Външно забранява на посланиците Facebook и Twitter | webcafe.bg
newscafe

Външно забранява на посланиците Facebook и Twitter

Webcafe.bg, по в. Преса и Offnews.com
05.08.2013, 11:39 (обновена 05.08.2013, 15:05)
Кристиан Вигенин

Бившият евродепутат и понастоящем министър на външните работи Кристиан Вигенин огранича активността на дипломатите в социалните мрежи

Професионален кодекс на служителите в дипломатическата служба ще ограничи участието на посланици във "Фейсбук" и "Туитър", съобщи в. "Преса".

Министър Кристиан Вигенин, който също има профил във FB, смята да подпише кодекса тази седмица. Формално профилът му не противоречи на професионалния кодекс, тъй като министърът е политическо лице. Наскоро негова публикация в социалната мрежа, че bTV използва архивни кадри при отразяване на протестит с цел заблуда на публиката, накара ръководството на телевизията да поиска публично извинение.

В кодекса се казва, че посланиците ни "са длъжни да не компрометират ефективността на изпълнението на служебните си задължения чрез публично изразяване на лични възгледи и политически убеждения".

За Стефан Тафров...

Индиректно новата директива коментира постоянният представител на България към ООН в Ню Йорк Стефан Тафров с публикация в профила си във "Фейсбук". Той е дипломатът ни с най-много назначения като посланик.

В профила си той изразява личната си позиция към събитията у нас, като например нарича управляващите "новата тройна коалиция", пуска снимки от протестите в столицата и иронизира "говорителя" на контрапротестите Мишо Шамара.

"Стриктно спазвам Закона за дипломатическата служба. С дейността си отговарям напълно на неговите изисквания. 1. Не членувам в политически партии. 2. По служба и извън нея не правя никаква пропаганда. Имам личен профил във Фейсбук, достъп до който имат само одобрени от мен хора. Те са мои приятели и с тях обменям информация и мнения. 3. Не давам извления по медиите, ако нямам съответното разрешение от МВнР. Тайната на личната кореспондеция е основно човешко право, прогласено в Конституцията, както и правото на политически и други възгледи", написа вчера на стената си Тафров по повод нареждането от министъра.

Дипломатът написа още на страницата си: "Освен новата тройна коалиция има и вечни неща, за щастие, например изкуство. Вечен е записът на "Мадам Бътерфлай", който Мария Калас прави тези дни преди 58 дни - между 1 и 5 август 1955 г." Посланик Тафров качва на страницата си основно материали, които критикуват кабинета. Един от последните качени е на статия в Медиапул със заглавие "Замесеният в конфликт на интереси Юнал Тасим е петият зам.-министър на икономиката".

За едни недоволни

На въпрос, зададен му в профила му във Фейсбук, Вигенин казва: "Ще публикуваме кодекса, още е проект, от понеделник започва обсъждането му. Гражданите трябва да знаят какво трябва да очакват и да изискват от своите дипломати."

Миналата седмица имаше друг случай, свързан с "Фейсбук" и публикация на доскорошния шеф на информационното бюро на Европарламента у нас Виолета Станичич. От няколко месеца тя е в Загреб, където подготвяше и оглави тамошното бюро във връзка с членството на Хърватия в ЕС.

Корпоративна търговска банка разпространи преди няколко дни съобщение, че в резултат на тяхно оплакване Европарламентът въвел вътрешни правила за своите служители за използване на "Фейсбук" и "Туитър".

Оплакването било заради статус на Станичич, публикуван на стената й във "Фейсбук" по повод банковата криза в Кипър и как тя се отразява на една от руските банки, свързана с КТБ.

От Генералния секретариат на ЕП потвърждават, че са въвели ръководство, но причина за това не е Станичич. От ЕП са отказали да го предоставят на OFFNews с мотива, че това е документ за вътрешно ползване.

"На госпожа Виолета Станичич не са наложени никакви санкции от страна на администрацията на Европейския парламент", съобщават от там.

Oще: facebook  twitter  кодекс  кристиан вигенин  мвнр  посланици  профил  социални мрежи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.