Изненада! Великите сили по-песимисти от нас | webcafe.bg
newscafe

Изненада! Великите сили по-песимисти от нас

Webcafe.bg
24.12.2011, 10:13 (обновена 24.12.2011, 10:26)
Африкански жени

Снимка: © Getty Images

За разлика от Европа и Северна Америка оптимистите са повече от песимистите в Африка - с 51%

Американците и руснаците ни гонят по песимизъм за 2012 г., сочи проучване на "Галъп интернешънъл", пише "Труд".

Българите оптимисти за по-добра 2012 г. са 16%, а песимистите - 39 на сто. Точно тази разлика от 23 процента между двете групи е почти като при янките и руснаците - там са 21%.

Но в България има ръст на оптимистичните очаквания с 8 на сто в сравнение с проучването преди година. За Съединените щати обаче те намаляват с 12%, а в Русия - с 27 на сто. Анкетата е направена в 51 държави с над 45 000 интервюирани. Тя като цяло сочи, че в очакванията за идната година надделява песимизмът с 34% срещу 31%.

През 2010 г. оптимистите в света са били с 2 процента повече. Най-ниска е надеждата в Западна Европа (-45%), следват Източна Европа (-29%) и Северна Америка (-25%. Франция е рекордьор по черногледство - 80 на сто.

На второ място по лоши очаквания е Ирландия, която получава спасителен пакет с кредити от МВФ и ЕС, с нетна надежда (разлика между оптимисти и песимисти) минус 68 на сто. След нея се нарежда Австрия (-54%).

Колосът на европейската икономика - Германия, също тръпне за икономиката през 2012 г. Там песимистите са повече от оптимистите с 39 на сто. В Испания положението е още по-зле - нетната надежда е минус 47%. Италианците са малко по-големи оптимисти (-30 на сто).

На Балканите също положението не е розово - най-големи песимисти са в Сърбия (нетна надежда минус 50%), следвани от румънците - (-29%), България - (-23%), Македония - (-3%), Турция - (-1%).

В Гърция проучване не е правено.

За Франция това е най-песимистичният резултат от 1978 г. до сега. "Дори и през 1978 г. след втората петролна криза, която постави под въпрос цялата икономическа система, французите не са се проявявали като толкова големи песимисти, колкото днес", се казва в изследването.

С оглед на предстоящите президентски избори през април и разрастващата се криза в страната и на Стария континент френските гласоподаватели стават все по-мрачни. Най-големи са опасенията заради високата безработица, спада в покупателната способност и страха от разпадане на традиционно силната френска социална система.

За разлика от Европа и Северна Америка оптимистите са повече от песимистите в Африка - (с 51%), Азия и Латинска Америка - (с по 4%).

Най-оптимистичната нация в света по отношение на икономическите перспективи е Нигерия с нетна надежда от плюс 80, което е с 10 пункта повече от миналата година за третата африканска икономика. Тя е следвана от Виетнам и Гана (с по +51%), Узбекистан и новата държава Южен Судан (с по +45%).

Голям е и оптимизмът във фабриката на света - Китай, където оптимистите са повече от песимистите с 21 на сто. Но като цяло нетната надежда у жителите на поднебесната империя е намаляла с 25%.

Като цяло оптимизмът все още надделява в страните от Латинска Америка, но е много по-малко, отколкото миналата година.

Анкетата сочи още, че младите - т. е. хората до 30 години, имат по добри очаквания за 2012 г. в глобален мащаб. Нетната надежда при тях е 9%, за хората на възраст 30-50 г. е минус 5%, за интервала 51-65 г. - минус 19 на сто, а за над 65 г. е минус 32 процента.

Oще: 2012  африка  галъп  държави  европа  китай  латинска америка  надежди  оптимизъм  очаквания  песимизъм  проучване  русия  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани