Гърция и кредиторите се видяха, но не се разбраха | webcafe.bg
newscafe

Гърция не иска данък в сметките за ток

Webcafe.bg
15.03.2013, 11:16 (обновена 15.03.2013, 21:57)
атина

Засега Гърция още чака мартенския транш помощи в размер на 2.8 млрд. евро

Въпреки изявлението на гръцкия премиер Андонис Самарас отпреди дни, че Гърция ще получи безпроблемно мартенския транш от 2.8 милиарда евро, това не се случи.

Представители на тройката кредитори на Атина - МВФ, ЕС и Европейската централна банка, си заминаха от страната, без да е постигнато споразумение.

Причината е, че те са отхвърлили искането на гръцките власти да отпадне един от имуществените данъци, въведен заради кризата в страната, който се събира със сметките за ток.

Размерът му зависи от квадратурата на жилищата, засяга в най-голяма степен по-заможните гърци и варира от 0.5 евро до 10 евро на квадратен метър.

Включен е в сметките за електричество, за да бъде осигурена пълната му събираемост, каквато гръцките данъчни не са в състояние да осигурят.

При изчисляването на данъка се отчита и настоящото семейно положение, включително броят на децата, има ли безработни и др.

Гръцкото правителство обаче се е съгласило да съкрати още 5000 държавни служители до края на 2014-а.

Предложението било отправено до представители на "тройката" кредитори, които напуснаха Атина без споразумение за следващия транш от финансова помощ за Гърция.

Проф. Стив Ханке: Ако България се откаже от борда, чака я хаос като в Гърция

Междувременно в интервю за "Труд" икономистът проф. Стив Ханке, известен като един от "бащите" на валутния борд в България предупреждава, че ако се откажем от борда, ще ни сполети същият икономически хаос като в Гърция.

"Дефицитът ще нарасне, държавният дълг ще се увеличи, кредитният рейтинг на страната ще се понижи, лихвите ще скочат, икономиката ще се забави и т.н. Накратко, ще ви сполети същият икономически хаос както Гърция".

"Без котвата на валутния борд България би била подхвърляна като малка лодка в бурно море... Вотът срещу валутния борд е вот за икономическо самоубийство", посочва той.

Ханке направил справка в БНБ и установил, че няма тенденция българите да превалутират депозитите си от левове в евро, въпреки появилите се обратни твърдения. Това според него означава, че българите вярват в системата на валутния борд.

Той оценява високо избора на Калин Христов за финансов министър: "Той е експерт, който разбира както техническите подробности, така и смисъла на валутния борд".

Икономистът съветва бъдещите финансови министри на България да следват закона за валутния брод и да действат сериозно срещу корупцията, която според него за поредна година остава основен проблем за страната.

"Връзките на българската мафия с политици, бюрократи и държавни структури обясняват защо политическата ви система винаги е в състояние на нестабилно равновесие. В най-добрия случай", коментира той.

Oще: власти  гърция  жилища  заем  кредитори  помощ  транш 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 16.03.201320:42

Да, и аз го искам гръцкия хаос, ако дойде заедно с гръцки заплати, възможности за бизнеса /далеч по-добри от нашите, колкото и да са "зле" гърците, защото за бизнеса трябва потребление и т.н./ и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 16.03.201307:09

Накратко, ще ви сполети същият икономически хаос както Гърция
------------------------------
ми нека...
   

оценка

+0 -0