МВР арестува група крадци, опитали да оберат клон на Банка ДСК на столичния "Ал. Батемберг" | webcafe.bg
newscafe

МВР арестува група крадци преди консумация

Webcafe.bg
02.07.2011, 12:22 (обновена 03.07.2011, 11:54)
цветан цветанов

В България е много по-трудно да докажеш едно предполагаемо извършване на престъпление и подготовката за него, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов

Десетина души са арестувани тази нощ след опит да оберат клона на Банка ДСК на пл."Александър Батемберг". В ареста са Мишо Кривия, Сашо Кюстендилецът, Ники Куфара, Любо Гъзара(задържан при обир на столична верига магазини, а после пуснат от съда), Васко З., Илиян Хрътката, Иван Т., Пешо Крадеца, Калин В. и Стоян Мозъка.

Известни са на полицията, но са освобождавани от съда при всеки случай на задържане. Тоест те са под защитата на съда и заради това операцията се нарича "Защитените", съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Групата е наблюдавана от около месец и половина. По думите на Цветанов това е една от най-известните и добре подготвени криминални групи на люлинския клан, хора около Джиджи.

Преследването е продължило повече от час и половина. Двама са задържани в "Люлин", един в "Суходол", а седем - в "Западен парк.

Крадците са започнали подготовката за обира пред клона на ДСК в 23 часа в петък и са се опитали да заглушат охранителната система. След това са се притеснили и избягали от мястото, но по-късно отново се върнали. Опитали се да изкъртят камерите на сградата.

Цветанов обясни, че групата е използвала две таксита, като в едното е имало апаратура за подслушване на честотите на полицейските радиостанции, а в другото - техника за заглушаване на СОТ- системи.

Любо Гъзара, един от арестуваните тази нощ, е бил задържан за обир на магазин на веригата магазини „Фантастико", но съдът не е признал за годни доказателствата от фенерчето, което е било с негово ДНК.

Съдът сметнал за необходимо, че мярката на Любо Гъзара трябва да бъде променена след задържането му, след това той се е присъединил към останалите от т. нар. Люлинска група - клон на известния крадец Джиджи.

"Колегите бяха в готовност първо да започне консумирането на престъплението и едва тогава да прибягнат до съответните действия по задържането на групата, защото в България е много по-трудно да докажеш едно предполагаемо извършване на престъпление и подготовката за него", заяви министърът на вътрешните работи.

Oще: акция  джиджи  крадци  люлин  мвр  министър  полиция  преследване  съд  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

5 Rowan | 03.07.201119:31

МакАлистър, заплахата от установяване на еднолична диктатура е точно толкова солидна, колкото и тезата, че всички съдии са корумпирани. На мен пък ми омръзна да ме плашат с това. Храня дълбокото подозрение, че и двамата сме чели книжките на един и същ автор, и точно той доказва тезата, че смисъла който влагаме в понятията "диктатор" и "диктатура" е погрешен. Та нали точно той посочва ограничения срок на длъжноста диктатор, като основно средство за предотвратяване на бетонирането му на власт, наред с невъзможноста му еднолично да променя законите и държавното устройство. По последни мои спомени, все още се водим парламентарна република и нашия законодателен орган се избира на всеки четири години с гласуване на пълнолетните граждани на страната. Тези мои спомени заедно с членството и зависимоста ни от няколко доста солидни международни организации, според мен изпращат заплахата от преименуването на страната ни в "Бойколандия" например, в сверата на заплахите към малките деца с лошия вълк. Пък все си мисля, че съм пораснал, колкото и да ми е малко акъла.

Та като се сетих за онзи автор, имам някакъв спомен за друга негова мисъл, нещо за ролята на независимия съд за съхраняването на свободите на хората и ограничаване произвола на изпълнителнат власт. Именно върховенството на решенията на съда гарантира недопускане на полицейския, прокурорския и т.н. произвол. Да но според мен, независим съд в чистия смисъл на това понятие, би могъл да съществува в идеалното общество съставено от идеалните хора. Нещо обаче напоследък ми се струва, че не сме идеални, ама никак даже. И независимата съдебна система цели 20 години е оставена да се реформира сама, пък тя упорито отказва. И тези мандатни квоти на висшите магистрати очевадно нищо не променят. Щото ми се струва, че се назначават от едни и същи маймуни дето ми се мотат по телевизията наричащи се политици вече две десетилетия.

За политическите назначения на висшите държавни служители, тези дни си прелиствам една тухла четворка на дедо Хенри, "Години на промяна" май беше, мързи ме да отида до другата стая да проверя заглавието, и там ми направи впечатление един много интересен факт. Знаеш ли, в страната на онези глупавите американци, като се сменял президенто, новия сменял задължително 3000 човека висши чиновници, щото всеки обичал да ръководи страната им, със свои доверени хора. Честно да ти призная и аз бих правил така. Пък магистратите имали лошия навик да си ги пускат за избиране от народа, щото са по-прости от нас сигурно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 03.07.201114:56

Да се допълня с нещо по-конкретно. Представи си, че сега започне кампания в съда да се търси отговорност за неуспехи и грешни или отвърлени решения на горна инстанция. Прадстави си го в каквато и да е форма и сега представи си ефекта на това без аналогични мерки в прокуратурата и полицията - какво ще стане? Ако народа имаше уважение към съда не изградено като към формална инстанция в социализЪма щеше да има ефект въпреки всичко, но в нашия случай именно наивността (в случая вярата в човека на горните етажи, който-ще-оправи- нещата) ще отнеме реалната власт на съда и ще я остави в ръцете на другите институции. Съда е по дефиниция беззащитен, а другите имат директни методи - съдията не може сам да ти дойде в дома, но полицая с прокурора могат. Ако дадеш властта на институцията въоръжена със силови средства може никога да не получиш шанса да й я вземеш обратно, съда обче може да го реформираш и после, без риск, че няма да имаш тоя шанс. На мен ми се вижда много опасно да се оставя изпълнителната власт да реформира законодателната, жалко за свестните хора и в двете, но има и съображения от по-глобален характер, засягащи много повече хора и за много по-дълго време и след като средствата за налагане на тази опасна илюзия са хвърляне на прах в очите не виждам защо да не хвърлям и аз малко в обратна посока (аз все пак си го признавам и впрочем не за първи път).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 03.07.201114:44

@Rowan, извинявай! На тебе може да се извиня, защото не към такива като тебе е насочено подобно изказване, а към ония, които се нуждаят в червата от абслютни величини, на тях не можеш да им говориш разумно, не можеш и да кажеш някое изключение, защото ще ти реагират "е видя ли сега". Слизам им до нивото така да се каже - не се засягай. Жалкото е че има такива, а и причината да заговоря така беше разговор онзи ден с приятел, иначе интелигентен човек, но наивен до толкова, че ми превъртяха чивиите Тъжен докато си говорихме и си го изсипах тука.

И аз познавам такива, имах и щастието да се срещна с млад следовател, на когото съм готов шапка да сваля, но какво стана с него мислиш? Напусна доста скоропостижно, радвам се че имаше късмета да си намери добра друга работа - макар и в друга област. Съдии съм виждал всякакви, но системата им ги ограничава все пак донякъде, докато изпълнителната власт и прокуратурата в общи линии у нас не се отчитат на никого за нищо и ефекта е власт на случайни хора с умение да превземат структури от вътре. Съдебната система се разяжда не от самосебе си, най-прояждащи са именно държавно помазани изкривявания като специалното третиране на Топлофикация например (ще ти побелеят косите, ако влезеш в такова дело) - прецедента дори и да не е официална политика в съда винаги има значение и властите като седнат в законодателния престол никога не си дават сметка как дребните им сметки разрушават основата, на която стъпват ония неща, които се надяват лично или за свои да добият с тия методи. Хората си имат бариера на махване с ръце, след която си казват "майната му само аз ли съм идиот" и това важи навсякъде, но в съда има дългосрочни последствия. Политиката на този странен индивид (Цецо) не само, че не помага, а унищожава и последните останки на уважение към собствената професия и в съда и в полицията. О, я стига, знаем за какво става въпрос и пак не гоприемай лично нито ти, нито доста от хората, които срещам в кафето, но ми е много трудно да мълча, когато виждам как с благословията на по-простата част от народа се разрушават и крехките подобия на основи, върху които може да се построи нещо като отговорно общество.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

2 Rowan | 02.07.201123:44

Оооо МакАлистър, аре стига партийна пропаганда. Че Чоко е тъп - тъп е, ама да ми канонизираш светата и непорочна съдебна система и да ни обвиняваш за найвници, защото не и вярваме, си е гавра и обида към хората живеещи в тази страна. Телевизия не гледам и вестници не чета, обаче бегло като се замисля, се сещам за десетина души само от района на две преки от къщи, дето ги знам с какво са си направили парите, колко пъти са арестувани в крачка с дрогата в колите им (единия пред очите ми, и пакетите видях като ги извадиха от колата му), и същия този непорочен съд ги пуска. Говорил съм и със следователи, честни и съответно бедни хора, дето живеят под наем и карат коли на по 20+ години след 15-20 години в системата и ми е пределно ясно колко е сговнена конкретно съдебната власт. Аре пак ми кажи, че съм наивник. Много красиво се изказваш, но понякога говориш невероятни глупости. Не знам дали не си информиран за нещата или умишлено лъжеш, но конкретно този ти коментар си е чист прах в очите на хората. Некоректно е някак си мисля...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 02.07.201122:36

В България е много трудно да докажеш на наивния българин, че каквото говори телевизора не винаги е равно на божие слово, също така и подготовката на една клика под формата на партия да мутризира страната от горе до долу е доста трудно да се докаже на хора, които са с качества идеални за консумация от същите тия мутри.

Ако не ме разбирате, намерете някоя т.нар. "Заложна къща" с удобно кафене наблизо и наблюдавайте редовно месец два, сигурен съм, че след това ще ви са ясни доста неща за психиката, за "приятелството", "услугите", "да помогнем", "ама как може да е толкова задръстен", "аз ги/го/я спасявам, а те/той/тя ...". Българино от теб си зависи да се научи да различаваш con artists (измамници) от другите хора, ако не щеш и се кефиш на надеждите, които ти "продават" срещу възможността да ти вземат всичко като си толкова задръстен (пак тяхна дума) ти ще си сърбаш попарата.

Цецо вече става прекалено нагъл с атаките си срещу съда. Видяхме качеството, което може да предостави той за ръководство в лицето на Янева, мога да си представя как по детски вижда и виновни и невинни в ума си, но да си кръстиш операцията на съда "дето ги пуска" е вече наглост, която не бива да се допуска от името на изпълнителната власт. Само, че на вас наивните какво ви пука? Утре пак ще са ви виновни зарязалата ви майка парития, но собствената си наивност няма да видите, нали?

(Съжалявам, но като видях по други форуми колко глупости се говорят и колко наивници успяват да си служат с компютър, започвам да си мисля, че България няма шанс - наивните се оказаха най-твърдото ядро на българския дух, другуте емигрират, ходят на гурбет поне, но оня наивния верващ на телевизора субект се оказа "българското" - дето остава.)
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани