да се озоват в едно легло, по някакъв начин връзката между тях все пак стана факт. Доскоро дори самите служители на Nokia не приемаха перспективата да си сътрудничат с Microsoft - а идеята за хардуерни устройства на Nokia, използващи новата мобилна ОС на редмъндския гигант - Windows Phone 7, звучеше в ушите на всички като ерес.

В интерес на истината, слуховете за евентуалното партньорство плъзнаха доста преди официалното съобщение. Bloomberg в четвъртък публикува доклад, според който Microsoft и Nokia са приключили преговорите за стратегически съюз. В сряда пък Wall Street Journal публикува вътрешно "отворено писмо" от изпълнителния директор на Nokia Стивън Елоп (бивш висш мениджър в Microsoft), в което се твърдеше, че предстоят драстични ходове.

"Намираме се върху горяща платформа," гласи писмото на Елоп, като се визира спада на пазарния дял на Nokia. "Подготвяме сериозни стъпки напред - начин да възстановим лидерската си позиция на пазара. Ще подходим към бързо трансформиране на компанията."

Nokia изоставят почти всичките си софтуерни разработки

По всичко изглежда, че преходът включва почти окончателен отказ от страна на Nokia от досегашната им мобилна ОС, присъстваща в телефоните им - Symbian OS, и на практика предаване на софтуерния контрол в ръцете на Microsoft. Също така ще бъде изоставена, макар и запазена като един вид "експеримент", алтернативната разработвана мобилна платформа MeeGo, която бе стартирана в сътрудничество с Intel, от която реално ще бъде лансирано само едно мобилно устройство.

Надеждите на двете компании са спешно да успеят да лансират жизнеспособен конкурент на превърналия се в синоним на удобен за работа смартфон iPhone. Според Nokia употребата на платформата Windows Phone ще ускори лансирането на нови модели.

Промяната на стратегията е рязка, но същевременно и разбираема. Nokia досега стабилно разчитаха на платформата с отворен код Symbian - и Nokia бяха световният лидер на пазара в продължение на години, но се очаква скоро тази ОС скоро да бъде изместена от лидерската й позиция от Google Android OS, която има по-съвременен потребителски интерфейс и подкрепата на многобройни партньори-производители. Залезът на Symbian започна още в края на миналата година - преди всичко заради по-съвременните интерфейси, предлагани от iPhone и Android устройствата.

С остарялата ОС Nokia стабилно губеха пазари

Паралелно със загубата на популярност на Symbian осезаемо започна да спада пазарният дял на финландската фирма. Делът им от пазара на телефони за четвъртото тримесечие на 2010 г. спадна на 27.1 процента - спрямо 36.6% година по-рано.

"Пазарният дял е екзистенциален проблем за Symbian - той обрича на гибел самото съществуване на платформата," коментираха от компанията за пазарни анализи Gartner. "Основната причина, поради която Symbian губи пазари, е взаимодействието с потребителя - там тя просто не е достатъчно конкурентна, за да може да се съревновава с Apple или Android."

Преходът към алтернативна платформа в лицето на Windows Phone вероятно ще означава масирани съкращения сред персонала на Nokia - както във Финландия, така и по цял свят. Засега конкретни цифри за евентуалния брой освободени от работа не е назован, но очевидно ще изгубят работата си ангажираните с разработки за Symbian, а след лансирането на първия и последен MeeGo модел вероятно и програмистите за тази ОС ще бъдат освободени.

Акциите на Nokia се сринаха след вестта за съюза

Инвеститорите реагираха нервно на обявената стратегия и акциите на Nokia спаднаха с близо 10%, след като Nokia определиха 2011 и 2012 като "преходни години," подхранвайки опасенията за негативно отражение върху продажбите. Оперативните маржове на Nokia вероятно ще бъдат около "10 процента или по-високи" след преходния период, в сравнение с марж от 7.5 процента за 2010 г. Основната причина е недоверието на инвеститорите в резултата от стратегическия завой на новото ръководство на Nokia.

Преходът към мобилни телефони с Windows Phone 7 очевидно се възприема като ефективна стъпка, гарантираща осъвременяването на мобилните устройства на Nokia. Представената през миналата година ОС Windows Phone 7 е практически ново начало и за Microsoft, след като редмъндския гигант изцяло изостави предшественика й - Windows Mobile. Windows Phone 7 използва по-съвременен, базиран на панели интерфейс, който според Microsoft допада на потребителите.

Дали актуалният интерфейс на Windows Phone ще е достатъчен?

"Поемаме цялостно отговорността за взаимодействието с потребителя," коментира в интервю Джо Белфиоре - вицепрезидент в Microsoft, отговарящ за Windows Phone. "Самата система е замислена с акцент върху хората и начина, по който те работят. Хората взимат телефона в ръка, избират един от моделите, купуват го, излизат от магазина, конфигурират го и живеят с него около две години. Това се определя от хардуера, софтуера, приложенията и услугите. И ние се опитваме да мислим за всичко това - така че усещането за хората да е отлично."

Въпреки усилията на Microsoft, досега Windows Phone 7 като цяло не се налага особено бързо на пазара. През последното тримесечие на миналата година, Windows Phone 7 навлезе на пазара с по-нисък дял от конкуренти като Android и дори Palm, по информация на пазарните анализатори NPD Group. Microsoft със сигурност приемат партньорството с Nokia като възможност бързо да си осигурят по-сериозно присъствие при производителите на хардуер.

"Екосистемата на Windows Phone 7 все още еволюира, тъй като е по-нова, а пазарният дял логично е все още нисък," коментира Рос Рубин, анализатор на NPD по потребителските технологии. "Самите обеми на устройствата, които Nokia доставя, със сигурност ще осигурят силен трамплин за развитието на тази екосистема."

Google скръцнаха със зъби при вестта за съюза

Партньорството на Microsoft и Nokia вече предизвика ехидни коментари от конкуренцията - в лицето на вицепрезидента по инженерни въпроси на Google Вик Гундотра. В сряда той публикува в Tуитър, още преди оповестяването на сделката, следната забележка: "От две пуйки не се ражда орел."

"Това партньорство е породено от опасенията на двете фирми от маргинализация в резултат на резкия възход на Apple и Google, но по никакъв начин не е гарантиращо успеха решение," коментираха от фирмата за пазарни анализи CCS Insight. То безспорно е и резултат от назначението на новия изпълнителен директор на Nokia Стивън Елоп - привлечен от Microsoft под натиска на акционерите, след като пазарният дял на финландската компания започна да спада в последните години.

Oще: google  microsoft  nokia  windows phone 7  компании  мобилни устройства  пазар  партньорство  печалба  разработки  смартфон  софтуер  стратегия  съюз  таблет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

3 Harry | 11.02.201119:49

Ее, най-после разбраха че тоя симбиан за нищо не става! Аз бях се зарекъл че повече нокиа няма да купува самоо заради гадния симбиан.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

2 stg | 11.02.201118:12

MacAllister , благодаря за поста надявам се че ще проникне все в някоя глава в никакъв случай нямаше да мога да го напиша по същия начин
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 11.02.201115:46

Google и Apple имат много по-сериозни причини за притеснение, отколкото мнозина си мислят. Под Windows Phone 7 седи добрият стар Windows CE.NET, въпреки, че Microsoft "запечатаха" операционната система и принуждават хората да пишат на високо ниво, това следва да създаде традиция за удобен за широката публика интерфейс. Ако сапозне надпревара за функционалност обаче от Microsoft се иска само да "разпечатат" забранената долна част (то и сега може, но си е хакване). Ако ситуацията на пазара е равна в някакъв момент и е нужен afterburner това ще значи скок с нулева инвестиция - скрития коз на платформа, която отдолу е на ниво програмиране почти напълно еднаква с настолния Windows.

За не знаещите - и трите iPhone, Android и Windows Phone са базирани на слоеве за програмиране на доста високо ниво върху онова, което наистина трябва да се нарича операционна система. В iPhone това е микс произлязъл от BSD unix с надстойка от Apple където се пише доста свободно (най-свободно сред трите), в Android това е Linux в сравнително стандартна вече сборка със надстойка за потребителски интердейс дефакто на Java, но възможностие за работа на по-ниско ниво постепено се разчиряват. За WP7 това е Windows CE.NET със преработка на silverlight и .NET като единствен разрешен слой за употреба от програмистите. За разлика от другите Windows CE се развива от над 15 години, обхваща възможностите на устройството доста пълно, както Windows на настолен компютър, което е силен плюс спрямо unix базираните конкуренти, при които това е доста по-ограничено. Смисълът на последното е - за каква част от хардуера има стандартизирани абстрактни начини за програмен контрол. В това платформата на Windows CE макар и в полу-отпуска (продължава активно да се използва директно в GPS навигатори, промишлени устройства и дриги) има натрупани опит, стабилност и потенциал, който ако се стигне до там, че да се освободи ще постави останалите в догонващо положение.

Windows Mobile, който беше зарязан, всъщност бе един много тънък слой върху Windows CE, толкова тънък, че на практика всеки софтуер, който не е специално за shell-a на Windows Mobile може да се прекомпилира с незначителни корекции за Windows CE без добавките на Windows Mobile. Старият потребителски интерфейс всъщност е по-добър, но е неприятен за масовата публика, той все пак беше създаден още във врементата на computer geeks и беше предимно за тях. Новия подход наложен от iPhone предложи завладяващи удобства, но и жертва повечето възможности за по-професионален софтуер, за да се хареса на повече хора. В това дори и новите неща в Windows Phone 7 са заложени доста хитро така, че зависимостта от капацитивните дисплеи е сравнително ниска - по-ниска от тази при iPhone и Android. Това ознчава, че една съзряла публика, може доста бързо да получи нови възможности, които по същество ще са съживени стари, но това иска поне още 5 години време.

Windows Mobile, защо умря? Microsoft не положи усилия да го популяризира в критичните периоди, не положи усилия и за създаване и налагане на стандартен интерфейс следвайки политика може би добра за 90-те - прост стандартен интерфейс и всеки да си качва каквото му харесва. Новата вълна от потребители и до днес не е готова за самостоятелен контрол върху устройствата и се нуждае от патерици (сори ама е така), при тази обстановка Windows Mobile се възприемаше като простоват, и объркан от всички освен милион - два "заклети фенове", сред които съм и аз (първото ми устройство купено с мои пари е от '98, а ползвах и преди това). Windows Mobile предлага и предлагаше много повече от сегашните си конкуренти още преди десетилетие, но хардуера беше за съжаление недозрял за това. Основния проблем беше паметта и когато тя поевтиня достатъчно модата вече беше завладяна от конкурентите, а липсата на ясна политика в миналото остана тежест, която не позволи спасението на платформата. Другата важна причина за упадъка на Windows Mobile е нещо, което независимо дали сте технически ориентирани или не трябва да знаете и помните - Microsoft се сблъска с интересите на телекомите и загуби. Windows Mobile беше и е отворена платформа (което е много различно от open source), дори специално ограничената Smartphone версия позволяваше почти всеки да пише и разпространява каквото си иска - т.е. телекомите нямаха власт нито върху как, нито с какво, нито за колко време потребителят ще използва устройството си. Точно затова много късно и много откъслечно започнаха да предлагат съответните устройства с договори и на спонсорирани от тях цени. Телекомите напрактика видяха враг в лицето на Windows Mobile и направиха всичко възможно, за да го оставят извън играта. У нас тази практика се наложи късно, но на запад и особено Америка, купуването на телефон без договор с оператор е рядкост. Така всъщност комисиите по контрол на конкуренцията оставиха един бизнес да контролира развитието на друг и никога не си мръднаха дори веждата. Това погуби Palm, накара Microsoft да остави на автопилот Windows Mobile, погуби в зародиш няколко много разумни инициативи за телефонни OS базирани върху Linux и още много други. Когато утре купувате евтин телефон изглеждащ изгодно дори на изплащане споменете си, че един луд говорещ глупости ви е намекнал, че по този начин може би убивате нещо, от което няма и да ви се даде да раберете, че имате нужда.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани