Как Искра Фидосова брои 9 за 19 | webcafe.bg
newscafe

Как Искра Фидосова брои 9 за 19

Webcafe.bg, по Дневник.bg и Медиапул
12.03.2013, 16:51 (обновена 12.03.2013, 18:08)
Искра Фидосова

Снимка: © БГНЕС

Само Искра Фидосова може да преброи 9 присъстващи депутати като 19 гласували

Във фарс се превърна заседанието на правната комисия на Народното събрание, посветено на скандалния законопроект на РЗС за публичността на лица на държавни и обществени длъжности.

Партията на Яне Янев прокара текстовете, с които обект на проверки вече ще бъдат и шефове на частни фирми, кандидат-депутати и лица от неправителствения сектор. Шефовете на повечето държавни и общински фирми няма да се пипат.

Те вече си имат ново име - Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи държавни и обществени длъжности. Промяната се наложи заради желанието на сменилите няколко пъти политическите си партньори РЗС да вкарат в обхвата на закона и гражданския сектор.

Заседанието на комисията започна с 20 минути по-рано, като на него присъстваха едва шестима от ГЕРБ, двама от БСП и Емил Василев от РЗС. Деветимата присъстващи бяха преброени като 19 гласували.

Останалите членове на комисията не дойдоха на заседанието и Фидосова възкликваше, че слага някого с глас "въздържал се" и така практически нагласяваше резултата. С такива процедурни трикове беше приет и Изборният кодекс.

Законопроектът вече беше гласуван на първо четене от Народното събрание в драстично нарушение на Закона за нормативните актове - не беше обявен публично 14 дни преди гласуването и не мина предварително през правната комисия.

В първоначалния вариант, законопроектът странно пропускаше проверяването на шефовете на държавната енергетика и управляващите държавни и общински фирми.

РЗС внесоха някои промени, като доходи и имущество ще декларират и шефовете на Български енергиен холдинг и Националната електрическа компания. Чадърът над останалите държавни и общински предприятия беше запазен. Емил Василев театрално оттегли корекцията, според която ще се проверяват само тези НПО-та, които са с държавно и европейско финансиране.

Представители на неизвестни НПО-та присъстваха в залата, без никой да ги е канил. Те обявиха, че ако не се проверяват всички организации в обществена полза, ще бъдат прикривани по 80 млн. лв. годишно. Други, като Национална асоциация Българско Черноморие, национална организация "За и на хора с увреждания", Национално движение "Квартала" ги подкрепиха с писма.

Искра Фидосова припомни, че много НПО-та са били против да бъдат проверявани от Сметната палата, за да допълни: "Днес обаче смятам, че ето - има много хора, които са "за".

Мая Манолова от БСП междувременно обяви, че членове на други организации не са били допуснати в Народното събрание. Тя коментира, че по логиката на РЗС, медиите също трябва да се проверяват, тъй като медиите "особено в последно време" също ползват много евросредства.

В крайна сметка Емил Василев остави текста в първоначалния му вариант, при който Сметната палата ще събира за НПО-тата информация, която те така или иначе са задължени да подават.

Освен тях, ще се проверяват още шефове на частни предприятия, предоставящи комунални услуги, лидери на работодателски и синдикални организации, членове на международни организации, еврокомисари и евродепутати.

Представители на известни организации в неправителствения сектор съзряха опит за саморазправа с гражданските организации, от типа на този в Беларус и Русия, където на НПО-тата се слага етикета "чуждестранни агенти". От Сметната палата на свой ред коментираха, че разширяването на обхвата на проверяваните лица би било непосилно за ведомството.

Oще: емил василев  имущество  нпо  рзс  сметна палата 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2011, 17:21

5 Kenobi | 13.03.201316:45

Как Искра Фидосова брои 9 за 19 ...

Как, как, то тя е за 18.... бидонита фидоситова
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

4 KingoftheROAD | 13.03.201310:37

Как ве бае Миле, ндей така. Нашата национална гордост може вся и все. Нумеро уно Много щастлив Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 13.03.201304:40

искра е северозападен кадър... в резервата сичко е възможно muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.12.2011, 19:30

2 buba | 12.03.201322:39

"...в Беларус и Русия, където на НПО-тата се слага етикета "чуждестранни агенти"."

че те кви са?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

1 Bichkiiata | 12.03.201318:24

Предполагам сте го слушали, но не мога да се стърпя:
http://www.youtube.com/watch?v=-hD1-diNc54
   

оценка

+0 -0