До 10 000 лв. глоба за пожароопасни цигари | webcafe.bg
newscafe

До 10 000 лв. глоба за пожароопасни цигари

Webcafe.bg
27.04.2011, 11:08 (обновена 27.04.2011, 11:14)
пушач

Снимка: © Getty Images

От 17 ноември тази година лиза в сила изискването на Европейския комитет задължително три от всеки четири цигари да угасват сами. Целта на стандартизацията е тютюневите продукти да станат по-малко пожароопасни

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще упражнява контрола върху изпълнението на стандарта за „цигарите с намалена способност за горене".

В случай, че се установи, че на пазара се предлагат стоки, без оценено и удостоверено съответствие с нормативно установените изисквания за безопасност, на виновните лица ще се налага глоба или санкция в размер от 5 000 до 10 000 лв.

Това каза за агенция Фокус Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите.

От 17 ноември тази година лиза в сила изискването на Европейския комитет задължително три от всеки четири цигари да угасват сами. Целта на стандартизацията е тютюневите продукти да станат по-малко пожароопасни.

За всички цигари, които не съответстват на този стандарт, Комисията за защита на потребителите ще предприема мерки, за да гарантира, че на българския пазар се предлагат само цигари, отговарящи на изискванията.

Липсата на документ ще бъде основание КЗП да предприема и действия по налагане на принудителни административни мерки, обясни Дамян Лазаров.

Когато КЗП установи, че определена стока, пусната на пазара, представлява или е вероятно да представлява опасност за здравето и безопасността на потребителите, вземайки предвид условията за производство или търговия на стоката, ще предприема мярката „временно спиране доставянето на стоката на пазара за периода, необходим за извършването на контрол, проверка и оценка на безопасността й".

Ако се установи, че стоката или партидата стоки е опасна за потребителите, КЗП ще забранява пускането й на пазара и ще предприема съпътстващи мерки, осигуряващи спазването на забраната, разпорежда или организира изтеглянето й от пазара.

Когато всички други мерки, предприети от търговците по веригата на разпространение на стоката и от контролния орган не са достатъчни за предотвратяване на риска за потребителите, може да се стигне до изземване на стоката от потребителите и до нейното унищожаване, каза той.

"За да са самозагасващи се, цигарите се произвеждат със специално качество цигарени хартии, т.нар. хартии с "ниска способност на горене", в които са вградени зони (пръстени) за загасване на цигарите", обясниха преди месец от "Булгартабак".

Вградените в хартията зони загасват при допир с повърхност. "Правят се проби, за да се адаптират блендовете, така че да няма промяна във вкуса на цигарите", увериха от "Булгартабак". Същата позиция заемат и от JTI.

Oще: европейска комисия  пожар  стандарт  цигари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани