Стената на язовир "Иваново" е била пропукана от шест години | webcafe.bg
newscafe

Стената на язовир "Иваново" е била пропукана от шест години

Webcafe.bg
06.02.2012, 16:54 (обновена 06.02.2012, 17:20)
зима, село

Снимка: © Sofia Photo Agency

Стената на язовир "Иваново", който зала село Бисер и взе жертви, е била пропукана и това е било известно от шест години

Стената на язовир "Иваново", който зала село Бисер и взе жертви, е била пропукана и това е било известно от шест години. По информация на БНР проблемът за собствеността на язовира съществува отдавна, а пропукването е отпреди 6 години. Оттогава вървят преписки между властите в Харманли, областния управител на Хасково и военното министерство. Заради неизяснената собственост обаче пропуканата язовирна стена така и не беше поправена, съобщава още кореспондентът на радиото.

Междувременно стана ясно, че осем са жертвите от наводненията в Хасковско, съобщи пресцентърът на МВР. Четирима са загиналите в село Бисер, двама са били в завлечен от водите автомобил до с.Иваняне и двама - в друга кола, отнесена от водата край с.Бориславци. В района на село Бисер, община Харманли, продължават спасителните действия.

В момента няма значение чий е бил язовир "Иваново" и кой го стопанисва - дали община, дали военни, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНТ. Собствеността му се е прехвърляла, но с това ще се занимае прокуратурата, допълни той.

Малко по-късно стана ясно, че Окръжна прокуратура - Хасково е образувала досъдебно производство във връзка с наводнението. То е по чл. 335 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс за установяване причините за скъсване на язовирната стена край с. Иваново, "в следствие на което по непредпазливост е причинено наводнение и е последвала смърт и значителни вреди", съобщи haskovo.info.

С постановление на окръжния прокурор разследването е възложено на екип от следователи. Те трябва да установяват причините за наводнението, както и евентуалната отговорност на лица, които по закон следва да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира.

Максималния срок на наказанието, предвидено в закона е 5 години лишаване от свобода.

В момента няма орган, който да следи всички водни съоръжения. Те са разпръснати между четири ведомства. МОСВ и регионалното министерство следят големите язовири, земеделското ведомство отговаря за водоемите, използвани за напояване, а икономическото – за язовирите, на които има изградени каскади за производство на електроенергия. Това стана ясно на свикана извънредно пресконференция на министъра на околната среда и водите Нона Караджова

По думите на Караджова проблемът ще се реши след въвеждането на единен регистър в регионалното министерство за водните съоръжения, в който ще е отбелязано кой язовир чия собственост е и кой точно го стопанисва.

Общините били предупредени

Още на 27 януари до общините са били изпратени писма да следят водоемите си, тъй като съществува опасност от преливане, каза още Караджова. На 1 февруари те отново били предупредени да вземат превантивни мерки чрез контролирано изпускане на язовирите и прочистване на руслата на реките, тъй като в национален мащаб водните запаси са 11 пъти по-големи от миналогодишните, допълни Асен Личев, директор на дирекция "Води в екоминистерството.

На 4 февруари отново им били изпратени факсове и писма, но явно местните власти не са взели никакви превантивни мерки. Дори и такива да са били предприети, то информация за това няма, стана ясно от думите на Караджова и Личев. При нас няма информация за тревожни състояния на микроязовирите, каза Личев.

За две години, откакто екоминистърът е издал заповед на общините да следят за състоянието на стопанисваните от тях язовири и да докладват за необичайни явления и препълване на водоемите, само четири общини са подавали такава информация в басейновите дирекции, които са на подчинение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), каза Караджова. Факт е обаче, че и басейновите дирекции не следят за състоянието на малките водоеми. По думите на екоминистъра с наличните в тези дирекции четирима-петима експерти не можело да се правят проверки на място за състоянието на малките водоеми.

"Един или два пъти от ръководството на областните управители се правят проверки на водните съоръжения на територията на общините, но проверяващите не са длъжни да предават протоколите с резултатите от инспекцията в министерствата на околната среди и на регионалното развитие", каза Караджова.

От думите й обаче стана ясно, че никой не контролира общините как стопанисват малките язовири или частните дружества, които са сключили договори за концесии на общинските водоеми.

Също така не стана ясно дали безотговорните за състоянието на язовирите кметове може да бъдат глобени. "Човешкият живот не може да се плати със санкция от 5 или 10 хил. лв.", заяви Караджова и добави, че се надява, че ще има следствие за случая с наводняването на село Бисер.

Oще: бисер  наводнение  стена  язовир 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.01.2012, 09:02

7 светъл балкански субект | 07.02.201216:01

Стената на язовир "Иваново" е била пропукана от шест години
------------------------------------------------------------------------------------------

На кой му пука.............какво като е била пропукана .........Някой е решил,че няма проблем ??

колко стени са пропукани , в т.ч. и язовирни , колко складове с опасни материали , киселини,радиация са безстопанствени , колко духовни стени са пропукани , в т.ч. пълен дефицит на ценности - заменени с чалга,ракия........
-------
в общи линии ПЛЕМЕ - живяло 500 год под робство спокойно и безметежно,не направило нито един опит за бунт без Предател........на такова племе никога и от нищо не му пука !
-----
Колкото до наводнените вчера,днес, на удавените..........какво толкова - 8 роби по-малко !
нима ще хванат мотиките и ще счупят нечия глава (чиято и да счупят-няма да е грешка)
Говеда , които се навеждат когато видят дебелия , след което ръкопляскат - за такива хора не трябва да има милост и състрадание
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

6 Rodrigo Diaz de Vivar | 07.02.201206:47

Костов е виновен и за убийството на Кенеди.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

5 янаки | 06.02.201222:46

Виновни са комунистите, построиха язовирите заради ТКЗС-тата.
Направиха така, че 80% от обработваемите площи се напояваха, затова им трябваха и язовирите и напоителните и отводнителните канали.

С демокрацията, върнаха земята в реални граници, хората разораха каналите, които бяха във върнатите им ниви.
Има язовири, ама няма я мелиоративната система.
Затова има наводнения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 06.02.201222:33

Ето ги къде са критикуващите, ако не дай си боже това се случи на още две-три места да знаеш, че ще излезе, че е подривна дейност на Първанов. Виж какво човече, като парализираш хората, та да не могат да се погрижат за себе си и селото си под страх от държавния юмрук - жънеш безстопанственост. Нима ГЕРБ не продължават същата прекрасна линия на превръщането ни в уплашени от властта посерковци? Че то всеки втори българин го е повече страх от държавата, отколкото от бедствията, ама ти си бай, бай си - щом ти стига едно емоционално възмущение такова и оправяне ще получиш. Дръжте си ги тия още два мандата, нещо все трябва да ви научи да гледате отвъд фасона ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 06.02.201221:05

Костов е виновен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 06.02.201219:12

пак ще осъдят некой кондуктор... да си знае работника как за 300 лева плата има възможност гъза да му свири като "петица" към княжево ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 16:42

1 Iivaylo Kirov | 06.02.201217:23

Къде са философите критикуващи правителството ??? Май са взети мерки ... сега който не може да изпълнява - да си бере плодовете на нехайството ! Аз бих дал максималните 5 години за виновните - за назидание ! Да си управляващ не е само да си в далаверата ...
   

оценка

+0 -0