Хора срещу расизма: Конфликтът с мутра не е етнически | webcafe.bg
newscafe

Хора срещу расизма: Конфликтът с мутра не е етнически

Webcafe.bg
26.09.2011, 11:41 (обновена 26.09.2011, 11:54)
Катуница

Снимка: © Dariknews.bg

"Невъзможността за разрешаване на тези проблеми по легален път понякога води до преливане на справедливия гняв на хората в насилствени действия".

Организацията "Гражданска Инициатива ХоРа" (Хора срещу расизма) посочва в писмо до медиите, че показателно за цялата ситуация в Катуница е намереното в скъпия автомобил на Рашков (който местните хора опожаряват в гнева си) разрешително, издадено от общинската полиция, позволяващо му да се движи свободно, откъдето реши и както реши, без да се съобразява със закона.

"Конфликтът е между обиковенните граждани, независимо от етническия им произход и една мутра, която е свикнала да действа безнаказано, включително и да убива когото не харесва, защото знае, че винаги ще бъдат защитени от най-елитните полицейски части на България.

Тук е повече от ясно, че не става дума за етнически противоречия. В България има мутри от всевъзможен етнически произход, те не се делят на християни и мюсюлмани, на турци, българи, роми или някакви други.

Няма етнически произход и за жертвите на мутрите оставащи безнаказани, защото са толерирани от полицията и държавата", пишат правозащитниците.

Според тях е ясно, че става дума за бунт против болезнените социални неравенства, против това, че държавата защитава богати престъпници, но е неспособна да подсигури елементарна сигурност и спокойствие за обикновенните граждани.

Невъзможността за разрешаване на тези проблеми по легален път понякога води до преливане на справедливия гняв на хората в насилствени действия.

Последното е изгодно за една система, която привилегирова мутрите пред гражданите и за това властите се страхуват от "политизирането" на случая, т.е. на назоваването на този очевиден факт с истинското му име, а именно проблем на неравното третиране на гражданите в зависимост от социалното им положение, пишат от "ХоРа".

В същото време в декларация Българският хелзинкски комитет заявява категорично, че причините за конфликтa в Катуница може да не са етнически, но ситуацията прераства в расистки погром.

Призивът към властите е да да не позволяват случая да се използва за нагнетяване на междуетническо напрежение.

БХК настоява полицията да разследва бързо и ефективно убийството в Катуница. "В развитието на този инцидент обаче започваме все по-често да чуваме расистки и антиромски призиви, както и да наблюдаваме палежи с расистки мотиви.

БХК настоява те също да бъдат цялостно и ефективно разследвани, и виновните да бъдат привлечени под наказателна отговорност".

Oще: етнически  мутра  хора срещу расизма 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

2 Илия Илиев | 30.09.201115:46

Максими ,като "Бий зада те уважават!" и "Кради за да имаш!" трябва да се изтрят от народопсихологията- защото инженерите сбъднаха мечтите си в странство по време на прехода!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.07.2011, 10:42

1 Ognyan Gerassimov | 26.09.201113:06

Разказът на бащата на убития Ангел Петров

"Напълно целенасочено внуците на Цар Киро убиха сина ми. Като се зададе бусът, Ангел ми вика: "Татко, сигурно бият пак някого от нашите." А онзи, като ни видя, се засили чак от другия край на пътя, мина през затревения остров и закова пред нас. Синът ми се изправи пред него и вика: Спри се, бе, къде отиваш? А оня запали буса и го бутна, а после бавничко, бавничко мина върху него."

Това разказва бащата на убития Ангел - Атанас Петров, в интервю пред в. "24 часа". И продължава:

"Аз видях, че ще го смачка, и се развиках, тропах по кабината: "Спри се, бе, спри се, бе, спри се, мачкаш ми детето!?" Онзи го прекара под буса и го влачи 20 метра."

Попитан кой е бил в буса, отговаря само "една камара цигани бяха". А на въпрос защо са нападнали сина му, казва, че причината е ясна на всички в селото. "Внуците на Киро гледат, че дядо им купува гласове, политици. И малките си мислят, че са недосегаеми. Деребействат тук от години. Не работят, а само далавери. Говори се за джебчийство, наркотици."

Бащата на убитото момче казва, че ще съди извършителите. "Дело ще има. Ще ги съдя, докато не ги видя всичките в затвора. Всичките цигани, дето бяха там, когато убиваха детето ми. Нищо, че имат пари, една камара народ е измрял заради тях. Те от това ги имат парите. Аз цял живот бачкам и пак съм в батака, семейството си развалих да ходя по чужбина да печеля."

Попитан одобрява ли палежите на имотите на Рашкови, Атанас Петров успокоява друг човек, намесил се в разговора: "Недей така, мойто момче, има и хора между тях. Както ти си човек, така и те са човеци, имат семейство."

Казва още, че три часа преди убийството семейството му е пуснало жалба, че ги заплашват. "И ето какво стана. Тези Рашкови се мислят за богове, а синът ми лежи там и повече няма да стане."

източник www.dnevnik.bg

За мен е УЧУДВАЩО защо дълго не намерих тази история !!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани