Българските актьори се обявиха против текстовете на внесения в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) | webcafe.bg
newscafe

И артистите протестират

Webcafe.bg
08.10.2010, 12:57 (обновена 08.10.2010, 13:18)
васил михайлов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Васил Михайлов и колегите му актьори обичат цветята и вниманието на фотографите, но се опитват да обърнат внимание на обществото, че трябва нещо и да ядат

Едни от най-популярните и обичани български актьори се обявиха против текстовете на внесения в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права, съобщиха от „Артистаутор".

Както е известно, на 30 септември 2010 г. над 20 организации от различни сфери на българската култура застанаха срещу скандалните предложения за промени и конкретни текстове по измененията, които Комисията по култура, гражданско общество и медии гласува на първо четене.

Към позицията на протестиращите се присъединяват и 10 български театрални и филмови актьори: Васил Михайлов, Джоко Росич, Деян Донков, Николай Урумов, Йоана Буковска, Меглена Караламбова, Иван Танев, Филип Аврамов, Малин Кръстев, Стефан Илиев.

"Водената от правителството политика е политика на тотално незачитане правата на българските артисти", смятат те. "Правителството с лека ръка заличи цяло перо във финансирането на авторско-правния сектор и по този начин е на път съществено да осакати духа на Закона за авторското право и сродните му права", коментираха артистите.

От понеделник към споменатите актьори всеки ден ще се присъединяват по още десет от най-популярните лица.

Един от най-големите проблеми в предложените от Министерски съвет промени е отпадането на чл. 26, който предвижда условията по събиране и разпределение на т.н. компенсационно възнаграждение в полза на носителите на авторски и сродни права, в случаите когато такова се дължи по закон при право на копиране за лично ползване на произведения със защитено съдържание.

Такова възнаграждение се заплаща от години както в Европа, така и в почти целия свят, от лицата, които произвеждат или внасят празни носители и/или устройства, предназначени за записване.

"Въпросът е принципен: защо в целия свят трудът на нашите колеги може да бъде справедливо компенсиран с този вид възнаграждения, а в България не стига, че този закон никога не е спазван от задължените лица, нито последните някога са били санкционирани от Министерство на културата, а сега е и на път разпоредбата да бъде заличена", коментира Васил Михайлов.

Друг текст от проектозакона, срещу който актьорите са твърдо против, са внесените в парламента текстове за измененията в чл. 40, според които държавни чиновници ще определят цената на труда на актьорите и тарифите на тяхната организация, защитаваща правата им - „Артистаутор".

Сроковете, предвидени за съгласувателната процедура, също на практика ще блокират дейността на организациите и ще оправдаят неизпълнение на задълженията на ползвателите, заключават от „Артистаутор".

Oще: авторско право  артисти  протест 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани