Аха Марковска да влезе в КС - и президентът я спря на прага | webcafe.bg
newscafe

Аха Марковска да влезе в КС - и президентът я спря на прага

Webcafe.bg
15.11.2012, 10:41 (обновена 15.11.2012, 20:34)
венета марковска

Снимка: © Sofia Photo Agency

Въпреки призивите да се откаже от номинацията за конституционен съдия, Венета Марковска явно не смята да го прави

Благодарение на президента Росен Плевнелиев, Венета Марковска не успя да положи клетва и да стане член на Конституционния съд. Президентът Росен Плевнелиев си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните съдии.

По-късно стана ясно, че Марковска няма да отстъпи и е амбицирана да си търси правата по съдебен ред, както обясни един от т.нар. независими депутати, които я номинираха - Димитър Чукарски. Според него не може да има нова процедура за избор на конституционен съдия на мястото на Венета Марковска. "Няма как решение на Народното събрание да бъде отменено", подчерта Чукарски.

Той обясни, че Венета Марковска първо трябва да положи клетва като конституционен съдия и след това да подаде оставка. 127 народни представители - от ГЕРБ, БСП, ДПС и независими гласуваха за нея. Сега топката пак се връща в парламента.

Междувременно след появата си в КС, Марковска депозира оставка от ВАС с мотива, че го прави заради колегите си там. А независимите депутати, които я номинираха - все хора от разпаднатата група на РЗС, обявиха, че ще сезират КС за действията на президента и дори заплашиха с импийчмънт. За целта обаче им трябват 48 подписа. Но самият КС пък е в непълен състав, така че не може да взема решения - а го чакат 4 важни тълкувателни решения...

В безпрецедентно за историята на Конституционния ни съд действие президентът обясни, че няма да присъства на полагането на клетвата на Марковска и напусна след като първите трима, избрани за конституционни съдии, положиха клетва - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов.

"Ами аз?", запита Марковска. Беше й обяснено за втори път, че в отсъствието на президента церемонията не може да продължи. Единственото, което Марковска заяви на въпрос дали ще се откаже, беше: "Няма!"

Така избраната с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС и независими депутати Венета Марковска не успя да положи клетвата си като конституционен съдия, защото в Закона за КС е записано, че клетвата се полага само в присъствието на президента.

По неофициална информация на Mediapool, в писмото, което държавният глава е получил от прокуратурата, се съдържат данни за образувано в края на 2010 г. разследване срещу неизвестен извършител за пране на пари, корупция и търговия с влияние.

Преди това подаде оставка

Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи Венета Марковска като съдия от Върховния административен съд (ВАС). Гласуваха 22 членове на съвета, от тях 18 "за", двама "против" и двама се въздържаха. В молбата си за освобождаване тя е посочила, че й предстои да положи клетва в КС.

Марковска беше освободена след като подаде молба за освобождаване от длъжността "съдия" и "заместник-председател на Върховния административен съд", разгледана на редовно заседание на Комисията по предложенията и атестирането на 13 ноември 2012 г.

Това решение на практика отваря пътя на Венета Марковска към заклеването за съдия от Конституционния съд в 11 часа днес, въпреки призивите на президента Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов да се откаже от поста.

На днешното заседание на ВСС беше представена и номинацията на Сотир Цацаров за главен прокурор - единствената.

Михаил Кожарев от Съвета заяви, че предложението е подкрепено от седем члена: Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Каролина Неделчева, Светла Петкова и Галя Георгиева. 

Сотир Цацаров отговаря на изискванията, има необходимия стаж и опит, каза Кожарев.

В едно интервю пред една агенция: "Избрана съм легитимно"

Марковска влезе в Конституционния съд днес заедно с независимите депутати - Дарин Матов, издигнал кандидатурата й, Димитър Чукарски и Марио Тагарински, но отказа да разговаря с журналисти.

Церемонията започна при ограничен достъп за журналисти и безпрецедентни мерки за сигурност.

"Ще положа клетва като конституционен съдия. Избрана съм легитимно. Няма да предам доверието на народните представители, които подкрепиха моята кандидатура в парламента и на моите колеги. През последните няколко дни разговарях с много мои приятели и колеги, които застанаха зад мен. Ще поема своята отговорност и ще стана част от Конституционния съд.

По време на 38-годишната ми дейност в съдебната система съм доказала, че работата ми е прозрачна и че никога не ми е бил оказван какъвто и да било натиск", твърди Венета Марковска, в интервю за информационна агенция "ПИК" часове преди клетвата в КС.

Oще: венета марковска  всс  кс  оставка  сотир цацаров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

25 post deluvian | 16.11.201219:59

Присъствието на президента се изисква, защото с присъствието си той показва съгласието на институцията, която предствлява, с избирането на този съдия.
Ако президентът не е съгласен с избора, и откаже да присъства, това означава, че съдията не е одобрен от една от основните институции, и не може да встъпи в длъжност.
Следва да се избере друг съдия, одобрен от всички институции.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 16.11.201219:37

>Аз пък не бих се подчинил на закон, който е против моите морални убеждения

Ако не те устройват законите на държавата, в която живееш, единствената достойна постъпка е да я напуснеш, а не да спазваш законите избирателно. Не се залъгвай - във вторият избор няма абсолютно нищо достойно или морално.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

23 VL | 16.11.201218:56

ЗАКОН
ЗА КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД
Чл. 6. (2) Съдията полага клетва в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.


Лек анализ на самия закон.
1. Полага клетва. Без условия, без протест. Нещо като запис на заповед.
2. В присъствието на ... Указаните публични личности присъстват. Няма не искам, няма недей. Казано е, че са там по силата на техните служебни задължения.
3. Аз като направя три немотивирани отсъствия от работа и по КТ работодателят може да се освободи от моето присъствие. И аз уважавам това негово право, защото съм се съгласил на неговите условия. Президентът е пожелал да бъде избиран и е избран. Значи се е съгласил на своеобразните законови условия, които са свързани с длъжността му.

Относно спазването на законите и морала. Ми то цгианите твърде рядко спазват каквито и да е закони и общоприети норми. Моралът им не го позволява. Е всички ли да сме цигани или може тук там и да се запазят обособени групи от социални индивиди, които прекрасно правят разлика между "не ми изнася" и "така е прието за цялото общество, и естествено важи в пълна сила и за мен"?

Абе да го мачкат. Нали с ГЕРБерална гласоподаваемост е избиран.

Преди време прочетох в интернет глобалната мисъл:
"Или ТЕ или ние. Ако са те, за какво е нас да ни има?"

Тази буля успее ли да навре мощната управленческа посредственост с все поддържащата я шайка улични непрокопсаници в кучи задник, паметник трябва да й се вдигне. За какво ни е държава, ако ще се казва Бойковина?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2012, 01:16

22 Recycler | 16.11.201210:40

По време на 38-годишната ми дейност в съдебната система съм доказала, че работата ми е прозрачна и че никога не ми е бил оказван какъвто и да било натиск", твърди Венета Марковска, в интервю за информационна агенция "ПИК" часове преди клетвата в КС.
----------
А за оказвания от нея натиск ? Или ... Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

21 Ицо | 16.11.201209:19

VL ... ти може да се подчиняваш на всички закони като овца .... това не значи че всички сме овци като тебе.
Аз пък не бих се подчинил на закон, който е против моите морални убеждения, каквото и да ми струва това.
Ееееее ако ме задължат със пушка ... може би ... и пак зависи за какво става дума.

VL ... заради такива овци като тебе Хитлер със своите закони е пратил много германци да вършат най-гнусни извращения, но все пак е имало и хора които са се противопоставили.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

20 post deluvian | 16.11.201209:03

а защо въобще се харчат милиони за пряк избор на президент, ако за изказано мнение ще го импичват, със същия успех могат да наемат един келнер, да стои там и да не се меси, хем по-евтино ще излезе
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.05.2012, 14:15

19 Webcafeuser | 16.11.201202:04

това беше изключително хитър ход, с който чрез един на пръв поглед формален акт президентът блокира решение на НС без да наруши конституцията. създаде прецедент. следователно няма текст, който да указва, че президентът е длъжен да присъства на заклеването, нито е предвидена санкция при отказа му. той не бламира и решението на НС, защото не попречи на клетвата й пред него. както казах, изключително хитър ход сега остава да видим, кой и какво ще реши по казуса, и дали ще се вземат мерки в бъдеще тази възможност на президента да бъде отнета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

18 Blagovest Iordanov | 15.11.201223:04

@ Пета

Избират ги на порции от по 4-ма през няколко години, за да се намали потенциално възможното влияние на управляващата политическа сила.
Нещо като блендинг Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

17 Blagovest Iordanov | 15.11.201223:02

Подчиняването на законите не включва участие в церемониални игри, който не харесваш. Повтарям, никой закон не може да задължи човека Плевнелиев да подпечата с присъствието си този избор.
Разбира се, това е основание за импичмънт, но какво от това?
Тази нагла дама няма ли да подаде най-сетне оставка и да се откаже? От нея буквално лъха непочтеност, а интереса й към длъжността е притеснителен и навява размисли за меркантилност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

16 VL | 15.11.201222:17

Президентът има задължения. Какво му се струва може да го сподели с охраната си ... или с жена му, ама тя (Ю), като една умна жена я бОли за неговите вътрешни терзания. Краката трябва да и целува, че не го отгони от "семейното огнище" след като стана прецедент да стане президент.

Лирично се отклоних.

127 народни избраници гласуват в легитимна процедура. Нито му е работа да бламира техния глас, нито му е на нивото, еле пък на визията.

Все ми е едно за Венета, за Марковска и дори за някоя си Венета Марковска. само за пореден път споделям, че ред трябва да има и специално пък избраните с гласовете на гербералния електорат в такива случаи е твърде уместно да "пушат нервно в ъгъла" докато нещата вървят. Ситни са за да им разбира гагата в какво се навират. Утре воят от Брюксел за подписа за Южен поток ще замъгли демократичната врътка на президентът ни до ниво сам да се чуди как може да е чак толкова тъп. Умерено тъп бива, ама това е пъти над умереното.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани