БНБ не може да печата бюлетините за вота | webcafe.bg
newscafe

БНБ не може да печата бюлетините за вота

Webcafe.bg, по Дарик
03.02.2014, 16:29 (обновена 03.02.2014, 17:36)
вот, избори

ГЕРБ поиска електронно гласуване за българите в чужбина

Печатницата на БНБ няма капацитет да изготви всички бюлетини за предстоящите избори. Директорът й Георги Симеонов обясни пред обществената комисия по новия Изборен кодекс към Народното събрание, че просто няма техническа възможност там да се напечатат нужните бюлетини за 8-10 дни.

Идеята на вносителите е книжата да се печатат от БНБ, за да няма злоупотреби. Това бе записано в изборния закон, с който зам.-председателят на парламента Мая Манолова и контраграждански организации се занимават от седем месеца.

Повод стана случаят с печатницата в Костинброд, където в деня за размисъл преди предсрочните избори на 12 май м.г. бяха намерени 350 000 годни за употреба бюлетини.

Прокуратурата обаче не можа да изработи качествен обвинителен акт срещу единствения намерен за отговорен - главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков. И съдът върна делото на прокуратурата да доработка, за да докаже как точно той не е изпълнил служебните си задължения и как се е облагодетелствал.

Директорът по производството в полиграфическата база на БНБ Божидар Василев също обясни, че новите изборни изискват печат в голям обем при изключително кратки срокове.

Невъзможно за изпълнение може да се окаже и изискването бюлетината да е с дължина до максимум 61 см. Членовете на обществения съвет изчислиха, че ако на изборите се регистрират към 50 партии с по 17 кандидати, това прави близо 1000 имена върху бюлетина.

В крайна сметка общественият съвет излъчи работна група, която да даде становище и предложения за решаване на казуса. Изборният кодекс бе приет на първо четене, като се очаква партиите да направят корекции преди окончателното му приемане.

ГЕРБ иска електронно гласуване в чужбина

Опозицията в парламента поиска електронно гласуване за българите зад граница, въпреки че отказваше да позволи това, когато беше на власт.

„Предлагаме електронното гласуване да се извършва от българските граждани в чужбина. Правото на вот ще може да бъде упражнено в сайта на ЦИК - чрез въвеждане на четиринадесет цифрен секретен код и въвеждане на ЕГН като парола", обясни народният представител Десислава Атанасова.

ГЕРБ искат да се запазят обособените 31 мажоритарни мандата, както се проведоха изборите през 2009 година. ,,В проектът за Изборен кодекс няма мажоритарен вот, затова ние внасяме предложение за 31 многомандатни избирателни района‘‘, заяви депутат Красимир Ципов.

Друго искане на ГЕРБ е те да изберат председателят на ЦИК. Това е единственият начин управляващата партия да се покаже, че се е съобразила с изборите от предходната година, коментира Ципов.

Oще: бнб  бюлетини  герб  изборен кодекс  избори  мая манолова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани