Парламентът прие спорната такса за ВЕИ | webcafe.bg
newscafe

Парламентът прие спорната такса за ВЕИ

Webcafe.bg, по БТА, Фокус и Дневник.bg
05.12.2013, 11:19 (обновена 05.12.2013, 15:20)
ВЕИ

Снимка: © Стоян Георгиев

Производителите смятат новата такса за стъпка към национализация на сектора

Със 116 гласа "за", 38 „против" и 28 „въздържали се" Народното събрание прие окончателно спорния текст, с който производителите на ток от слънце и вятър ще плащат 20-процентна такса върху приходите си.

Предложението за промяна в Закона за възобновяемите енергийни източници беше внесено от "Атака" като част от преходните и заключителни разпоредби в проектобюджета за 2014 г.

Предвижда се приходите на производителите на електроенергия от ВЕИ да се облагат със задължителна такса, а за невнасянето й да се начислява лихва. Ако таксата не бъде платена в срок или се посочат неверни данни, които водят до намаляването й, се предвижда имуществена санкция от 5000 до 10 000 лева, а при повторно нарушение - от 7000 до 15 000 лева.

По изчисления на ДКЕВР се очаква таксата да донесе допълнителни приходи от 150 млн. лв. в бюджета. Първоначално финансовият министър Петър Чобанов твърдеше, че парите ще служат за буфер при евентуално неизпълнение на приходите. Премиерът Пламен Орешарски обаче коментира, че постъпленията ще отидат за капитализация на енергийната система без да навлиза в повече подробности.

Гласуването в пленарна зала мина без дебати, след като те бяха прекратени на 4 декември по искане на "Коалиция за България" след две изказвания на депутати от ГЕРБ, които се обявиха против.

Делян Добрев от ГЕРБ коментира, че е гласувал против въвеждането на таксата, не защото е против да се правят промени в тази посока, а защото изменението се прави само на едно четене чрез закона за бюджета и още преди нейното гласуване се дава заявка, че ще се модифицира с различен процент за различните инсталации.

В отрицателен вот Владислав Горанов от ГЕРБ заяви, че във формулата има техническа грешка, тъй като не се умножава с процент.

Таксата върху приходите от възобновяеми енергийни източници предизвика гнева на компаниите от сектора, които я определиха като дискриминационна и стъпка към национализация. Техни представители протестираха пред служебния вход на Народното събрание.

Производителите поискаха вето

Производителите на зелена енергия ще поискат от президента Росен Плевнелиев да бъде наложено вето върху текстовете, с които се облагат с 20% такса приходите от зелена енергия. Това съобщи Меглена Русенова, председател на УС на Българската фотоволтаична асоциация, цитирана от агенция "Фокус".

Компаниите разчитат на бърза реакция и на Европейската комисия, която е била сезирана още преди седмица. От кабинета на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу се получило потвърждение, че той се ангажира с бърза реакция по проблема, посочи тя.

Решението, с което парламентът подкрепи "Атака" за 20-процентна такса върху приходите на зелените производители, е комбинирано с ограничаване на часовете, в които работят зелените централи. Практически парламентът гласува да ни бъдат отнети 43% от приходите, изчисли Русенова.

Oще: бсп  бюджет  веи  възобновяеми енергийни източници  герб  национализация  парламент  такса 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 05.12.201311:38

"Спорен" за кого? Кой и кой са водили спор по въпроса? Собствениците на инсталации срещу останалите 99.99 % от населението?
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани