НЗОК има достатъчно пари за болниците | webcafe.bg
newscafe

НЗОК има достатъчно пари за болниците

Webcafe.bg, по БНР
13.07.2014, 17:53 (обновена 13.07.2014, 18:24)
Андреева

Снимка: © webcafe.bg

Таня Андреева твърди, че исканата актуализация за бюджета на НЗОК е завишена

НЗОК има финансов ресурс, за да изплати дейността на лечебните заведения, каза пред БНР министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. По думите й исканата актуализация на бюджета в размер на 328 милиона лева е завишена, защото това е прогноза за дефицит, а не реален дефицит.

"Това не е дефицит, който вече е реализиран и има нужда от спешна актуализация, за да бъде набавен този ресурс и да се разплащаме на лечебните заведения. Нека кажем така - в момента в НЗОК има финансов ресурс, за да изплати дейността на лечебните заведения", каза Андреева.

Според нея, предстои разглеждането на актуализацията на бюджета на Министерски съвет и ако след финансовата обосновка от Министерство на финансите има гласуване „за" бюджета на заседание на Министерски съвет, то ще бъде внесено в парламента.

„Това, което зависи от Министерство на здравеопазването по закон е по предложение на Надзорния съвет на Касата, внесено от управителя й, да внесе в министерството предложение за актуализация на бюджета на НЗОК. Министърът е една „пощенска кутия", която опосредства внасянето както на бюджета на Касата, така и предложение за актуализация на бюджета Касата в Министерски съвет", обясни Андреева ситуацията с обвиненията към Министерство на здравеопазването, че два пъти за три дни е направило заявка за актуализация на бюджета за НЗОК, но без финансова обосновка.

Oще: актуализация  болници  бюджет  дефицит  здравеопазване  лечебни заведения  нзок  ресурс  таня андреева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани