Младите българи вземат два пъти повече амфетамини | webcafe.bg
newscafe

Младите българи вземат два пъти повече амфетамини

Диана ТЕНЧЕВА , в. "Труд"
03.10.2011, 09:42 (обновена 03.10.2011, 11:14)
Двама - на червена светлина

Снимка: © Getty Images

Два пъти повече българи между 15 и 34 години се друсат с амфетамини в сравнение с младите в останалите страни в Европа. Средният процент на хората в тази възраст, употребяващи т. нар. кокаин на бедните, е 2,1% у нас срещу 1,2% средно за Стария континент. По данни на Националния център по наркомании става въпрос за около 35 000 души.

Употребата на синтетични наркотици в България през последните 10 г. се е увеличила над 4 пъти. Не намалява и използването на канабис - през 2010 г. 170 000 българи са пушили марихуана, което е 2,7 на сто от населението. Нарастват и смъркащите кокаин - за миналата година те са около 35 000 души, или 0,7%.

Все повече българи посягат към кокаина и синтетичните стимуланти като амфетамините и хапчетата екстази. Това съобщи пред "Труд" д-р Цвета Райчева, директор на Националния център по наркомании (НЦН), позовавайки се на доклада за 2010 г. на Националния фокусен център по наркотици и наркомании.

И в Европа се наблюдава подобна тенденция, но при нас употребата на амфетамини е много над средната. На Стария континент 1,5 млн. млади хора на възраст между 15 и 34 г. (или 1,2% от тях) са вземали такъв наркотик през последната година, у нас този процент е почти двоен - 2,1 на сто, или 35 000 души. Според експертите амфетамините се търсят повече от по-мощните и "сродни" метаамфетамини, защото са по-евтини (виж цените по-долу).

"Активните съставки на кокаина, амфетамините и екстазито водят до релакс и положителни изживявания според зависимите. Това обяснява повишения интерес към тях", коментира д-р Райчева. А нейни колеги разясниха, че амфетамините предизвикват и усещане за еуфория, съпроводена с възбуда и жажда за действие. Увеличават енергията, физическата дейност, мотивацията, концентрацията, дори либидото. Те са известни като "кокаина на бедните", а са по-предпочитани от него и заради по-продължителното си действие.

Според нашата статистика употребата на синтетични наркотици през последните 10 години се е повишила над 4 пъти. През 2000 г. към тях са посягали 2,5% от населението ни, а в момента - над 10 на сто. Модерната дрога обаче не топи "почитателите" на марихуаната. Защото тези, които пушат трева, обикновено не вземат синтетични наркотици.

Според доклада на фокусния център през последната година 170 000 българи,, или 2,7 на сто от населението, са употребявали канабис (марихуана). В Европа този процент е 6,8 (или 2,5 пъти по-висок) - т.е. 23 млн. души. А поне веднъж в живота си канабис са опитвали 450 000 българи, или 7,3 на сто от народа (при европейците равносметката е 22,5 на сто, или 75,5 млн. души). Посягането към кокаин също се увеличава, но заради високата му цена през последната година са го употребявали около 35 000 българи, или 0,7 на сто от населението. В Европа този процент е 1,3, или 4 млн. души.

Друга тенденция, която откриват специалистите, е, че намалява търсенето на хероин. Преди години говорехме за 30 000 редовно употребяващи, а според данните за 2010-а между 15 000 и 22 000 са българите, които си го поставят венозно.

Наркотичното вещество може също да се пуши и да се поставя на венците, но масовата му "консумация" е чрез инжекции.

Вариации на забранени дроги се предлагат легално

В последната година и половина в Европа и у нас се появиха изключително много нови дроги.

Това са т. нар. легални наркотици, защото те все още не са забранени от властите. Буквално се появяват всеки ден, а проблемът е на европейско ниво.

Това съобщи д-р Цвета Райчева, директор на Националния център по наркомании. Специалистката обясни, че няма предвид популярната дизайнерска дрога (тя действа като останалите наркотични вещества, но силно уврежда мозъка, сърцето и др.- б. р.). Става дума за нови вещества, създадени на базата на съществуващите известни наркотици - примерно само с една променена молекула.

"Така се получава един напълно различен продукт, а веществото е легално, тъй като формулата му не фигурира в забранителните списъци", каза д-р Райчева. Разновидностите се продават напълно законно, намират се най-вече в интернет магазините.

"По тази причина всички европейски държави в момента променят законодателствата си и включват всяко ново вещество в списъци. Но реалността показва, че трудно се наваксва с вписването им", добави д-р Райчева. Като пример тя посочи "мутации" на мефедрона и наферона (и двете вещества са с ефект като на амфетамините и кокаина).

"Смята се, че основните производители на новите наркотични вещества са в Китай", каза шефката на центъра. Тя и колегите й още не знаят за всички опасности, до които водят тези наркотични вещества, защото не са достатъчно изследвани. Но например за мефедрона, който стана популярен между 2007 и 2009 г., тръгвайки от Великобритания и Ирландия, вече има тревожни данни.

Той причинява натрапчиво желание за приемане на нови и нови дози. В резултат на което употребяващите вземали доста повече мефедрон, отколкото са възнамерявали да употребяват.

Oще: амфетамини  екстази  кокаин  наркотици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.05.2011, 11:36

3 lina_green | 05.10.201111:58

За съжаление в България е точно така. Наркотиците са много разпространени сред младежите, а и не само. Някои пушат само марихуана, но за други това само им отваря вратите към света на наркотичните опиати. В България за този, който има пари, няма закони.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 03.10.201112:15

Много точно казано, янаки! Няма какво да добавя! Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 03.10.201111:36

Много странна избирателност на контролните органи, които бдят за народното здраве. Ако се докаже, че млякото в търговската мрежа уврежда мозъка, сърцето и др ще се издири фирмата производител, тя ще отнесе глобата, може и нещо отгоре, а млякото ще се изтегли от пазара.

Докато за дизайнерската дрога (тя действа като останалите наркотични вещества, но силно уврежда мозъка, сърцето и др.- б. р.) няма подобни санкции.

Където са големите пари, всички врати са отворени!

Както се казва имаш ли десетина милиона от зелените, можеш да убиеш някого пред Народното събрание и като подкупиш и сплашиш този-онзи, да се измъкнеш сух.
   

оценка

+0 -0