Служител на руското външно разузнаване предал руските шпиони | webcafe.bg
newscafe

Руска къртица издала "своите" в САЩ

Webcafe.bg
11.11.2010, 11:13 (обновена 11.11.2010, 11:23)
анна чапман

Служител в СВР е предателят на Анна Чапман и компания, твърди в."Комерсант"

Предателство в Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия е довело до разкриването в САЩ и екстрадирането на десетима руски нелегални шпиони, разкрива руският вестник „Комерсант".

В края на юни по подозрение в извършване на "дълбоко законспирирана дейност" в различни градове в САЩ бяха арестувани 10 души, разобличени като агенти на СВР.

Според "Комерсант" предателят на своите е полковник Шчербаков, който е ръководел отдел "САЩ" в службата и три дни преди визитата на руския президент Дмитрий Медведев в САЩ е заминал отвъд океана.

Полковникът е живял дълги години в Съединените щати, където и днес продължава да живее неговата дъщеря.

Преди година пък полковник Шчербаков е отказал повишение в службата, най-вероятно за да избегне тест с детектора на лъжата. Според руското издание докато десетимата руски шпиони се намирали под арест в САЩ, той сътрудничил активно на следствието и често разговарял с тях.

Сред другите щети, които причинил на СВР, Шчербаков е лично отговорен за разкриването на истинската самоличност на Хуан Лазаро, чието истинско име е Михаил Васенков и е смятан за един от най-опитните и най-стари кадри на отдел "Нелегални" в СВР. Докато останалите задържани в края на юни разкриха бързо националността си, Лазаро до последно поддържаше, че не е руснак.

При срещите си с него в американския арест, Шчербаков му е говорил на руски и е разкрил истинското му име.

Васенков започва работа в спецслужбите още през 60-те години на ХХ век, когато е изпратен в Испания. Там се жени за перуанката Вики Пелаес, заедно с която бяха задържани през лятото.

Oще: русия  сащ  шпиони 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани