Християнството е част от Германия, юдаизмът е част от Германия, а сега и ислямът е част от Германия, заяви германският президент Кристиян Вулф | webcafe.bg
newscafe

Германският президент: И ислямът е част от Германия

Webcafe.bg , По Дойче Веле
04.10.2010, 10:22 (обновена 04.10.2010, 11:02)
Ангела Меркел

Младите хора вече усещат, че страната не се дели на Изток и Запад, защото живеят в единна Германия, заяви канцлерът Ангела Меркел

Германският президент Кристиян Вулф призова сънародниците си за ново единение на обществото. В речта си по случай 20-та годишнина от Обединението на Германия в Бремен в неделя, 3 октомври, той похвали куража на източногерманците за промени и призова имигрантите да приемат Германия като своя родина. "Християнството е част от Германия, юдаизмът е част от Германия, а сега и ислямът е част от Германия", посочи Вулф по време на честванията в Бремен.

Нека да не се въвличаме във фалшиво противопоставяне, каза германският президент, като призова хората от всички вероизповедания и етнически групи да съжителстват "без блянове или страх".

Капиталистическата Западна и комунистическата Източна Германия станаха отново една държава на 3 октомври 1990 г., след като бе съборена Берлинската стена - символът на разделението не само на държавата, но и на Европа на комунистически и капиталистически блок. В същия ден Германия направи последното плащане на дълга си по репарациите след Първата световна война.

Годишнината от Обединението на Германия беше отбелязана и в Бундестага. На празнична церемония пред сградата на парламента в Берлин президентът на Бундестага Норберт Ламерт припомни заслугите на "канцлера на Обединението" Хелмут Кол и определи събитието като повод за "тиха гордост и шумна благодарност":

"Дължим всичко това на революционните събития от преди 20 години, които промениха страната. По-щастливи времена ние, германците, не сме имали никога", заяви Норберт Ламерт, президент на германския Бундестаг.

Ангела Меркел припомни, че преструктурирането на плановата икономика на бившата ГДР е довело до голяма безработица на Изток, но равнището й непрестанно спада. Безработицата в бившата ГДР сега е 11% спрямо 6.2 на сто в западните части на държавата.

"Вярвам, че имаме всички причини да честваме Деня на германското единство", отбеляза Меркел в заключение:"Особено се радвам, като виждам онези, които още не са били родени преди падането на Берлинската стена. Младите хора днес вече не усещат, че страната се дели на Изток и Запад, защото живеят в единна Германия."

Общите разходи за обединението на Източна и Западна Германия по различни оценки са между 1.3 и 1.6 трилиона евро до 2009-а включително. Става въпрос за социални програми, както и за подобряване на инфраструктурата и насърчаване на бизнеса.

Oще: германия  кристиян вулф  обединение  репарации 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.