Как Искра Фидосова брои 9 за 19 | webcafe.bg
newscafe

Как Искра Фидосова брои 9 за 19

Webcafe.bg, по Дневник.bg и Медиапул
12.03.2013, 16:51 (обновена 12.03.2013, 18:08)
Искра Фидосова

Снимка: © БГНЕС

Само Искра Фидосова може да преброи 9 присъстващи депутати като 19 гласували

Във фарс се превърна заседанието на правната комисия на Народното събрание, посветено на скандалния законопроект на РЗС за публичността на лица на държавни и обществени длъжности.

Партията на Яне Янев прокара текстовете, с които обект на проверки вече ще бъдат и шефове на частни фирми, кандидат-депутати и лица от неправителствения сектор. Шефовете на повечето държавни и общински фирми няма да се пипат.

Те вече си имат ново име - Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи държавни и обществени длъжности. Промяната се наложи заради желанието на сменилите няколко пъти политическите си партньори РЗС да вкарат в обхвата на закона и гражданския сектор.

Заседанието на комисията започна с 20 минути по-рано, като на него присъстваха едва шестима от ГЕРБ, двама от БСП и Емил Василев от РЗС. Деветимата присъстващи бяха преброени като 19 гласували.

Останалите членове на комисията не дойдоха на заседанието и Фидосова възкликваше, че слага някого с глас "въздържал се" и така практически нагласяваше резултата. С такива процедурни трикове беше приет и Изборният кодекс.

Законопроектът вече беше гласуван на първо четене от Народното събрание в драстично нарушение на Закона за нормативните актове - не беше обявен публично 14 дни преди гласуването и не мина предварително през правната комисия.

В първоначалния вариант, законопроектът странно пропускаше проверяването на шефовете на държавната енергетика и управляващите държавни и общински фирми.

РЗС внесоха някои промени, като доходи и имущество ще декларират и шефовете на Български енергиен холдинг и Националната електрическа компания. Чадърът над останалите държавни и общински предприятия беше запазен. Емил Василев театрално оттегли корекцията, според която ще се проверяват само тези НПО-та, които са с държавно и европейско финансиране.

Представители на неизвестни НПО-та присъстваха в залата, без никой да ги е канил. Те обявиха, че ако не се проверяват всички организации в обществена полза, ще бъдат прикривани по 80 млн. лв. годишно. Други, като Национална асоциация Българско Черноморие, национална организация "За и на хора с увреждания", Национално движение "Квартала" ги подкрепиха с писма.

Искра Фидосова припомни, че много НПО-та са били против да бъдат проверявани от Сметната палата, за да допълни: "Днес обаче смятам, че ето - има много хора, които са "за".

Мая Манолова от БСП междувременно обяви, че членове на други организации не са били допуснати в Народното събрание. Тя коментира, че по логиката на РЗС, медиите също трябва да се проверяват, тъй като медиите "особено в последно време" също ползват много евросредства.

В крайна сметка Емил Василев остави текста в първоначалния му вариант, при който Сметната палата ще събира за НПО-тата информация, която те така или иначе са задължени да подават.

Освен тях, ще се проверяват още шефове на частни предприятия, предоставящи комунални услуги, лидери на работодателски и синдикални организации, членове на международни организации, еврокомисари и евродепутати.

Представители на известни организации в неправителствения сектор съзряха опит за саморазправа с гражданските организации, от типа на този в Беларус и Русия, където на НПО-тата се слага етикета "чуждестранни агенти". От Сметната палата на свой ред коментираха, че разширяването на обхвата на проверяваните лица би било непосилно за ведомството.

Oще: емил василев  имущество  нпо  рзс  сметна палата 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.05.2011, 17:21

5 Kenobi | 13.03.201316:45

Как Искра Фидосова брои 9 за 19 ...

Как, как, то тя е за 18.... бидонита фидоситова
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

4 KingoftheROAD | 13.03.201310:37

Как ве бае Миле, ндей така. Нашата национална гордост може вся и все. Нумеро уно Много щастлив Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 13.03.201304:40

искра е северозападен кадър... в резервата сичко е възможно muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.12.2011, 19:30

2 buba | 12.03.201322:39

"...в Беларус и Русия, където на НПО-тата се слага етикета "чуждестранни агенти"."

че те кви са?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

1 Bichkiiata | 12.03.201318:24

Предполагам сте го слушали, но не мога да се стърпя:
http://www.youtube.com/watch?v=-hD1-diNc54
   

оценка

+0 -0